Fortuna/ Delta Logistiek A1 – PKC/ SWKGroep A1: 20-17 DE A1 PLAATST ZICH VOOR DE VELDFINALE!!

Deze zaterdag stond er voor Fortuna A1 een belangrijke wedstrijd op het programma. De halve finale van het veld-NK tegen zaallandskampioen PKC. De herhaling van de Ziggo finale. De 4e onderlinge wedstrijd van dit seizoen, en de eerste drie gingen voor Fortuna verloren. Ging Fortuna revanche nemen op de kansloos verloren zaalfinale of ging PKC ook naar de veldfinale om te trachten de dubbel te behalen? Het werd een revanche want Fortuna stond heel de wedstrijd voor, speelde goed en won dik verdiend. WEER EEN FINALE DUS VOOR DE A1.

Voor de wedstrijd werd bekend dat Fortuna B1 na een zeer spannende wedstrijd al de finale van het NK gehaald had. Gefeliciteerd daarmee en nu kon de A1 toch niet achterblijven J.

Het tweede deel van de veldcompetitie won Fortuna A1 alle zeven wedstrijden, ze speelden goed en vol energie. PKC A1 had het tijdens deze zeven wedstrijden soms wat lastiger, er werd ook twee keer verloren en dus was Fortuna wellicht, ook door het thuisvoordeel, heel licht favoriet.
De opstelling stond zoals de Fortuna coaches het wilden, de afspraken waren dus duidelijk en Fortuna start vervolgens erg goed aan de wedstrijd. Binnen 3 minuten staat er door een doorloop en een strafworp 2-0 op het scorebord. PKC scoort vervolgens 2-1 maar Fortuna speelt aanvallend rustig en goed. Door naar de juiste kansen te zoeken en prima af te ronden houdt Fortuna het initiatief en gaat het naar 4-2 en 5-3. De verdediging staat ook prima, PKC heeft het vizier niet op scherp staan en Fortuna pakt behoorlijk snel de verdedigende rebounds. Na de 5-3 knalt Fortuna door 3 afstandsschoten door naar 8-3. Hierna blijft PKC vooral door vrije ballen en strafworpen nog enigszins in de wedstrijd (PKC scoort in de 1e helft maar 3 velddoelpunten). Het verschil blijft na de 8-4 van PKC hangen op telkens 3 of 4 doelpunten verschil. In de laatste 9 minuten voor rust bij een stand van 10-6 hapert het aanvallend enigszins bij Fortuna. Het spel wordt te statisch en men eindigt onnodig veel in de 2-2 en voor PKC is dat makkelijk te verdedigen. Door een vrije bal en een strafworp haakt PKC bij 10-8 ineens aan. Vlak voor rust kan Fortuna gelukkig nog de 11-8 maken en dus staat er in de rust een terechte voorsprong op het bord.
Na rust start de A1 goed. Er wordt weer meer gelopen en het tempo is hoger. Na zo’n 6 minuten staat het 13-8. Na acht minuten na rust scoort PKC dan ook, maar na deze 13-9 is het Fortuna dat de klok slaat. Goede rustige aanvallen en scherpe afronding zorgen binnen 6 minuten voor de grootste voorsprong in de wedstrijd: 16-9. Er is dan een kwartier gespeeld in de tweede helft en PKC heeft het in dit kwartier aanvallend moeilijk. Vervolgens zorgen twee rake afstandsschoten snel achter elkaar ervoor dat PKC bij 16-11 (en nog ruim 15 minuten te spelen) weer enigszins hoop kan hebben op een goed resultaat. Beide ploegen scoren dan 5 minuten niet maar uiteindelijk is het dan Fortuna dat twee keer snel achter elkaar scoort en de wedstrijd bij 18-11 definitief lijkt te beslissen. Beide ploegen scoren dan allebei een keer en met nog 10 minuten te spelen staat het dan 19-12. PKC scoort vervolgens binnen 2 minuten een vrije bal en twee afstandsschoten en dan staat het 19-15. PKC gaat verdedigend risico nemen om snel de bal bemachtigen, Fortuna blijft de meeste aanvallen rustig, er worden door sterk reboundwerk meerdere erg lange aanvallen gespeeld maar de afronding is matig en af en toe is de A1 toch (te) snel de bal kwijt. In de eindfase scoort PKC nog twee afstandsschoten en met nog 1 minuut staat het dan 19-17. Gelukkig scoort Fortuna meteen de verlossende 20-17 waardoor het niet meer spannend wordt en Fortuna een dik verdiende overwinning behaald. Het feestje barst los met de supporters die naar de A1 (en velen eerst naar de B1) zijn komen kijken.

Nu vol op naar volgende week, het wordt tijd om nu een finale te winnen. Tegenstander om 16.00 uur in Bennekom is Nieuwerkerk A1. Een bekende tegenstander voor de A1. Maar eerst is er in Bennekom uiteraard om 14.00 uur de B1 tegen ZKV. Veel succes A1, B1 (en ook de D1 op het NK in Heerenveen).

Tekst: Erik Snaphaan