Overwinning op LDODK; Fortuna/Delta Logistiek terug op vierde plaats

Fortuna/Delta Logistiek heeft in eigen huis afgerekend met LDODK/Rinsma Modeplein. Het verschil werd al in de eerste helft gemaakt, waar Fortuna/Delta Logistiek met 14-9 de rust opzocht. In de tweede helft liep de thuisploeg uit, zag het de Friezen nog terugkomen tot drie, maar kwam de overwinning nooit meer echt in gevaar. Een belangrijke overwinning (23-19) voor Fortuna/Delta Logistiek, dat daarmee de vierde plek van LDODK overneemt.

LDODK startte zonder Femke Faber. De veel scorende Friezin maakte wel minuten in het tweede, maar was niet fit genoeg om in deze belangrijke competitiewedstrijd in actie te komen. Lieneke Pries keerde daardoor terug in de basisacht van coach Erik Wolsink. Bij Fortuna/Delta Logistiek uiteraard geen Thomas Reijgersberg. De voormalig international pakte tegen PKC/SWKGroep een gele kaart en had er nog één staan van vorig jaar, waardoor hij één wedstrijd vanaf de kant moest toezien.

Flokstra was na dertig seconden de eerste doelpuntenmaker van de wedstrijd, al vrij snel gevolgd door een benutte strafworp van Preuninger. Die doelpuntrijke eerste minuut was geen graadmeter voor het vervolg. Beide ploegen begonnen aftastend en bovendien slordig. Fortuna/Delta Logistiek ontbrak menig aanval met diverse steals, waarbij voornamelijk Eva van der Zon en Daan Preuninger hoofdrollen vertolkten. LDODK hield de angel uit de Delftse aanval, door veel verdedigende rebounds te pakken. Met name Tim Flokstra maakte het zijn directe tegenstander Marcel Segaar erg lastig.

Segaar brak weliswaar na vijf minuten de ban met een fraaie doorloop, maar erg zuiver was het in zijn vak niet. Voornamelijk Claire van Oosten en Jessica Lokhorst kregen opgelegde kansen, maar wisten niet te profiteren. Dat gebeurde na acht minuten aan de andere kant wel. En uiteraard was het Marjolijn Kroon die de ban brak. Kroon zou een belangrijk aandeel krijgen in de beginfase, waarin ze eigen persoonlijk zorgde dat LDODK in de wedstrijd bleef. De oud-speelster van de Delftse Leagueclub tekende voor drie van de eerste vijf Friese doelpunten.

LDODK kon in het eerste kwartier aanhaken bij de thuisploeg, maar moest toch passen toen de vier Delftse heren achtereenvolgend een doelpunt produceerden, waarbij vooral de onehander van Joren van Nieuwenhuijzen van ongekende schoonheid was. Het verschil liep op tot vijf en dat was ook het verschil dat bij rust op het scorebord stond: 14-9.

In Friesland had Fortuna/Delta Logistiek nog met 32-22 verschil verloren, wat met oog op onderling resultaat nog weleens voordelig zou kunnen uitpakken voor LDODK. Voor de thuisploeg leek dat een zorg voor later, hoewel bij rust de helft van die marge al was teruggepakt. De hunkerende Delftenaren wilden eindelijk eens een topwedstrijd winnen dit seizoen, en halverwege waren ze goed op weg.

In de tweede helft veranderde het speelbeeld in eerste instantie niet. Andre Zwart benutte weliswaar een strafworp (14-10), maar via Mirjam Maltha, Van der Zon en Segaar liep Fortuna/Delta Logistiek zelfs uit naar een marge van zeven. Van der Zon, die veel onderschepte en daardoor ook vaak in de duels terecht kwam, bleek echter niet helemaal fris meer. Korporaal en Folkerts besloten om die reden om Jessica Lokhorst naar het vak van Van der Zon te wisselen, waardoor Michelle van Geffen als aanvallend breekijzer naast Van Oosten kwam te staan.

LDODK kroop ondertussen langzaam dichterbij. Uiteraard via de namen waarvan het verwacht mag worden. Internationals Marjolijn Kroon en Erwin Zwart zouden beiden op zeven doelpunten eindigen. Fries topscorer Friso Boode had het een stuk lastiger. De oud-international vocht pittige duels uit met Preuninger, maar eindigde zonder doelpunt. Het was zijn eerste wedstrijd van het seizoen waarin hij niet tot scoren kwam. Interessant, omdat Boode ook de man is die de vrije ballen en strafworpen in zijn vak mag nemen. Daarvan kreeg LDODK er zondag slechts zes, waarvan maar één in het vak van Boode. Fortuna/Delta Logistiek kreeg acht vrije ballen (één doelpunt) en acht strafworpen (100% benut).

Bij een stand van 19-15 besloot Wolsink om Boode – tijdelijk – te vervangen voor Jetze de Jong, maar het eerste reboundduel moest de voormalig speler van DOS’46 al afstaan aan Preuninger. De Jong kon niet voor de ommekeer zorgen waardoor Boode al vrij vlot weer binnen de lijnen verscheen. LDODK liep achter de feiten aan en kon haar rug niet op tijd rechten. Hoewel Kroon de marge nog verkleinde naar 19-16 en er nog zeven minuten op de klok stonden, was de afstandstreffer van Van der Steen – niet veel later – de definitieve nekslag.

Fortuna/Delta Logistiek speelde de wedstrijd uit en kon ook het slotoffensief, waarbij Kroon in het andere aanvalsvak werd ingebracht, uiteindelijk makkelijk pareren. De thuisploeg won, met 23-19. Een belangrijke en lang gekoesterde Delftse overwinning volgde. Na nederlagen bij LDODK, TOP/SolarCompleet en PKC en thuis tegen Blauw-Wit werd er zondagmiddag eindelijk een overwinning geboekt op een ploeg uit de topvier. Dankzij de overwinning klom Fortuna/Delta Logistiek een plekje. Ten koste van LDODK, dat zich ongewild in de middenmoot heeft gevestigd.

Echter kan LDODK na twee uitnederlagen op rij weer terug naar Gorredijk, waar twee thuiswedstrijden wachten. DVO/Accountor en KZ/Hiltex komen op bezoek in de tot nu toe nog onneembare Kortezwaag, waar alleen PKC een punt pakte. Fortuna/Delta Logistiek gaat op bezoek bij KZ en krijgt daarna TOP in eigen huis. Twee cruciale weken, voor beide ploegen, die beiden lijken te gaan strijden om die felbegeerde vierde plek die recht geeft op de play-offs.