Straf jezelf niet te hard

DOOR

MARC GERLINGS
26 SEPTEMBER 2017 03:00
Straf jezelf niet te hard
Beeld Shutterstock
??Hardlopen is presteren. Je vindt het heerlijk om keer op keer een scherpe tijd te lopen. Het liefst rijg je de persoonlijke records aan elkaar. Wat levert het beste resultaat op voor de hardloper? Dat je met plezier blijft trainen. Jaar in, jaar uit. Dat valt nog niet mee. Blijf bij die 50% die met plezier alle trainingen loopt.??
De ProRun-lezer is gemiddeld gesproken toch een ambitieuze loper. Je gaat de uitdaging aan. Ieder jaar een beetje sneller en als het kan heel veel sneller. Uit de trainingsleer en ervaring is bekend dat je meeropbrengst in de loop van de tijd afneemt. In het begin boek je veel tijdswinst door vaker en beter te trainen. Later wordt dat minder. Waarschijnlijk, we hebben het niet onderzocht, blijft dan rond de 50% hard op eigen records jagen. Dan kan het plezier in de hardloopsport ten onder gaan. Na een paar jaar jagen gooi je de hardloopschoenen in de kast. Voor altijd. Straf je niet te hard voor dat gedrag. 6 manieren om je loopplezier altijd mee te nemen in je trainingen.
??Zet 2 ronden uit?
Je kunt tot de 50% happy lopers blijven door tijdens de trainingen goed naar jezelf te luisteren. Zet daarom per training 2 ronden uit. Stel je wil een 10 kilometer duurloop lopen maar het is eigenlijk te ver voor je. Want in de weken hiervoor heb je weinig getraind en de trainingen die je liep verliepen niet fijn. Zet dan een ronde uit van 7 en van 3 kilometer. Na die eerste 7 kilometer kun je goed aanvoelen of die laatste 3 een probleem worden. Zo niet, lekker doorrennen. ??
Het voordeel van 2 ronden is dat je verschillende doelen aan de ronden kan ophangen. Je kunt bijvoorbeeld die laatste 3 kilometer veel sneller lopen. Of als het weer omslaat ben je al dicht bij je bestemming.??
Ga niet stuk
?Rondom sport hangt het mythische beeld dat je na afloop half dood over een hekje moet hangen. Het liefste natuurlijk in de armen van je geliefde. Voor trainingen is dat beeld net niet ideaal. Als je helemaal kapot gaat heeft dat als consequentie dat je minder snel herstelt. (zie het artikel Glycogeen, hormonen en herstel #1)??
Hardlopen mag natuurlijk wel een beetje pijn doen. Je bent bezig om jezelf te verbeteren. Op ongeveer 50% van je maximale capaciteit trainen voel je nauwelijks. Het wordt vaak pas zwaar als het om 70 tot 80%. Dat is wel het gebied waar je veel winst in conditie boekt. Pak met regelmaat dat gebied mee in je wekelijkse trainingen.??
Warming-up wel doen?
Doe je een goed opgebouwde warming-up dan kan je ook de inspanning van de looptraining beter aan. De warming-up moet ontspannen aanvoelen. Daarom zijn versnellingsloopjes in dit trainingsonderdeel maar kort. Zo kort, bijvoorbeeld 50 tot 70 meter, daarna schakelt de ademhaling stevig in als leverancier van energie. Een extra reden om altijd een warming-up te doen.??
Wanneer is je training een sleutelmoment?
?Kies een aantal trainingen uit die je echt bestemt als intensief. Ook de absolute toplopers gaan niet iedere training voluit. Een paar trainingen worden tot sleutelmoment gemaakt. Trainingen die er écht toe doen. Vaak zijn dat tempo- en intervaltrainingen.??Dat is heel handig want met deze doelen hoef je in de andere trainingen niet keihard te trainen.
Dan wordt de balans in belasting veel beter. Reken maar dat je dan heel lang je plezier in het hardlopen vasthoudt. Hopelijk je leven lang. Bepaal voor jezelf welk percentage van intensieve/ rustige trainingen bij je passen. Zie daarvoor het artikel Is de 20/80 regel de magische trainingsformule en werkt dit ook voor jou? ??
Dat zijn een paar factoren waarmee je de blije hardloper vormt als het gaat om trainingen. Meer dingen maken hardlopen makkelijk en fijn.??
Klinkt als muziek in de oren?
Sommigen kunnen niet zonder: muziek. Als je rustig wilt lopen, kies dan een beat die niet te hoog is. Bijna iedereen gaat lopen naar de beat die je hoort. Hoe hoger hoe harder. Hoe zachter, hoe langzamer. Maak maar eens een playlist voor een makkelijke training en een intensieve training. Het verschil is enorm.??
Vrienden en vriendinnen mee?
Eenmaal lid van een atletiek- of loopclub merk je het verschil meteen. Je maakt als groep een training door en opeens lijkt de training enkele tientallen procenten lichter. Soms daag je elkaar ook uit, een ander positief effect van leuke mensen om je heen.??
Vraag je voor een training altijd af of je er plezier uithaalt. Hoe meer hoe beter. Er zijn genoeg manieren om de blije hardloper in jezelf te verrijken.???????????????

Lees meer nieuws

Verdrietig Nieuws

Zondag 21 april bereikte ons het verdrietige nieuws dat Ebba Lens, vrouw van onze verzorger Pieter Reedijk, is overleden. Hoewel bekend dat Ebba ziek was,

Lees meer »