HIIT houdt je gezond

HIIT houdt je gezond

Hitt training


We weten dat je hardloopt om lekker fit te zijn. Wat als je nu op zoek bent naar de combinatie van gezond en zo jong mogelijk blijven? Nou, dan moet je misschien in je trainingen vaker de HIIT-methode gebruiken. Dat houdt je niet alleen gezond, waarschijnlijk ga je er ook harder door lopen.
Sporten houd je gezond. Maar je wil graag weten wat het meeste bijdraagt aan je gezondheid als je hardloopt? Een duurloopje is mooi maar een HIIT training heeft een veel breder effect. HIIT staat natuurlijk voor high-intensity interval training. Je combineert korte maar intensieve stukken tot een training. Onderzoekers van de bekende Mayo Clinic in de Amerikaanse staat Minnesota waren benieuwd naar de voordelen van verschillende type trainingen. Wat blijkt, de HIIT-aanpak blijkt is van grote invloed op de delen die je gezondheid maar ook je jeugdigheid bepalen.


Reken ook hersteltijd
Bijvoorbeeld 5 x 30 seconden sprinten is zo een onderdeel dat goed in een HIIT-training past. Als je dat soort trainingen voor jezelf bedenkt, voeg er dan ook genoeg hersteltijd tussendoor bij. Je wisselt hoge tempo’s af met lage. Maar wat maakt dat deze vorm van trainen zo goed is?

Lage kans diabetes
De HIIT heef een extra power in zich. Gewone duurtrainingen zorgen er al voor dat de onderzochte factoren beter scoren dan niets doen. Logisch want bewegen is altijd goed voor je. Maar de HIIT had de meeste invloed op de sensitiviteit van je lichaam op insuline. Dat klinkt ingewikkeld maar een lage sensitiviteit wordt in de medische wereld verbonden aan een hoge kans op diabetes.
Als die sensitiviteit op orde blijft geeft dat al een hoge mate van jeugdigheid aan. Vooral bij oudere sporters in de onderzochte groep werd ook dat voordeel vastgesteld met HIIT-trainingen. Het is een echte marker dat je jong blijft. Belangrijk detail: het is verbonden aan het verkleinen van de kans op diabetes maar het sluit deze ziekte niet uit.
Mitochondriën maken sprong vooruit
Een mooi cijfer komt uit het doormeten van de mitochondriën. Populair uitgelegd: dat zijn de energiefabriekjes in je spieren. Die blijven mooi op peil bij deze manier van trainen. Bij de jongeren in deze onderzoeksgroep (18 – 30 jaar oud) was het groeipercentage door de HIIT van het functioneren van de mitochondriën 49%. Dat klinkt al mooi. Bij de oudere onderzoeksgroep (65 – 80 jaar oud) liep dat percentage op naar 69%.
Jeugdigheid winnen?
Op een veel dieper niveau vindt een interessante ontwikkeling plaats. Constant is er een proces van eiwitten die groei en herstel veroorzaken. Met het stijgen van de leeftijd neemt dat proces af. Daar zie je de achteruitgang in jeugdigheid. De mensen die HIIT-trainingen volgden zagen een duidelijke groei van de aanmaak van eiwitten. De leidende onderzoeker geeft aan dat in enkele gevallen het ouderdomsproces omgekeerd werd.
Tot slot, maar zeker interessant voor hardlopers, bleek de HIIT-aanpak de meest effectieve methode om je VO2 op peil te houden of te verbeteren.
Ook wondermiddelen werken uit
Sporten geeft natuurlijk een tijdelijk effect. Helaas, met één HIIT ben je er niet. De positieve invloeden zijn uitgewerkt na 72 uur. Wie jong wil blijven, is herhaling van de trainingen geboden. Hopelijk houd je het wel vol, want het blijven intensieve trainingen. Maar daar melden de onderzoekers niets over.
Bron: Enhanced Protein Translation Underlies Improved Metabolic and Physical Adaptations to Different Exercise Training Modes in Young and Old Humans
Matthew M. Robinson, Surendra Dasari, Adam R. Konopka, Matthew L. Johnson, S. Manjunatha, Raul Ruiz Esponda, Rickey E. Carter, Ian R. Lanza, K. Sreekumaran Nair

Lees meer nieuws

Wedstrijdverslag 17 april

Zijn jullie ook zo benieuwd naar de verrichtingen van al onze jeugdteams? In deze rubriek kunnen jullie wekelijks teruglezen hoe de jeugdploegen het ervan af

Lees meer »