Goede seizoensstart Fortuna/Delta Logistiek B1

De eerste serie van drie wedstrijden voor Fortuna/Delta Logistiek B1 zitten er op. Tijd om eens een voorzichtige tussenbalans op te maken.

Zoals te doen gebruikelijk bij de B1, hebben we dit jaar weer een vrijwel geheel nieuwe ploeg staan. Drie kids (Mark, Marit en Yona) speelden vorig jaar al geheel of grotendeels in de B1. Vijf plaatsen moesten dus worden ingevuld. Jason en Annick kwamen van respectievelijk Nieuwerkerk en Avanti en vanuit de B2/C1 hebben we met Pien, Jan en Kay aan kunnen vullen.

Ook in de begeleidingsstaf is het nodige veranderd. Sem vond na 3 jaar C1 dat het tijd werd voor een hogere leeftijdscategorie. En terecht. En onverwachts kwam ook Sven op de markt als teammanager. Aangezien die dun gezaaid zijn, sloeg het management van de B1 daadkrachtig en snel toe en hoeven we ons door de aanwezigheid van Sven als trainers/coaches geen zorgen meer te maken om randzaken. Des te meer aandacht kunnen wij geven aan de korfbal-technische en tactische zaken, en daar ligt voldoende braak liggend terrein om het gehele seizoen een zinvolle invulling te kunnen geven.

Bij het NK Beachkorfbal werd direct de eerste grote prijs van het seizoen binnen gesleept. En dat geeft zowel bij de spelers als bij de supporters een beetje rust. Alles wat er nu nog bijkomt is mooi meegenomen. De doelstellingen zijn geformuleerd en die zijn feitelijk heel eenvoudig: zoveel mogelijk spelers/speelsters afleveren die volgend seizoen of het seizoen daarop kunnen doorstromen naar Fortuna/Delta Logistiek A1. Simpel.

De eerste twee wedstrijden werden van Oranje Wit B1 (9-14) en KCC B1 (15-13) gewonnen. Bij vlagen werd er goed gespeeld maar ook grote fases van de wedstrijden is het nog erg onrustig en slordig. Het is ook nog een beetje zoeken naar de juiste combinaties. In beide wedstrijden speelden we in een andere samenstelling en ook voor de wedstrijd van gisteren was de opstelling weer door elkaar heen gehusseld.

De tegenstander was Vriendenschaar uit Bodegraven. Een ploeg waar we vorig jaar ook tegen hebben gespeeld maar doordat er in de Hoofdklassen geen leeftijdscompensatie meer mag worden toegepast, krijgen dit soort kleinere verenigingen het lastig om het hoofdklasse-niveau te handhaven. Aan de ene kant een begrijpelijke beslissing van het KNKV, omdat clubs deze regel ook misbruikten om hoge ogen met een team te kunnen gooien. Aan de andere kant ben ik bang dat deze maatregel de verschillen tussen de grote (KL) clubs met aantrekkingskracht op talenten en de kleinere clubs met een redelijke jeugdopleiding alleen maar doen toenemen.

Maar goed….. terug naar de dag van gisteren. De thuiswedstrijd in een lekker zonnetje tegen Vriendenschaar B1. Na vijf minuten was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Flitsend en snel aanvalsspel van Fortuna/Delta Logistiek B1. De bal ging snel van hand tot hand met veel beweging. Dit is allemaal prachtig maar uiteindelijk moet toch iemand de bal aan het einde door de gele ring werpen. In de beginfase was bijna ieder schot raak en na iets meer dan 5 minuten stond het al 6-0. Verdedigend werd er heel veel druk op de (trage) aanvalsopbouw van Vriendenschaar gelegd. Toch wisten de gasten uit een paar verre schoten tot scoren te komen en om en om scorend ging het naar 10-4.

Daarna was er weer een versnelling naar 13-4 waarbij de doorloopbal van Marit (zonder bal naar binnen, daar worden de trainers blij van!) niet onvermeld mag blijven. De rust werd gehaald met een geruststellende voorsprong van 14-6. In de rust nieuwe doelstellingen neer gelegd. Verdedigend de druk vol blijven houden en ze mogen niet boven de 12 goals uitkomen. Aanvallend blijven bewegen zonder bal en vaart erin houden. De lat werd gelegd op minimaal 22 goals.

Direct na de rust vanuit een ingestudeerde bal (weer blije trainers!!) voor de 15-6 maar daarna kwam er toch wat zand in de machine. Ondanks dat we er voor gewaarschuwd hadden, viel de concentratie toch weer een beetje weg met veel slordigheden als gevolg. Er werden nog wel genoeg kansen gecreëerd maar de afronding was niet meer zo scherp als in de eerste helft. Bij 19-8 was de maximale voorsprong bereikt en leken de geformuleerde doelstellingen in de rust haalbaar. In de slotfase kon Vriendenschaar toch nog een paar keer scoren en daarmee de eindstand op 21-13 bepalen.

De doelstellingen van de rust helaas niet gehaald maar al met al toch veel tevreden gezichten na afloop. Het veldspel was al aanmerkelijk beter dan de voorgaande weken. Met Achilles, PKC en Die Haghe krijgen we de komende weken tegenstanders uit de bovenste helft van de ranglijst. Over een paar weken weten we dus of we serieus mee gaan doen om de bovenste plaatsen. Voorlopig zijn de trainers/coaches echter zeer tevreden over de beleving, inzet en vooruitgang. Wordt vervolgd.