PKC voor achtste maal winnaar FKS

PKC/SWKGroep heeft zich voor de achtste keer tot winnaar gekroond van het Fortuna/Delta Logistiek Korfbal Spektakel. De groen-witten versloegen Blauw-Wit met 26-23, terwijl Fortuna/Delta Logistiek flink uithaalde tegen DOS’46; 36-21.

Fortuna/Delta Logistiek – DOS’46
Zonder heel veel moeite heeft Fortuna/Delta Logistiek beslag gelegd op de derde plaats van het FKS. De Delftenaren lieten er geen gras over groeien; binnen 18 seconden stond het al 1-0. Wat volgde was een eerste helft waarin Fortuna/Delta Logistiek continu het initiatief had, maar niet echt los kwam van DOS’46. De ploeg van Daniel Hulzebosch pakte bij 3-3 zelfs brutaal een voorsprong dankzij de weer fitte Geertje Hoekstra, maar daarna ging Fortuna gas geven.

Bij 6-5 betaalde dat zich uit. Waar het steeds de ploeg uit Delft was die op voorsprong kwam waarna DOS’46 gelijkmaakte, zorgde Daan Preuninger met zijn 7-5 voor het eerste gaatje van 2. Bij 12-10 was het de vakgenoot van Preuninger, Jord Bezemer, die met twee goals het gaatje naar vier tilde. Preuninger en Bezemer hadden in die fase een flink aandeel in de doelpuntenproductie, zij produceerden samen negen van de eerste 17 Delftse goals.

Bij DOS’46 scoorde het vak van de gebroeders Jonker goed mee, maar het vak met Harjan Visscher, Menno Russchen, Kim Petersen en Geertje Hoekstra had het een stuk lastiger. Het inbrengen van Leander Zwolle in de laatste vijf minuten voor rust was dan ook vooral een interessante test voor Hulzebosch, want de wedstrijd was toen al gespeeld. Zwolle liet zich voor rust nog wel zien met een knappe doorloop waarmee hij de 20-12 liet aantekenen, maar de 22-12 ruststand sprak boekdelen.

Dat verschil in kwaliteit, wat toch met name in de afronding zat, werd vervolgd in de tweede helft. DOS’46 bleef in de eerste vijf minuten na rust droog staan, terwijl Fortuna/Delta Logistiek toen al vijf goals had gemaakt. Alle heren van de thuisploeg hadden toen al vijf goals gemaakt, terwijl bij DOS’46 bijvoorbeeld Jelmer Jonker en Harjan Visscher niet thuis gaven. De rest van het team kon dat niet compenseren, waardoor Fortuna/Delta Logistiek redelijk freewheelend de tweede helft kon doorkomen.

Robbert van Buuren gaf zijn rentree in de Fortunahal nog wat glans met een invalbeurt en een goal, maar verder gebeurde er weinig interessants meer na de eerste vijf minuten na rust. De Delftenaren behielden hun voorsprong van rond de 16 goals, en eindigden uiteindelijk op het meer dan keurige aantal van 36 goals. De 21 goals die DOS’46 daar tegenover stelde, waren bij lange na niet genoeg om aanspraak te kunnen maken op de winst.

PKC/SWKGroep – Blauw-Wit
De eerste tien minuten van de finale van het FKS waren van een bedenkelijk niveau; de stand was op dat moment pas 3-4 in het voordeel van Blauw-Wit. De Amsterdammers begonnen met de teruggekeerde Kim Cocu in de basis, en zij liet meteen van zich spreken met het eerste Amsterdamse doelpunt. Sowieso waren het op dat moment de vrouwen die het voortouw namen; drie van de eerste vier goals kwamen uit hun handen.

Blauw-Wit nam het initiatief in de finale door een 1-0 achterstand om te draaien naar een 1-4 voorsprong. Een wake-up call voor PKC, dat op dat moment erg veel kansen miste. Desondanks kwamen de Papendrechters toch weer langszij, mede dankzij Blauw-Wit. Zo kon Laurens Leeuwenhoek voor de 5-5 tekenen, nadat Marc Broere verzuimde vanaf de stip voor 4-6 te zorgen.

Juist na die 5-5 begon PKC los te komen, met betere aanvallen en goede verdedigende druk. De ploeg van Detlef Elewaut scoorde drie doelpunten op rij, terwijl het bij Blauw-Wit juist iets minder begon te lopen. Die marge van drie hield PKC in het restant van de eerste helft in stand, waardoor men de rust inging bij een 13-10 voorsprong.

In de tweede helft volgde een kat en muis spel. Momo Stavenuiter maakte vanaf de stip zijn eerste, Johannis Schot antwoordde en Loraine Vissers vond de korf, allemaal binnen een minuut. Blauw-Wit kwam op twee, maar PKC reageerde meteen. Tot 15-13, toen drukte PKC even door en bracht het de stand zelfs op 17-13. Marloes Frieswijk maakte haar entree bij Blauw-Wit, in de hoop hiermee een comeback te kunnen forceren. Met succes. Frieswijk vond met haar tweede schot de korf, scoorde de 17-14 en prompt ging het weer lopen bij de Amsterdammers, die naast PKC kwamen.

Ook jongeling Randell van der Steen maakte zijn entree bij Blauw-Wit, en na zijn 20-20 kwamen de Amsterdammers zelfs op voorsprong. Nu was het PKC dat in de achtervolging moest, met nog zeven minuten op de klok. Kansen genoeg, maar hij wilde er simpelweg niet in. Dat probleem had Blauw-Wit ook, zij kregen bij 21-22 een heel lange aanval met veel goede kansen op de 21-23 maar zagen Richard Kunst de 22-22 maken met meteen de 23-22 van Laurens Leeuwenhoek en de 24-22 van Nadhie den Dunnen erachteraan. Toen PKC met nog vierenhalve minuut op 25-22 kwam door een benutte stip van Kunst voelde Blauw-Wit de druk, maar kon daar niet mee omgaan. Twee minuten voor tijd deelde Maaike Steenbergen de genadeklap uit, de 26-23 van Marc Broere was nog slechts voor de statistieken. Daarmee kroonde PKC zich tot winnaar van het FKS 2016.