Fortuna/Delta Logistiek A1 – Nieuwerkerk A1: 22-20 DE A1 IS NEDERLANDS KAMPIOEN

Deze zaterdag was het een volle NK-dag voor Fortuna. Maar liefst drie ploegen gingen strijden om de nationale titel in hun leeftijdsklasse. De D1 behaalde na de zaaltitel een mooie 2e plek op het NK in Heerenveen. De B1 bleef ongeslagen op het veld en won de finale van ZKV. Beide ploegen gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

En dan de A1. Voor de helft van deze ploeg de 3e finale in 2 seizoenen. Voor de anderen de 2e finale van dit seizoen. Alleen dat al is een ongekend knappe prestatie. Maar werd het voor deze spelers geen tijd nu een finale te winnen, de eerdere gingen immers verloren. Van tevoren lijkt Fortuna de (lichte) favoriet. Op het veld is de A1 ongeslagen, ze spelen de laatste weken goed en vol energie. De ploeg werkt voor elkaar, is collectief sterk en over veel schijven gevaarlijk en dat merk je in de resultaten. Ondanks dat Fortuna dit seizoen al 4x won van tegenstander Nieuwerkerk kan je niet denken dat je even de wedstrijd gaat binnenslepen want het is knap hoe Nieuwerkerk in de finale is gekomen.  Nieuwerkerk is een goede en lastige ploeg die een sterke verdediging hebben, rustig blijven en daarnaast meerdere spelers hebben die makkelijk een goal kunnen maken of strafworpen of vrije ballen kunnen forceren.

Om 12.45 uur vertrekt de ploeg vanuit Delft richting Bennekom. Dat is mooi op tijd om aan te komen als Fortuna B1 aan hun finale begint. De ploeg kijkt dus eerst rustig de 1e helft van de B-finale om vervolgens daarna al meer de focus naar hun eigen wedstrijd te leggen. En daar is ruimte genoeg voor op de prachtige tot NKD dag omgebouwde accommodatie van DVO. Nadat de B1 dus de titel pakt zorgen Ed en Niels er daarna voor dat de ploeg zich geconcentreerd en scherp voorbereidt op de start van de finale.

En dan de wedstrijd zelf. Fortuna start qua aantal kansen prima aan de wedstrijd. In de eerste aanval zijn dat er vijf waaronder twee korte kansen. Er valt echter geen enkele bal binnen en Nieuwerkerk start wat dat betreft veel scherper want het eerste schot valt binnen. Vervolgens is er in de aanval van Fortuna snel balverlies en aan de kant schiet Nieuwerkerk ook hun tweede schot raak en dus staat het heel snel 0-2. Vervolgens breekt er een fase aan met heel veel Fortuna schoten en sterk reboundwerk van de A1. De afronding is echter erg matig. Is dat dan toch een stukje druk of zenuwen? Wellicht wel, het duurde in ieder geval lang voordat Fortuna een beetje los kwam. Ondertussen wordt er wel goed verdedigd. Nieuwerkerk speelt rustig en soms wat traag maar na een schot heeft Fortuna vaak snel de rebound te pakken. Na ruim negen minuten valt door hard werken uiteindelijk toch de 1-2. Hierna countert Nieuwerkerk meteen en door een afstandsschot staat het dan 1-3. Fortuna creëert dan wat mindere kansen en Nieuwerkerk weet dan via een korte kans achter de korf de 1-4 te maken. Duidelijk is op dat moment dat Fortuna het lastig heeft om in hun spel te komen. Kansen afronden (vooral de schoten) zou een goede remedie zijn want ook dat levert energie en vertrouwen op. Na deze 1-4 scoort Fortuna aan de andere kant via een strafworp meteen de 2-4 dus de aansluiting is er met nog 22,5 minuut te spelen gewoon toch. Fortuna blijft vervolgens veel schieten met een goede rebound en uiteindelijk levert dat enkele minuten later via een afstandsschot de 3-4 op. Ook dit keer zorgt Nieuwerkerk er meteen voor dat Fortuna niet gelijk kan komen en via een korte kans scoren ze de 3-5. Vervolgens krijgt Fortuna geen strafworp terwijl de beter opgestelde grensrechter het wel duidelijk aangeeft en aan de andere kant gaat dan de bal wel (terecht) op de stip voor de 3-6. Er zijn dan nog ruim 15 minuten te spelen. Ook dit keer wordt er aan de andere kant meteen gescoord, een afstandsschot zorgt voor 4-6. Nieuwerkerk blijft knap rustig hun spel spelen en ze blijven qua scoreverloop de bovenliggende partij. Via 4-7 en 5-7 loopt Nieuwerkerk met nog negen minuten te spelen uit naar vier goals verschil, een afstandsschot en een vrije bal zorgen voor 5-9. Uiteraard breekt nu een belangrijke fase aan. Loopt Nieuwerkerk uit of haakt Fortuna aan met de rust die bijna aanbreekt. Gelukkig weet de A1 zich in de laatste vijf minuten voor rust enigszins te herstellen. Er wordt wat meer gelopen, er wordt scherp geschoten en zo zorgen ze ervoor dat ze vlak voor rust terugkomen op 8-10. Een zeer discutabele vrije bal voor Nieuwerkerk op een paar seconden voor de rust zorgt voor de ruststand van 8-11.

En dan de zeer spannend verlopen tweede helft. In het begin van deze tweede helft zie je al dat Fortuna wat beter gaat spelen. Er wordt wat meer gelopen en er wordt wat meer gekozen voor duidelijke functies. Ook wordt het wat dynamischer. Uiteraard moet wel de afronding beter worden en dat laatste gebeurd de eerste 5 minuten na rust nog niet. De eerste aanvallen na rust is de rebound nog niet goed verzorgd en Nieuwerkerk kan zelfs weer uitlopen naar vier goals verschil bij 8-12 en 9-13. In deze fase merk je al dat Nieuwerkerk wil gaan vertragen. Ze blijven gewoon rustig spelen maar zeker als de bal in de aangeefpositie is wordt de bal regelmatig zeer lang vastgehouden. Na de 9-13 scoort Fortuna meteen de 10-13 en dus geen kans voor Nieuwerkerk om verder uit te lopen. Er komt wat meer energie in de ploeg, uiteraard zoals altijd ook gevoed vanaf de bank door Ed en Niels. Met nog ruim 26 minuten te spelen komt de A1 dan weer op twee goals verschil door een mooie aanval met veel beweging, meerdere schoten en uiteindelijk een doorloopbal die de 11-13 betekent. Je merkt dat de ploeg meer vertrouwen krijgt. In tegenstelling tot de eerste helft wordt er meer voor elkaar gewerkt en zijn de functies duidelijker. De spelers weten weer dat ze het voor en met elkaar moeten doen. De energie in de ploeg komt terug en je voelt dat ze snel kunnen en zullen aansluiten. Knap van Nieuwerkerk is dan dat ze weer rustig blijven en van afstand schieten ze de 11-14 binnen. Snel hierna maakt Fortuna van afstand de 12-14 en er is dan nog lang te spelen namelijk een kleine 25 minuten. Vlak hierna is er dan weer een machtige doorloopbal die zorgt voor de werkelijke aansluiting bij 13-14 en dan is het echt weer een wedstrijd. Met nog 21 minuten is daar dan de mogelijkheid om geheel aan te sluiten maar Fortuna mist een strafworp en twee aanvallen daarna scoort Nieuwerkerk de 13-15. Zal Fortuna na deze tegenslag wegzakken? Nee dus! De ploeg gaat nog meer energie leveren voor elkaar. Ze blijven net als de hele wedstrijd zowel verdedigend als aanvallend goed en hard rebounden (en in de verdediging zijn er enkele goede steals van de dames) en na de 13-15 ramt Fortuna meteen 14-15 binnen en dat is uiteraard erg prettig. Vrij snel daarna valt ook de 15-15 van afstand, er zijn dan nog ruim 16 minuten te spelen. Bij beide ploegen merk je dat de krachten wat afnemen. Onduidelijk is dan nog wie de meeste energie over heeft voor het laatste kwartier. Coaches Ed en Niels geven duidelijk aan dat Fortuna rustig moet blijven in deze fase. Zorgen voor duidelijkheid in de functies en zorgen dat de juiste spelers de kansen krijgen waarbij het spel niet te statisch moet worden. Er wordt dan een aanval bewust voor de dames in het voorveld gekozen, waarna Nieuwerkerk rond de korf risico neemt bij de heren en de A1 voor het eerst (!) in de wedstrijd op voorsprong komt via een korte kans 16-15. Zoals al vaker deze wedstrijd countert dan de andere ploeg meteen en van afstand zorgt Nieuwerkerk voor 16-16. Snel hierna zorgt Nieuwerkerk met nog 13 minuten te gaan via een stip zelfs weer voor 16-17 en dus is het zeker niet erop en erover voor Fortuna. Dan volgt een van de mooiste goals van Fortuna. Een lange rustige aanval, weer veel beweging, veel schoten en de afronding is uiteindelijk een schot aan de achterlijn voor de 17-17. Met nog 10 minuten te spelen pakt Fortuna via een mooi schot weer de voorsprong bij 18-17. Nieuwerkerk lijkt wat moeier te worden maar vlak na de 18-17 weten ze via een stip toch weer gelijk te maken 18-18. Met nog 7 minuten te spelen kan Nieuwerkerk weer een belangrijke voorsprong nemen maar de toegekende strafworp weten ze niet te benutten. Uiteraard een belangrijk moment in deze spannende slotfase. Vervolgens gaan de laatste 5 minuten van de wedstrijd in bij dus een gelijke stand van 18-18. Bewust wordt er in deze fase gezocht naar het schot van de Fortuna dames en dat blijkt te werken. Via een mooi afstandsschot wordt het 19-18 voor de A1. Niels roept dan naar het aanvalsvak dat ze deze keuze moeten herhalen in de volgende aanval. In de verdediging heeft Fortuna dan snel de rebound te pakken en dus krijgt Fortuna voor de eerste keer deze wedstrijd de mogelijkheid om een voorsprong van twee doelpunten te nemen. En wat een klasse als dat ook lukt. Bewust in functies spelen zorgt voor een afgebroken doorloop en dus een strafworp voor Fortuna. Gelukkig wordt deze koel benut en dus 20-18 met nog precies vier minuten te gaan. Vervolgens moet Nieuwerkerk meer tempo maken maar een snel schot is meteen voor Fortuna. Een lange aanval met goed (lopend) reboundwerk zorgt uiteindelijk voor weer mooie doorloopbal en dus staat het na drie rake aanvallen achter elkaar met nog 2.40 te spelen 21-18. Dit moet de beslissing zijn. De scheidrechter fluit echter twee keer voor tijdrekken van Fortuna (de eerste keer mijns inziens logisch, de tweede keer discutabel zeker omdat Nieuwerkerk bewust overtredingen maakt om Fortuna vrije ballen te laten nemen) en Nieuwerkerk zorgt met een vrije bal en een  strafworp voor 21-20. Er is dan nog minder dan een minuut te spelen. Weer een bewuste overtreding zorgt voor weer een vrije bal en uit een handigheidje weet Fortuna dan de bevrijdende 22-20 te maken. DE A1 IS NEDERLANDS KAMPIOEN!!

Fortuna heeft dus uiteindelijk de langste adem in een mooie en spannende wedstrijd. Weer een Fortuna feestje op het veld met blijdschap, opluchting, felicitaties en champagne. De beker wordt in ontvangst genomen en er worden mooie foto’s en filmpjes gemaakt.

Gefeliciteerd A1, we hebben van jullie allemaal genoten. Bedankt Ed, Niels, Francy en Odette voor de goede begeleiding. Knap werk! Dinsdag nog een gezellige  BBQ en dan even wat rust.

Victor en Michelle veel succes op het WK < 17. Doe je best!