PKC en Blauw-Wit spelen finale FKS 2016

De eerste dag van het Fortuna/Delta Logistiek Korfbal Spektakel zit erop. PKC/SWKGroep 2 had weinig moeite om af te rekenen met Fortuna/Delta Logistiek 2, maar de spanning tussen Blauw-Wit 2 en DOS’46 2 maakte een hoop goed voor die eerste wedstrijd. Daardoor spelen PKC 1 en Blauw-Wit 1 vandaag de finale, terwijl DOS’46 1 en Fortuna/Delta Logistiek 1 om de derde plaats mogen spelen.

Fortuna/Delta Logistiek – PKC/SWKGroep
De eerste helft tussen PKC/SWKGroep en Fortuna/Delta Logistiek maakte helaas weinig waar van het ‘spektakel’ dat in de toernooinaam wordt beloofd. Beide teams produceerden gigantisch veel eenschotsaanvallen en plaatsfouten. Dat uitte zich ook in de stand, pas 1-2 na tien minuten.

Wat volgde was een fase waarin beide teams zich enigszins herpakten en iets makkelijker de korf vonden. PKC behield het initiatief, steeds als Fortuna/Delta Logistiek gelijkmaakte volgde een antwoord van de Papendrechters. Halverwege de eerste helft was het dan ook 4-5 in hun voordeel.

Daarna namen de groen-witten afstand van de ploeg van Dennis Vreugdenhil. Drie doelpunten op rij van de Papendrechters verklaarde ook meteen de marge van drie die zij bij rust hadden; 6-9.

In de tweede helft begon Fortuna/Delta Logistiek nog vol goede moed, getuige de 7-9 van Kaj Esser. Alles met een rood-wit hart hoopte op een wederopstanding van de thuisploeg, maar PKC liet weinig van die hoop heel; mede dankzij twee goals van Zita Schröder, loepzuiver in de tweede helft, zorgde PKC voor een 7-13 tussenstand. John Mersie deed wat terug voor de thuisploeg, maar meteen demarreerden de Papendrechters. Wederom Schröder, Corné Troost tweemaal en Nick Janssens antwoordden namens PKC en brachten de stand op 8-17. Troost zou topscorer worden van PKC met negen goals waarvan vier vrije ballen, terwijl de Belgische topper Janssens nog enigszins zoekende leek en uiteindelijk op drie doelpunten eindigde.

In de laatste tien minuten scoorde Fortuna nog wel aardig mee, maar de wedstrijd was natuurlijk al lang en breed gespeeld. Noemenswaardig was het jumpshot van Kaj Esser waarmee hij de 10-17 scoorde, nadat er lange tijd consternatie was over de 9-17 van Michelle van Geffen. PKC speelde rustig het restant van de wedstrijd uit, de Papendrechters mogen vandaag proberen om zich voor de achtste maal tot winnaar te kronen van het FKS.

Blauw-Wit – DOS’46
Zenuwslopend was het duel tussen DOS’46 en Blauw-Wit. Dat paste ook wel in het beeld van de wedstrijd, want dat was zo onvoorspelbaar als wat. Tot 4-4 ging het gelijk op, daarna waren het de Amsterdammers die zonder problemen wegliepen naar 8-4. Opvallend was het grote aantal herengoals op dat moment; vijf aan Amsterdamse zijde, en alle doelpunten van DOS’46 kwamen tot dat moment van de heren.

Toch was de comeback van de ploeg uit Nijeveen juist vooral te danken aan de dames. Samantha Schorn-Jonkman en Marieke Klaver scoorden beiden twee keer in korte tijd, en droegen daarmee bij aan de 9-10 voorsprong die DOS’46 opeens had bewerkstelligd. En de ploeg van Haralt Lucas zette door, tot 9-12. Mark van der Laan, Peter Scheek en Manon Wiegerink trokken de stand gelijk, maar dankzij een knappe doorloop van Leander Zwolle (zijn vierde al, op dat moment) ging DOS’46 toch nog rusten met een voorsprong; 12-13.

In de tweede helft probeerde Blauw-Wit terug te komen in de wedstrijd, maar DOS’46 bleef goed meescoren. Op een gegeven moment werd het gat zelfs vergroot, en prijkte er een 16-21 stand op het bord. En gek genoeg werd het juist toen weer een wedstrijd. Jairus Nicatia, Peter Scheek (allebei twee keer) en Tess ten Pas vonden achter elkaar de korf, waardoor er binnen een mum van tijd weer een gelijke stand op het scorebord stond. De Amsterdammers roken bloed, en dankzij de zevende van Scheek kwamen ze op voorsprong.

Toen ontspon zich een van de meest boeiende wedstrijden op het FKS in jaren. Om en om kwamen beide ploegen op voorsprong, waarbij het initiatief toch wel bij Blauw-Wit lag. Manon Wiegerink met haar vierde (24-23) en Peter Scheek met zijn achtste (26-25) leken de Amsterdammers naar de zege te schieten, maar Rick Wessel zorgde vlak voor tijd voor de gelijkmaker. In de laatste minuut bleven beide ploegen vervolgens droogstaan, waardoor een allesbeslissende golden goal de winnaar moest bepalen.

Blauw-Wit begon met de eerste aanval, maar miste. Vervolgens was DOS’46 aan de beurt, maar ook de ploeg uit Nijeveen kwam niet tot een doelpunt. Dat beeld herhaalde zich nog twee keer, waarna Jairus Nicatia met zijn zesde doelpunt Blauw-Wit naar de overwinning schoot. Zij nemen het vandaag op tegen PKC, DOS’46 mag met Fortuna/Delta Logistiek gaan uitvechten wie er derde wordt.