Fortuna/Delta Logistiek C1 koploper na winst op de Eibers

Na de moeizame winst tegen ONDO C1 (11-10) stond vorige week voor de matadoren van Fortuna C1 de wedstrijd tegen Maassluis C1 op het programma.

De start van de wedstrijd ging wat stroef maar de verdediging werd potdicht gehouden en door de druk op de ballijnen kon Maassluis eigenlijk niet gevaarlijk worden. De 5-0 ruststand werd na de rust snel uitgebouwd tot 10-0 waarna de gasten pas hun eerste doelpunt noteerden (10-1).
Tien minuten voor tijd was het 14-1 en als Fortuna C1 in de slotfase scherper was geweest in de afronding dan was de eindstand veel hoger uitgevallen. Nu werd er door de Delftenaren niet meer gescoord en kon Maassluis nog een paar doelpuntjes aan hun totaal toevoegen. Eindstand 14-4.

Zaterdag stond een veel moeilijkere wedstrijd op het programma. De Eibers uit. Traditioneel een team waar Fortuna het altijd moeilijk tegen heeft. In de D1 werd er een aantal malen verloren en werd deze lichting van HKV/Ons Eibernest zowel in de zaal als op het veld Kampioen van Nederland. Een lastige wedstrijd dus en om een beetje beslagen ten ijs te komen was twee weken geleden een spion naar Den Haag gestuurd om wat informatie in te winnen. Informatie die zeer waardevol bleek te zijn!! Maar dat wisten we toen nog niet…..

Dit keer gingen we van start met het vak van Merijn in de eerste verdediging om de lengte heer van Eibernest te neutraliseren. Rick had in het begin wat moeite met de actie naar binnen van zijn heer en daardoor kwamen we op een 1-0 achterstand, maar dit werd door een mooie combinatie tussen Lucas en Milan (mooie pass uit de diepte van Esther!!) door Milan recht gezet (1-1).

Foto’s: René Deijk

Al snel was zichtbaar dat we Eibernest verdedigend in de tang hadden. Super goed voorverdedigen van de meiden en veel druk op de heren die daar normaal gesproken voor de goals moeten zorgen. Hierdoor dwongen we de tegenstander tot schoten van heel ver die veelal een prooi voor ons waren. En als er al eens iemand voorbij werd gelopen dan was daar altijd wel een overname waardoor het gevaar alsnog werd geneutraliseerd.

Helaas duurde het veel te lang voordat wij in de aanval ons veldoverwicht in doelpunten konden omzetten. Via Rick en Merijn ging het naar 1-3, maar in de laatste fase voor de rust konden we niet meer tot goals komen waardoor de rust aanbrak met een magere 2-3 voorsprong. Mager, omdat de veldverhoudingen misschien wel 2-8 waren maar we veel te onrustig waren in de afronding.

In de rust hebben we de ploeg er van geprobeerd te overtuigen dat we echt veel sterker waren en dat we verdedigend de druk er op moesten houden. De moedeloosheid was bij de Eibers in de eerste helft al zichtbaar, omdat ze heel veel moeite hadden om onder onze druk uit te komen. Volhouden in de verdediging, vertrouwen houden in je schot en gaan afronden!!!

Helaas konden we ook na rust niet tot scoren komen. Onze 2-3 voorsprong veranderde in een 4-3 achterstand, omdat er twee verre schoten van de Eibers in vlogen. All-in the game!! Zelf goals gaan maken was eigenlijk het enige dat er aan ontbrak. Ook een strafworp werd jammerlijk gemist. Tijd om met Brad wat aanvallende impulsen in te brengen. Het 8 keer mogen wisselen is dan wel erg handig. Afwisselend voor Milan en Rick kwam Brad in de aanval er in. En telkens viel er dan ook een goal!! De verdediging stond als een huis, dus geen enkele reden om daar iets aan te wijzigen. Milan en Rick dus snel weer terug plaatsen bij de vakwissel.

Via Chelsea en Merijn kwamen we bij 5-6 weer op voorsprong. Chelsea werd in de verdediging onderste boven gekegeld waarna haar dame gemakkelijk de 6-6 kon maken. Tien meter het veld inlopen en verhaal gaan halen bij de scheidsrechter heeft dan niet zoveel zin. Dus deden we dat ook niet.
Het Haagse publiek ging zich luidkeels met de wedstrijd bemoeien. Vaak een moment waarop Fortuna het mentaal moeilijk gaat krijgen. Maar super knap hoe we onze kop erbij hielden en uiteindelijk toch de wedstrijd binnen hengelde. Via een mooie doorloopbal van Esther kwamen we weer op voorsprong (6-7), maar Eibernest stribbelde via een afstandsschot voor de laatste maal tegen (7-7).

Het was echter Roos, onze kleinste soldaat, die de wedstrijd besliste. Eerst kreeg ze een strafworp mee die Merijn zenuwslopend over het randje van de korf legde (7-8). In de daarop volgende aanval scoorde Roos zelf via een doorloopbal de 7-9. Toen direct daarna Lucas van afstand de 7-10 binnen schoot was het helemaal beslist. Eindelijk weer eens van de Eibers gewonnen en in mijn ogen niet meer dan terecht. Verdedigend waren we top en aanvallend hadden we ook veel beter veldspel. Het aantal schoten in een aanval en de afronding moet echter nog veel beter.

Mede koploper KCC ging in ’s Gravenzande onderuit tegen ONDO. Daardoor gaan we nu alleen aan kop in de poule maar volgende week wacht met DVO C1 weer een lastige opponent. Deze week weer lekker trainen en dan gaan we er volgende week weer vol enthousiasme in om te kijken of we ook de vijfde wedstrijd in winst kunnen omzetten.

Tot ziens volgende week bij de wedstrijd Fortuna C1 – DVO C1.