Verslag Dalto/BNApp.nl – Fortuna/Delta Logistiek

20160116-dalto1-fortuna1-460In een spannende wedstrijd tegen Fortuna/Delta Logistiek had Dalto/BNApp.nl in de eerste helft steeds het initiatief, maar verzuimde het om afstand te nemen. In de tweede helft kantelde de wedstrijd in het voordeel van Fortuna, dat bij 20-23 de winst in handen had. Vechtlust en goed uitpakkende wissels zorgden er echter voor dat Dalto zich terug kon knokken naar een 24-24 gelijkspel.

Door: Johan de Groot (Dalto/BNApp.nl)

Vooraf waren de coaches van beide teams optimistisch. Jorrit Bergsma (Dalto) hoopte te profiteren van het feit dat Fortuna nog niet in goede doen is: “We moeten gedreven spelen en zorgen dat we over de hele linie scoren.” Joost Preuninger (Fortuna) waakte voor onderschatting van Dalto: “We gaan dit niet even klaren. Om te winnen moeten we meer bewegen en meer druk geven dan tegen Blauw Wit.”

Tot 3-3 ging de wedstrijd gelijk op, maar daarna zorgden de dames van Dalto met Paula Bos en de Taiwanese international Wen voor een 6-3 voorsprong. Dalto schoot in deze fase met scherp. De maximale voorsprong was vier punten bij 9-5, dankzij een schot van Gilbert Punt, die verdedigend mooie duels uitvocht met Tim Heemskerk. Fortuna speelde onrustig, ging een paar keer door de schotklok, maar wist steeds nog wel aan te haken, onder meer door twee goals van Francy Crielaars (12-10 en 13-12). Ondertussen kreeg Fortuna-coach Ard Korporaal een gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding.

Aan het einde van de eerste helft was de vraag hoeveel afstand Dalto kon nemen bij de rust. Anouk Wezendonk kon kort voor de korf ongehinderd de 15-13 scoren. Daan Preuninger maakte direct de aansluitingstreffer, waarna nog een rommelige maar spectaculaire laatste minuut volgde. Anouk Wezendonk maakte vlak voor de D-side een luid bejubeld blok, de bal ging snel naar het aanvalsvak, waar de goed spelende Kaylee Alblas tegen de grond werd gewerkt door Mirjam Maltha. De duidelijk en gedecideerd leidende scheidsrechter Paul Kuyer gaf een strafworp, maar hield de kaarten op zak. De dramatiek was compleet toen de stip vervolgens door Dalto werd gemist.

In het begin van de tweede helft miste Dalto nog een stip, en achteraf bezien waren dat dure missers. De zuiverheid liet in de aanval steeds meer te wensen over. Aan de andere kant begon Fortuna steeds meer in zijn spel te komen, met Daan Preuninger en Tim Heemskerk in een hoofdrol. Laatstgenoemde tekende voor de 20-19 en 20-20, en daarna liep Fortuna uit naar 20-23. Er waren toen nog 10 minuten te spelen. Jorrit Bergsma reageerde met het inbrengen van enkele wissels, en die pakten goed uit: Maarten Groot Hulze tekende voor 21-23, en daarna was Wen belangrijk voor de thuisploeg: ze scoorde zelf de 22-23 en kreeg een stip mee, die Rene Siedsma benutte voor de 23-23. Tom Kalkman bracht Fortuna opnieuw op voorsprong, maar Matthijs den Ouden zorgde met een schot uit een moeilijke hoek voor de eindstand 24-24. Een rommelige laatste minuut bracht daar geen verandering meer in.

De Taiwanese Wen had met haar zes goals een belangrijk aandeel in het derde punt voor Dalto in de competitie: “In de tweede helft kreeg ik meer druk, maar mijn medespeelster zei dat ik me moest blijven focussen op mijn schot.” Jorrit Bergsma zag zijn ploeg in de eerste helft goed spelen, maar vond het jammer dat er toen niet meer afstand genomen werd: “In de tweede helft hebben we de dingen laten lopen, maar gelukkig kwamen we mede dankzij de wissels nog terug.” Hij leek meer tevreden met het gelijkspel dan zijn collega Joost Preuninger: “Je weet dat Dalto het tempo van de eerste helft niet vol kan houden, en in de tweede helft kwamen we goed terug. Toen hadden we het eigenlijk niet meer uit handen mogen geven. De onrust speelt ons zowel verdedigend als aanvallend parten. We snakken naar een overwinning.”

20160116-dalto1-fortuna1-49520160116-dalto1-fortuna1-50620160116-dalto1-fortuna1-51520160116-dalto1-fortuna1-547