Fortuna/Delta Logistiek A1 – Groen Geel A1: 20-19 ZIGGO ZIGGO ZIGGO

2200 live kijkers en 10.750 unieke views (tot aan donderdagavond). Ongekend veel kijkers naar de livestream van een A-junioren wedstrijd. Onder andere de vader van matchwinner Michelle kon de wedstrijd en de goal van zijn dochter live zien. Hulde namens de spelers, staf en ouders van de A1 aan deze en alle andere vrijwilligers en supporters die deze avond speciaal maakten.

Na twee play off wedstrijden waarin Groen Geel grote delen van de wedstrijd in handen had was er voor Fortuna echt werk aan de winkel. Het ging even niet makkelijk voor de A1. Een run in de eindfase van de eerste wedstrijd kon ze redden. Maar de tweede wedstrijd was een kansloze missie. Geen vechtlust, geen eenheid, geen rebound en geen afronding. En na die tweede wedstrijd waren er maar vier dagen om met elkaar weer de goede weg te vinden. Terug naar de basis, terug naar waar elke teamsport begint: werken voor elkaar. En het lukte de ploeg om dit samen met Ed, Niels en Jessica voor elkaar te krijgen. Want wat een strijd, vechtlust, teamspirit en samenspel zagen we deze woensdag in Delft. Het dalen van het afrondingspercentage zorgde nog bijna voor een onterechte nederlaag maar meteen na de 19-19 was er een prachtige laatste beslissende goal voor de 20-19. ZIGGO, Fortuna/ Delta Logistiek A1 komt er weer aan!

Na het voorstellen begon om 20.00 uur de allesbeslissende play off. En wat voor een begin. Fortuna knalt meteen de eerste aanval de bal binnen waarna Groen Geel meteen een strafworp krijgt en benut. Na 38 seconden staat het 1-1. Een mooi begin dus en dat belooft veel. Bij Fortuna is het enkele aanvallen wat slordig en gehaast waarna Groen Geel de 1-2 maakt. Vanaf het begin is er meteen veel verdedigende druk van Fortuna. Het plan is volle druk op de spitsen te geven, druk op de passing, goede rugdekking en rebounds winnen. En wat vooral meteen opvalt is de gedrevenheid en teamspirit van de Fortunezen. Wat de ploeg afgelopen zaterdag miste was nu vanaf het begin wel aanwezig. Juichen bij de goals, elkaar oppeppen, gretigheid en uitstraling. Na de 1-2 laat het Groen Geel publiek zich meteen horen: ‘wij zijn hier de baas’. Ook het Fortuna publiek is massaal gekomen om de A1 te steunen. Een volle hal met minstens 600 toeschouwers en met zo’n sfeer, fantastisch. Fortuna schiet ondertussen de 2-2 binnen en snel daarna gaat het via een strafworp naar 3-2. Groen Geel heeft het aanvallend lastig. Veel 1-schots aanvallen want Fortuna heeft snel de rebound na de veelal matige schoten van de tegenstander. Bij Fortuna in de aanval zijn er wel meerdere schoten per aanval, maar de bal valt niet binnen ondanks goed herhalen. Als er negen minuten gespeeld zijn valt de goal uiteindelijk toch, een mooie doorloopbal zorgt voor 4-2. Groen Geel blijft het lastig houden in de aanval en ze komen tot weinig goede kansen, Fortuna houdt de verdedigende druk erop en ook de vrije ballen vallen niet bij de Wormers. Aan de andere kant krijgt de A1 goede kansen en je hebt het gevoel dat ze nu al een goed gat moeten kunnen slaan. De kansen worden echter niet benut tot de 5-2 valt met nog dertien minuten tot de rust. Het moment is daar om het eerste gat van vier goals te slaan. Een paar aanvallen achter elkaar zet Fortuna echter minder duidelijk de rebound neer en er volgen wat onhandige schoten en mindere passing. Groen Geel schiet met nog ruim negen minuten tot de rust toch een droog schot binnen voor de 5-3. Als in de volgende aanval Groen Geel toch een vrije bal afrondt staat het gewoon 5-4 en is het meteen weer een wedstrijd. Fortuna heeft het in de aanval even niet, twee aanvallen zonder schot volgen. Aan de andere kant komt Groen Geel wel tot schoten maar de rebounds zijn elke keer een prooi voor de scherpe Fortunezen. De wedstrijd zit op een kantelpunt en gelukkig voor Fortuna valt hij toch weer hun kant op, met nog 5.36 op de klok zorgt een schot vanaf de achterlijn voor 6-4. Als de aanval erna, na onnodig balverlies van Groen Geel, via een omdraaibal ook de 7-4 valt heeft Fortuna toch weer een gaatje geslagen. Fortuna houdt de verdedigende druk vast en dat resulteert in snel balbezit en met nog iets meer dan drie minuten is daar voor de eerste keer een gat van vier goals: 8-4. Belangrijk voor Groen Geel is dat hierna meteen weer een vrije bal wordt benut voor de 8-5. Fortuna houdt door de zevende damesgoal voor rust de marge echter op vier, met nog twee minuten tot de rust wordt het 9-5. Het plan om meer over de dames aan te vallen werpt duidelijk zijn vruchten af. Meteen na de 9-5 gaat Groen Geel door de schotklok heen en dus krijgt de A1 kansen om vlak voor rust een harde tik uit te delen. Dit lukt echter niet en Groen Geel weet zelfs de 9-6 nog binnen te schieten en dus komt de rust bij deze stand. Een eerste helft met een sterker Fortuna dat echter een grotere voorsprong had moeten nemen. Groen Geel zal iets moeten verzinnen om onder de druk uit te komen.

In de eerste aanval na rust meteen hetzelfde beeld als voor rust. De eerste aanval van Groen Geel gaat meteen door de schotklok heen waarna Fortuna hun eerste aanval na meerdere schoten en hard werken voor balbezit wel binnen schiet. Het is dus meteen na rust weer vier verschil bij 10-6. Groen Geel countert wel meteen voor 10-7 maar vrij snel valt via weer een damesgoal meteen ook de 11-7. Als Fortuna daarna via een mooi schot ook 12-7 scoort lijkt na iets meer dan drie minuten de A1 echt los. Groen Geel schiet echter binnen een minuut een mooi schot en een vrije bal binnen en ze haken toch weer aan bij 12-9. Er zijn dan pas vijf minuten gespeeld in de 2e helft. Gelukkig voor de A1 krijgen ze meteen een strafworp mee en dus blijven ze het flinke verschil van vier goals vasthouden: 13-9. Groen Geel gaat meteen na de vakwissel weer door de schotklok heen en dus volle respect voor de energie die Fortuna in het verdedigen steekt. Fortuna weet dan weer een aanval te herhalen en meerdere schoten te produceren en dat levert de 14-9 op. Een vrije bal (die ze in de 2e helft dus wel afronden) houdt Groen Geel in de race maar na deze goal voor de 14-10 is het even Fortuna dat de klok slaat. De 15-10 valt meteen en een aanval later knallen ze van ver de 16-10 binnen. Dan is het voor Groen Geel alle hens aan dek en dus vluchten ze logischerwijs in een time out. Er zijn op dat moment nog wel ruim zeventien minuten te spelen! Ondertussen blijven de supporters uit Wormer de ploeg aanmoedigen en dat levert zeker wat energie op bij hun ploeg. De 16-11 valt na de time out meteen en ze willen meteen door. Fortuna heeft echter in de time out ook afspraken gemaakt want na balverlies gaat het felle uitverdedigen om zo tijdwinst te boeken beginnen. Groen Geel gaat echter goed door en binnen een paar minuten prikken ze er twee binnen en ineens staat het 16-13. Wedstrijden op dit niveau zijn met zoveel minuten te spelen nagenoeg nooit al beslist. Nu vlucht Fortuna een time-out in met nog ruim veertien minuten spelen. Vanuit de time out speelt Fortuna vervolgens een aanval, welke mooi wordt afgerond met een doorloopbal. Toch weer vier verschil: 17-13. Maar ook nu knalt Groen Geel meteen de 17-14 binnen en het is echt nog niet duidelijk hoe dit potje gaat eindigen. Een makkelijk gegeven strafworp aan Fortuna met nog twaalf minuten te spelen zorgt voor de 18-14. We zijn nu dichtbij de laatste belangrijke fase van de wedstrijd. Fortuna speelt ondertussen lange aanvallen, krijgt geen strafworp en rondt niet af. Groen Geel krijgt ook geen strafworp maar weer een vrije bal zorgt dan toch voor 18-15. De aanval erna krijgt de A1 weer geen strafworp en ronden ze weer niet af, de laatste tien minuten zijn ingegaan. Het wordt hectischer en bij elke ‘twijfelbal’ wordt er aan beide kanten gevraagd om stippen of strafworpen. Fortuna houdt de verdedigende druk erop, Groen Geel maakt een makkelijke kans onder de korf niet af. De spanning is groot en aan beide kanten laten de supporters zich nog eens horen. Met nog acht minuten te spelen gaat Fortuna weer bewust op zoek naar de dames en de 19-15 valt ook via een afstandsschot. De wedstrijd blijft echter open want ook nu knalt Groen Geel meteen weer een bal binnen en het is dus nog niet klaar: 19-16. Als Fortuna even de korf niet vindt en Groen Geel twee aanvallen achter elkaar de bal uitgooit lijkt het erop dat met nog zes minuten te spelen de wedstrijd richting Delft zal gaan. Aan beide kanten zijn er nu korte slordige aanvallen te zien. De spanning neemt toe en de tijd tikt weg. Als Groen Geel met nog 3.26 op de klok toch weer een vrije bal binnenschiet is het weer twee goals verschil en kan het toch alle kanten op: 19-17. Fortuna scoort dan niet, het Groen Geel publiek gaat erachter staan en ze schieten de 19-18 binnen. De A1 gaat hierna bijna door de schotklok heen en de aanval erna krijgt Groen Geel een strafworp mee en met nog twee minuten hebben ze dus de kans om na de 2-2 tussenstand voor het eerst weer gelijk te komen. Fortuna neemt een time-out maar Groen Geel prikt de strafworp binnen en dus is het 19-19. Hoe knap is het dan van de A1 dat er vervolgens een rustige goede aanval wordt gespeeld waarbij weer bewust de dames worden gezocht en die betalen dit vertrouwen uit door de doorloop mooi af te ronden voor een nieuwe voorsprong van 20-19. Groen Geel gaat hierna uiteraard op zoek naar de spits, zijn schot mist de korf waarna de wegtrekbal goed wordt verdedigd door Fortuna en dus balbezit voor de A1 met nog 1.17 op de klok. Als in de aanval erna de rebound niet voor Fortuna is krijgt Groen Geel toch nog een kans om een verlenging eruit te slepen. Weer wordt echter de korf gemist en ook dit keer een wegtrekbal die nu niet verdedigd is. Deze keer valt hij echter voor Groen Geel net naar de verkeerde kant van de mand en de rebound is voor Fortuna! Met nog 25 seconden te spelen is dan de wedstrijd voor Fortuna. Ze kunnen de wedstrijd goed uitspelen en ze slepen hem binnen. Fortuna A1 voor de 4e keer achter naar de finale van de A-junioren! Een echt ongekend knappe prestatie.

Het is een terechte overwinning voor Fortuna. In de laatste acht minuten scoren ze echter maar twee keer en dat breekt ze bijna op. Groen Geel zal vooral balen van de eerste wedstrijd in Delft die ze verloren na een 12-16 stand.

Gefeliciteerd spelers, staf en ouders. Op naar Ziggo. Op naar de finale. Op naar Dalto A1. Op naar de titel. Succes A1.