AVO A1 – Fortuna/ Delta Logistiek A1: 20-29 Knappe winst in Assen voor de A1

Dit weekend stond de 1e play off wedstrijd tussen AVO A1 en Fortuna A1 op het programma. Beide teams hadden een prima regulier seizoen gespeeld. Fortuna verloor slechts 2 keer, AVO verloor ook maar 2 keer en speelde daarnaast 3 keer gelijk. Van tevoren was dus de verwachting dat het spannende play off wedstrijden zouden worden.

Deze eerste play off ging tot 9-9 gelijk op waarna Fortuna een gaatje sloeg, duidelijk liet zien de betere te zijn en de voorsprong niet meer weggaf. Het werd uiteindelijk een ruime overwinning voor de A1: 20-29.

De A1 vertrok op tijd richting Assen. Er werd een tussenstop gemaakt in Ermelo waar een (pasta)maaltijd werd genuttigd, goede energie voor de wedstrijd die om 18.00 begon in sporthal Marsdijk in Assen. Een beetje een kleine hal met vreemd licht. Fijn dat de A1 er vroeg was want nu kon er lang worden ingeschoten en rustig naar het beginsignaal worden toegeleefd. De hal was goed gevuld en de sfeer was erg goed.

In de beginfase vielen de doelpunten snel achter elkaar. Fortuna pakte tot 4-4 elke keer een voorsprong maar AVO kon nog prima counteren. Bij 5-4 nam AVO een voorsprong en het Assense publiek liet zich even flink horen maar de volgende aanval stond het weer gelijk en hierna nam Fortuna al wat meer het initiatief. Via 5-6 en 6-7 werd het 7-7 en dan pakt Fortuna door 2 snelle afstandsschoten achter elkaar toch een voorsprong van 2 goals: 7-9. Fortuna zal hebben gedacht dat ze verder konden weglopen maar aanvallend ging het even een paar minuten moeizaam en AVO bewees dat ze rustig kunnen blijven en via een korte kans en een afstandsschot kwamen ze toch weer op 9-9. Gezegd moet worden dat Fortuna verdedigend vanaf het begin goede druk geeft maar AVO schiet een hoog percentage. Fortuna blijft vervolgens verdedigend collectief veel druk geven, zeker rond de korf. Snel balbezit betekent zeker in deze fase van de wedstrijd meer aanvallen en hierdoor loopt de A1 uit naar 9-12 en is het gaatje geslagen. AVO tracht bij 10-12 even aan te sluiten maar Fortuna loopt uit naar 10-14. De 4 goals verschil blijft gehandhaafd en bij de rust staat het 11-15.

Na de rust meteen een scherpe A1 en dus zijn de eerste goals van Fortuna. Ze lopen uit naar 11-17 en de verdedigende druk blijven ze volhouden. Door de hele goede beginfase van de 2e helft komt Fortuna niet echt meer in de problemen. Zeker het kwartier na rust speelt de A1 erg goed en lopen ze via 13-20 uit naar 14-22 en 16-25. De laatste 10 minuten zijn zeker aanvallend soms wat minder maar de A1 speelt de wedstrijd makkelijk uit en komt net niet tot 30 goals. De prima scheidsrechter fluit af bij 20-29.

Uiteraard vreugde bij de spelers en de coaches want dit is een erg goede start. AVO verliest thuis niet veel en dus is een ruime overwinning op de kampioen van de andere Hoofdklasse gewoon weer erg knap.

Fortuna bleek ook deze wedstrijd weer een veelzijdige ploeg die door goed samenspel zorgden voor een mooie overwinning, dit is ook weer te zien aan de doelpuntenverdeling: Joren 7, Tom 4, Victor 3, Merijn 2, Angelo 1, Roos 3, Sanne 3, Manon 3, Michelle 3.

Volgende week begint Fortuna dus met een voorsprong aan de 2e play off in Delft. Dat betekent dat winst een plek oplevert in de finale om het NK op 8 april in Ziggodome. Verliest Fortuna volgende week dan komt er een 3e wedstrijd op 1 april in Assen.
Tot zaterdag om 16.00 uur in de Fortunahal! Succes A1!

Tekst: Erik Snaphaan