Teleurstellende tweede helft doet Fortuna de das om

Fortuna/Delta Logistiek heeft geen goed vervolg kunnen geven aan de sterke competitiestart een week eerder tegen KCC/SO natural. KZ/Hiltex kwam op bezoek, werd de eerste helft bij tijd en wijle weggespeeld, maar herstelde zich knap in het tweede bedrijf en won vervolgens met ruime cijfers van de Delftse thuisploeg (17-22). De roodwitte brigade mag achter haar oren krabbelen, want na een 14-10 ruststand, scoorde de formatie van Ard Korporaal en Damiën Folkerts in de tweede helft maar drie keer.

Met het nodige zelfvertrouwen en de eerste twee punten van het seizoen stond Fortuna/Delta Logistiek zaterdagmorgen op het punt om richting Koog aan de Zaan te vertrekken. De weersomstandigheden gooide echter roet in het eten. De Zaanse velden van KZ waren door hevige regenval onder water komen te staan. De geplande wedstrijd KZ – Fortuna/Delta Logistiek kon om die reden niet plaatsvinden. Dankzij medewerking van het KNKV, KZ, Fortuna/Delta Logistiek en de arbitrale duo’s werd het echter mogelijk om de wedstrijden van de selectie in Delft alsnog te spelen. Na de zaalperiode zal de geplande wedstrijd Fortuna/Delta Logistiek – KZ/Hiltex logischerwijs in Koog aan de Zaan plaatsvinden.

Met Thomas Reijgersberg en Eva van der Zon op de bank, begon Fortuna voortvarend aan de wedstrijd. Joren van Nieuwenhuijzen wist al in de eerste aanval een schot tot doelpunt te promoveren, waarmee de toon van de wedstrijd gezet leek. De ploeg uit Delft had het initiatief en stond steeds aan de goede kant van de score. Na de mooie 2-1 van Roos van Groen, na een achterwaartse pass van Marcel Segaar, liep Fortuna/Delta Logistiek eenvoudig uit naar 5-3. Alwin Out en Stijn Hoekstra wisten de schade nog te herstellen (5-5), maar daarna leek het Zaanse verzet gebroken. De fraaie onehander van Nik van der Steen betekende de 9-7 en zijn derde doelpunt van de wedstrijd, waarna de voorsprong gestaag werd uitgebreid naar een solide ogende 14-8 tussenstand. De ploeg van Wim Bakker verkleinde vlak voor rust de achterstand, waardoor het met een 14-10 tussenstand in Delfts voordeel ging pauzeren. Op dat moment had de gehele basis van Fortuna/Delta Logistiek al gescoord.

Na de theepauze leek Fortuna de draad volledig kwijt. Waar KZ in de eerste helft zonder veel succes met achterverdedigen de angel uit het dynamische spel van Fortuna/Delta Logistiek probeerde te halen, daar had de tactiek het in het tweede bedrijf weldegelijk succes. Twee vlotte doelpunten zorgden bovendien voor nieuw geloof in een goed resultaat, terwijl de motor bij Fortuna/Delta Logistiek haperde. Aanvoerder Segaar vergrootte de voorsprong wel weer naar twee (15-13), wat Michelle van Geffen na de 15-14 van Stijn Hoekstra nog eens dunnetjes overdeed. Het was ongeveer het laatste wapenfeit van Fortuna, dat zichtbaar tegen zichzelf aan het spelen was.

Kansen die er in de eerste helft in vlogen, ballen die de eerste 35 minuten van de wedstrijd wel aankwamen, vielen niet meer. Thomas Reijgersberg kwam in de verdediging naast Segaar, Van Groen en Mirjam Maltha te spelen, waardoor reboundende dominantie onstond. Het bleek niet genoeg, in de aanval werden er juist te weinig luchtduels gewonnen, waardoor de bal vaak snel weer in Zaans bezit was. De acht van Bakker kregen daardoor steeds meer vertrouwen en mochten na een schot van Marjolein Schenk – die veel pittige duels met Maltha moest uitvechten – de eerste voorsprong voor KZ noteerde. Sanne Alsem pareerde deze voorsprong nog van achter de korf: 17-17, wat later de laatste Delftse treffer bleek te zijn. KZ scoorde wel. Anna Kriek en Stijn Hoekstra noteerden beiden twee treffers, waarna het slotwoord voor de voormalig speler van Excelsior, Emiel de Kruijff was. Met zijn onehander tekende hij voor de eindstand en tevens het mooiste doelpunt van de wedstrijd: 17-22. Gefronste wenkbrauwen in Delft, waar in de eerste helft niks aan de hand leek, waar de zaakjes verdedigend op orde waren, maar waar het in de tweede helft aan doelpunten ontbrak. Volgende week wacht, wederom thuis, AW.DTV.

Ook tweede team onderuit
Fortuna/Delta Logistiek 2 kende een vergelijkbaar verloop van haar wedstrijd. Hoewel KZ 2 de voorsprong pakte, ging de Delftse ploeg met meer dadendrang van start. Het was veelal stuivertje wisselen, maar tot tweemaal toe sloegen de acht van Mark Tissink een gaatje van twee, mede door de zuiver schietende tweelingbroers Bezemer. Op 10-10 kon de uitspelende ploeg haar eerste gaatje van twee slaan, maar dat werd door Jord Bezemer en Sascha Kouwenhoven – die tot aan de zaal in het tweede zal spelen – gepareerd. Bij rust leidde KZ 2 alsnog, 12-13.

Na rust bleek de Koogse formatie oppermachtig, waarbij de 14-19 na een zinderende assist van Anouk Haars, zeker niet ongenoemd mag gelaten worden. Gestaag bouwden de gasten hun voorsprong uit en sloegen zelfs een gat van tien punten op 16-26. Een overbrugbare achterstand die uiteindelijk niet veel dragelijker werd. De ploeg van Mark Tissink verloor met ruime cijfers: 21-29.