Fortuna/Delta Logistiek en PKC/SWKGroep bereiken finale

Op de eerste avond van het Fortuna/Delta Logistiek Korfbal Spektakel hebben Fortuna/Delta Logistiek en PKC/SWKGroep de finale bereikt. De thuisploeg rekende op relatief eenvoudige wijze af met nieuwkomer Avanti (26-15). PKC versloeg in een eenzijdige wedstrijd Blauw-Wit met 32-24.

Fortuna/Delta Logistiek 2 rekent af met ‘buurman’
Het initiatief in de wedstrijd lag vanaf minuut één bij Fortuna/Delta Logistiek. Hoewel het zoeken was, voor beide partijen, had de Delftse formatie een duidelijk overwicht. Bastiën van der Linden, die felle duels uitvocht in de rebound, maar aanvallend weinig druk kreeg, kreeg veel kansen. Door die ruimte tekende hij voor de 1-0. Linde Pijper pareerde namens Avanti, maar daarna sloeg de thuisploeg snel een gaatje (4-1). Waar Fortuna/Delta Logistiek vooral veel fouten maakte, daar schoot Avanti vooral erg matig. Het vak van Koen Ruigrok schoot in die eerste fase slechts 4% raak.

Het andere Avantiaanse vak had het vizier duidelijk meer op scherp, vooral de dames bleken loepzuiver. Dankzij hun percentage (bijna één op drie) behield Avanti de aansluiting (5-4). De acht van Mark Tissink gingen elkaar ook steeds makkelijker vinden, waarbij invallers Kaj Esser en Eva van der Zon direct een doelpunt wisten te noteren. Diezelfde Esser tekende ook voor het mooiste doelpunt van de wedstrijd, op een stand van 9-5 promoveerde hij een gemist schot met een fraaie tip-in alsnog tot de 10-5. Een marge waarmee ook de rust werd gehaald: 13-8.

De tweede helft bloeide als een nachtkaars uit, Fortuna/Delta Logistiek speelde niet met het mes tussen de tanden, maar was daartoe ook niet genoodzaakt. Het duurde veertien minuten voordat Avanti haar eerste doelpunt in het tweede bedrijf wist te maken, op dat moment had Fortuna de marge al naar tien vergroot. De spanning, maar daarmee ook de beleving was al lang en breed uit de wedstrijd verdwenen, al kreeg Jord Bezemer (19-10) nog wel de handen op elkaar, met een heerlijke actie resulterend in een fraai goal. Uiteindelijk einstand: 26-15.

Eentonige wedstrijd bezorgt PKC finaleplaats
De wedstrijd tussen PKC en Blauw-Wit was van een beduidend hoger niveau. Waarbij de beginfase voornamelijk werd opgeluisterd door PKC-speler Thom van der Rhee. De jeugdinternational profiteerde van de vrijheid die hij kreeg achter de korf en hij zorgde in het eerste deel van de wedstrijd al voor vier doelpunten. Ook Blauw-Wit-spits Jeffrey Huibers was op schot. Bij een tussenstand van 8-6 in het voordeel van de Papendrechters, hadden beide heren de helft van de doelpunten van hun ploeg voor hun rekening genomen, waaronder Huibers met een fraaie onehander voor de mooiste. Die 8-6 tussenstand was overigens ook de laatste score waarbij de Amsterdammers nog enigszins in de buurt waren. Bij rust leidden de Papendrechters met 17-10.

Het tweede bedrijf ging lange tijd een stuk gelijker op. Beide ploegen wisten mooie doelpunten te produceren. Randell van der Steen maakte namens Blauw-Wit een fraaie onehander. Aan de andere zijde was de eer uiteraard weggelegd voor Van der Rhee. De speler van PKC overtuigde met zijn doelpunten, en maakte met een mooi jumpshot de 21-12.

Het niveau van het tweede team van de Papendrechters is dermate hoog dat je je bijna gaat afvragen hoe deze ploeg het in de Korfbal League er van af zou brengen. Met dames als Suzanne Sijstermans, Carmen de Heer en Zita Schröder, beschikt de formatie van Remco den Otter over drie dames met ervaring op het hoogste niveau, maar ook Sanne van der Werff liet blijken dat zij meekan met dit damesgeweld. De Papendrechtse ploeg verdeelde de kansen redelijk gelijk over de dames en heren, waar dat bij Blauw-Wit beduidend anders lag. Voornamelijk het vak van Jarius Nicatia en Randell van der Steen draaide om beide heren. Dat betaalden ze weliswaar terug met negen doelpunten, maar daarvoor werden wel ruim vijftig kansen genomen.

Hoewel het verschil zo rond de zes, zeven doelpunten bleef schommelen, was PKC echt wel een paar klasses beter. Desondanks kroop Blauw-Wit geniepig terug naar 26-22 met nog vijf minuten te spelen. PKC zag zich genoodzaakt een time-out te nemen en dat resulteerde direct in twee doelpunten. Van der Werff (27-22) en Veerle Havelaar (28-22) haalden definitief de angel uit de wedstrijd, waarmee PKC zich wederom voor de finale plaatste. De uiteindelijk 32-24 was meer dan terecht.