PKC schiet Fortuna met beide benen terug op aarde

Met een riante 18-27 overwinning heeft PKC/SWKGroep haar seizoen op passende wijze afgesloten. Fortuna/Delta Logistiek zal zich achter de oren krabben. De Delftenaren dachten op de goede weg te zijn na de overtuigende zege in Amsterdam. PKC, tevens de tegenstander in de play-offs, bracht de nummer vier van de competitie echter weer met beide benen terug op aarde.

Beide ploegen wisten zich al verzekerd van het seizoenstoetje en wisten tevens dat de kans groot was dat zij elkaars tegenstander zouden worden in de play-offs. Geef je dan alles prijs? Dat is de vraag. In ieder geval werd het aanwezige publiek getrakteerd op een zeer doelpuntrijke openingsfase. Fortuna nam zelfs lange tijd brutaal de leiding, mede onder aanvoering van Thomas Reijgersberg, die twee van de eerste drie Fortuna-doelpunten voor zijn rekening nam. Via Claire van Oosten en een strafworp van Marcel Segaar werd het gat twee. Met name Nadhie den Dunnen en Laurens Leeuwenhoek zorgden er echter voor dat de thuisploeg niet te ver uit kon lopen.

Den Dunnen, inmiddels ex-international, liet zien nog steeds tot de beste dames van de Korfbal League te behoren. In de eerste helft schoot zij, ondanks de verdedigende druk van Jessica Lokhorst, al drie keer raak. Haar derde treffer betekende het eerste gaatje van twee doelpunten voor PKC (10-12). Segaar pareerde die nog vanaf de stip, waarna Maaike Steenbergen – die andere ex-international – de ruststand bepaalde op 11-13.

PKC zou ongeacht de uitslag van zaterdagavond op plek één eindigen. Fortuna zou bij winst derde blijven en wist dat het bij puntverlies afhankelijk was van het resultaat van Blauw-Wit. De Amsterdammers stonden bijna de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score, dus werd de kans aannemelijker dat PKC en Fortuna elkaar ook gaan treffen in de play-offs. Doordat PKC direct na rust eenvoudig wegliep van de thuisploeg, hoefden beide ploegen geen tactisch spel te spelen met oog op de volgende weken.

Fortuna leek in de tweede helft geen moment op de ploeg die een week eerder vol strijd en passie Blauw-Wit relatief eenvoudig bedwong. Veel fouten, weinig rebound en een tweede helft waarin het schotpercentage flink inzakte. PKC hoefde zich nauwelijks in te spannen om de zege in het tweede bedrijf veilig te stellen. Met mooi combinatiespel liep de koploper uit naar een voorsprong van liefst tien punten. In die fase (van 12-14 naar 17-27) kon eigenlijk alleen Daan Preuninger aanvallend met de Papendrechters mee. Hij was verantwoordelijk voor vier van de vijf Delftse treffers. Fortuna wisselde veel, het bracht Preuninger, Sanne Alsem, Roos van Groen en Michelle van Geffen in de ploeg. Laatstgenoemde beloonde zichzelf met het laatste doelpunt van de avond. Eindstand: 18-27.