Oranje Wit A1 – Fortuna/ Delta Logistiek A1: 18-26 Overtuigende winst zorgt voor koppositie

Er werd vooraf enorm uitgekeken naar het duel tussen de koploper Oranje Wit en de nummer 2 Fortuna uit de junioren Hoofdklasse A. Het werd voor Fortuna een mooie middag. De A1 wist nagenoeg heel de wedstrijd te domineren en via een ruststand van 10-11 werd het een eclatante overwinning: 18-26.

Wellicht zal er, na de matige wedstrijd in Eindhoven, in de week voorafgaand aan deze topwedstrijd toch enige twijfel in de koppies van Fortuna hebben gezeten. Het niveau schommelde tijdens wedstrijden en dat kon nu tegen Oranje Wit niet weer gebeuren. Het collectief (samen)spelen en het harde werken voor en met elkaar moest nu een hele wedstrijd worden volgehouden. Het voor en met elkaar werken lukte deze middag heel goed. Er werd collectief verdedigd waarbij de spitsen van Oranje Wit vakkundig werden uitgeschakeld en de overige Fortuna spelers, naast het goed verdedigen van hun eigen tegenstander, ook nog de rugdekking verzorgden en heersten in de verdedigende rebound. Aanvallend was er weer dreiging vanuit alle spelers en dus was het aanvallend ook prima in orde.

En dan het (score)verloop van de wedstrijd. De eerste zeven minuten zijn geheel voor Fortuna. Verdedigend staat het als een huis. Oranje Wit komt niet onder de druk vandaan en daarnaast heerst Fortuna in de rebound en dus zijn er veel 1-schotsaanvallen en veel geforceerde schoten. In de aanval van Fortuna wordt er goed afwisselend gespeeld en komt Fortuna tot meerdere schoten per aanval. De 0-1 valt vrij snel maar daarna is de afronding nog niet scherp maar duidelijk is dat Fortuna meteen goed in de wedstrijd zit en Oranje Wit niet. Na de 0-2 is het eigenlijk wachten op een snelle time-out van Oranje Wit en die komt er ook met nog 17.10 te spelen. Je hebt wel eens time-outs die een goede uitwerking hebben maar dit was wel een van de beste uitwerkingen die ik heb gezien. Binnen iets meer dan anderhalve minuut prikt Oranje Wit in vier aanvallen evenveel ballen binnen en ineens staat het dus 4-2. Heel even is er een beetje paniek bij Fortuna maar binnen twee aanvallen pakken ze de draad zowel aanvallend als verdedigend weer op. Want zo’n twee minuten later staat het met nog dertien minuten tot de rust 4-5. We zien dan weer hetzelfde beeld als de beginfase. Een in de verdediging heersend Fortuna en een Oranje Wit dat zichzelf maar niet in de wedstrijd kan spelen. Oranje Wit scoort na de 4-2 uiteindelijk zo’n zeven minuten niet. Fortuna heeft veelal prima aanvallen maar nog steeds schieten ze met name van afstand nog niet met scherp. Fortuna loopt wel uit naar 4-7 maar dan volgt weer een minuut waar Oranje Wit een beetje hoop uit put. Van 4-7 gaat het in die minuut naar 7-7 en dus sluiten ze weer helemaal aan. Er zijn dan nog zes minuten te spelen tot de rust. Fortuna houdt toch het initiatief en via 7-9, 8-10 en 9-11 gaat de laatste minuut in. Helaas speelt Fortuna de tijd niet echt goed uit en dus kan Oranje Wit in de laatste seconde voor rust nog de 10-11 maken.

Na de rust knalt Fortuna al snel de 10-12 binnen en dus lijken ze goed te beginnen maar na de 11-12 is de A1 even erg slordig. Drie keer balverlies zonder schot wordt vaak afgestraft maar ook dat krijgt Oranje Wit deze dag niet voor elkaar. Fortuna houdt de marge van twee goals in stand bij 11-13. Hierna scoren beide teams enkele minuten om de beurt en dus gaat het via 12-13, 13-14, 14-15 en 15-16 naar 15-17. Er zijn dan nog achttien minuten te spelen. Gezien het spelbeeld tot dan toe is het wachten op de eerste keer dat Fortuna een voorsprong neemt van drie goals en even later is het zover bij 15-18. Als vervolgens de A1 via een vrije bal naar 15-19 gaat neemt Oranje Wit weer een time-out met nog 16.08 op de klok. Deze time-out heeft niet dezelfde uitwerking als in de eerste helft alhoewel Oranje Wit nog twee keer enigszins aansluit bij 16-19 en 17-20 maar Fortuna weet dit te counteren. Na de 17-21 en met nog ruim tien minuten op de klok is het dan echt voorbij voor Oranje Wit. Ze hebben er nog lang aangehangen maar Fortuna maakt in de laatste fase van de wedstrijd duidelijk dat er maar een ploeg verdiend te winnen en via 17-23 gaat het naar 18-24. Er zijn dan nog een kleine zes minuten te spelen. Oranje Wit heeft het dan opgegeven en Fortuna vindt even de afronding niet maar in de laatste minuut prikken ze er nog twee bij en dus fluit de prima leidende scheidsrechter deze voor de A1 sublieme wedstrijd af bij 18-26!

De A1 staat nu alleen aan kop. Volgende week komt nummer drie PKC A1 naar Delft. PKC wist van TOP A1 te winnen en dus is de A1 gewaarschuwd.