Strijdlustig Fortuna verslaat Blauw-Wit in Amsterdam

Ondanks een moeizame beginfase heeft Fortuna/Delta Logistiek in Amsterdam Blauw-Wit met 19-21 verslagen. Een sterke fase direct na rust was de thuisploeg te machtig, dat vrijwel de gehele tweede helft achter de feiten aanliep. Joren van Nieuwenhuijzen eiste een scorende hoofdrol op, met vijf doelpunten na rust.

Blauw-Wit leek voorafgaand aan de wedstrijd de favoriet. De Amsterdammers kenden een sterk vorig seizoen, maar moesten in de zomer noodgedwongen afscheid nemen van enkele dragende spelers. Blauw-Wit kan dit seizoen niet meer rekenen op Otto Fabius, Sophie Hansen (stopte in februari), Manon Wiegerink en Mandy Koelman (die nog wel inviel in het tweede), en moet het voorlopig doen zonder Kim Cocu. Daartegenover stond wel de terugkeer van de zwaar geblesseerde Jeffrey Huibers en de van AW.DTV overgekomen Susila de Klein.

Die favorietenstatus maakte Blauw-Wit direct waar, getuige de snelle 3-0 voorsprong. Fortuna/Delta Logistiek was zoekende, stond verdedigend nog niet zoals het tegen bijvoorbeeld KCC/SO natural en AW.DTV wel stond en moest even een pas op de plaats maken. De thuisploeg liet er geen gras over groeien en stoomde door naar een 7-2 voorsprong. Waar een dergelijke achterstand vorig seizoen vaak onoverbrugbaar leek, bleef Fortuna/Delta Logistiek in haar kansen geloven en knokte het zich beetje bij beetje beter in de wedstrijd. Via Nik van der Steen en Daan Preuninger werd het weer 7-4, waarna Mirjam Maltha, Michelle van Geffen en Sanne Alsem de door De Klein gemaakte achtste treffer van Blauw-Wit pareerden tot een 8-7 tussenstand. Vooral het doelpunt van Alsem kon op veel applaus rekenen. De jonge Fortunees promoveerde een onehander tot een fraai doelpunt. Twee benutte strafworpen later, netjes verdeeld over beide ploegen, was het rust en kon de wedstrijd nog alle kanten op: 9-8.

Waar in de beginfase van de eerste helft Blauw-Wit nog makkelijk kon ontsnappen aan de verdedigende druk van Fortuna/Delta Logistiek, daar werden in de tweede helft de duimschroeven nog eens extra aangedraaid. Nik van der Steen en Thomas Reijgersberg jaagden hun ploeg aan, wat resulteerde in veel steals. Maar qua scorend vermogen waren het voornamelijk Preuninger en Van Nieuwenhuijzen die een hoofdrol opeisten. Eva van der Zon en Michelle van Geffen brachten Preuninger keer op keer in stelling, die ondanks de druk van Marc Broere makkelijk tot schoten kwam. In het andere vak lieten Alsem en Maltha zien dat zij heersten in de rebound. Van Nieuwenhuijzen leek dat wel te kunnen waarderen, de jeugdinternational leek niet meer te kunnen missen en tekende in de tweede helft voor de 9-9, 10-12, 11-14, 13-16 en 13-17. Het leek een beslissend gaatje, al kwam Blauw-Wit wel twee keer terug tot een marge van twee. Met nog drie minuten op de klok maakte Alsem echter aan alle onzekerheid een einde met haar 17-20. Een mooi jumpshot van Broere, een afstandsschot van Preuninger en het slotakkoord van Momo Stavenuiter leverden uiteindelijk de 19-21 einduitslag op.

Strijdlust en verdedigende discipline bezorgden Fortuna/Delta Logistiek haar derde overwinning van het seizoen. Positief was bovendien de terugkeer van Jessica Lokhorst, die minuten maakte in zowel Fortuna/Delta Logistiek 1 als 2. Ook het tweede leverde een sterke prestatie af. Na een lange doelpuntloze periode na rust (het stond zeker tien minuten 14-13), was het Fortuna/Delta Logistiek dat de ban brak, waarna een zinderende slotfase volgde. Stuivertje wisselen was nog nooit zo toepasselijk en heel even leek de strijdlust van de Delftse ploeg niet te resulteren in een minimaal verdiend punt. Blauw-Wit 2 kreeg in de slotminuut een strafworp mee, bij een tussenstand van 18-18. Of het de wind of de zenuwen waren, we zullen het niet weten, maar de Amsterdamse strafworp werd gemist, waardoor Fortuna/Delta Logistiek 2 haar derde punt in de Reserve Ereklasse mocht incasseren.