Jeugdig Fortuna/Delta Logistiek laat zich misleiden door TOP/SolarCompleet

TOP/SolarCompleet heeft zaterdagavond met grote cijfers van Fortuna/Delta Logistiek gewonnen (28-20). Fortuna/Delta Logistiek ondernam in de eerste helft meer pogingen, was scherp in de verdediging, maar zag een buitengewoon zuiver TOP tegenover zich staan, dat daardoor met een 17-12 ruststand de kleedkamers opzocht. In het tweede bedrijf ontbrak de strijdlust aan Delftse zijde en was de thuisploeg genadig. Desondanks spraken de cijfers boekdelen, de twee doelpunten van Nik van der Steen in de laatste minuut zorgden ervoor dat de tweede uitwedstrijd van het seizoen met 8 doelpunten verschil werd verloren: 28-20.

Voor het eerst in lange tijd draaide TOP haar opstelling. Het vak van Celeste Split, normaal gesproken eerste aanval, moest zaterdagavond in de verdediging beginnen. TOP wilde daarmee een directe confrontatie van Celeste Split en Jessica Lokhorst voorkomen. Lokhorst, die bekend staat om haar verdedigende kwaliteiten, begon echter op de bank, waardoor de psychologische oorlogsvoering vanuit Sasemse zijde in het niet viel. Naast Lokhorst begon ook aanvoerder Marcel Segaar vanaf de zijlijn. Zijn band werd deze wedstrijd overgenomen door Thomas Reijgersberg.

De jonge formatie van Fortuna/Delta Logistiek nam brutaal het initiatief in de wedstrijd, met veel druk, veel kansen, legde het de landskampioen het vuur aan de schenen. Met Mirjam Maltha onder de korf, kreeg bijvoorbeeld Nik van der Steen veel mogelijkheden die hij in die eerste fase ook tot driemaal toe benutte. In de verdediging viel Thomas Reijgersberg op met een aantal belangrijke intercepties en lang leek het erop dat Fortuna gewoon kon aanhaken bij de ploeg met vijf internationals. Beide ploegen schoten een ongekend hoog percentage (40%), een percentage dat TOP bijna de gehele eerste helft kon volhouden (38% bij rust). Fortuna/Delta Logistiek, dat meer pogingen nam, keek daardoor bij rust tegen een enigszins misleidende achterstand van 17-12 aan. Vooral Celeste Split, Mick Snel en Nick Pikaar waren ‘on fire’. Split, die halverwege de tweede helft toch door Lokhorst werd verdedigd, kon zich onder de druk uitspelen en schoot direct drie keer raak.

De eerste fase na rust was weinig productief van beide ploegen, toch was het TOP dat nu wel degelijk het initiatief in handen leek te nemen. De geroemde strijdlust van een week eerder tegen KZ, was in Sassenheim ver te zoeken. Zeker in het tweede bedrijf, waarbij de opgelopen achterstand de voornaamste oorzaak leek te zijn. Waar in de eerste helft een zeer zuiver TOP voor een enigszins misleidende tussenstand zorgde, daar bestond er in de tweede helft geen twijfel welke ploeg de betere van de twee was. Net als tegen LDODK – dat ook een ongekend percentage op de mat legde – gaf het collectief van Fortuna/Delta Logistiek op, waar energie, strijdlust en communicatie vereist zijn om te kunnen wedijveren met een kwalitatief sterke ploeg als TOP. De meer dan terecht uitslag was dan ook 28-20.

Wederom een leerzame les voor Fortuna/Delta Logistiek dat Daan Preuninger als topscorer van de wedstrijd zag eindigen met negen doelpunten. Zaterdag wacht in de eigen hal KCC/SO natural, een tegenstander die in de voorbereiding op het zaalseizoen relatief makkelijk werd verslagen, al zag je dat niet direct terug aan de einduitslag van 18-15.