Tips om door de modder te lopen

DOOR

ANDREA VAN LIESHOUT
19 NOVEMBER 2017 06:00
Tips om door de modder te lopen.
Lopen door de modder
Met regen komt modder. Daar kunnen wij trailrunners niet om heen (of wel, maar dan moet je op de weg blijven lopen). Maar is dat nu ook niet de charme van trailrunnen? Genieten van het buiten zijn en de natuur in al zijn facetten? En zeg nu eerlijk: soms is er niets leukers dat even lekker door de modder te stampen! ?In Nederland zijn we wel wat regen gewend en dat gaat vaak gepaard met modderige bospaden, enkeldiepe poelen, drassige weilanden en glibberige afdalingen. Toch kan het juist een leuke uitdaging en fantastisch mooie training zijn! Met deze tips kun je nog meer van de modder genieten!
Ken je ondergrond?
We leven in een redelijk vlak land, maar de omstandigheden kunnen van plek tot plek behoorlijk verschillen. In Nederland kennen we vooral zand- (o.a. de Veluwe, Oost-Nederland en Brabant), rivierklei- (o.a. langs de rivieren, Zeeland en Flevoland) en veengronden (Groene Hart, Amsterdam, Friesland/Overijssel) en in België kunnen we daar nog de rotsige en met leem bedekte Ardennen aan toevoegen. Iedere grondsoort heeft zijn karakteristieke eigenschappen. Zand laat over het algemeen goed water door, terwijl klei en leem daar veel meer moeite mee hebben. Handig om dit een beetje te weten om zo je route of trainingsgebied te bepalen. Als je de keuze hebt tussen de zanderige duinen of een route langs de rivier kun je bedenken dat de kans op goede modder op de laatste route aanzienlijk groter is.
Kies je trailschoen?
Dat brengt me meteen bij het volgende punt: welke schoenen trek je aan? Als de ondergrond droog is kun je nog op je wegschoenen het bos in voor de goed begaanbare paden, maar als het modderig is glij je met je wegschoenen alle kanten op. Beter kun je dus kiezen voor trailschoenen. Deze schoenen hebben namelijk een zool met een grof profiel dat je meer grip geeft op oneffen en natte ondergronden. Er zijn zelfs speciale trailschoenen die écht specifiek voor de meest modderige omstandigheden (zoals obstacleruns) geschikt zijn. Deze zolen hebben een heel grof profiel, zodat er geen klonten modder tussen blijven hangen en de vaak wat langere punten graven dieper in de modder voor meer grip. Vaak zijn deze schoenen van een waterdoorlatend materiaal, zodat je niet met een zwembad in je schoenen rond blijft lopen.
Pas op!?
Modder mag dan wel hartstikke leuk zijn om doorheen te denderen, er kleven wel een paar risico’s aan. Als het vriest kan modder erg nare vormen aannemen, die garant staan voor een flinke zwikpartij. Denk maar aan die modderige diepe tractorbandsporen in het bos. Loop dan niet op de automatische piloot, maar wees alert en kijk goed waar je je voeten zet.?Het kan heel lastig zijn om te anticiperen op de modder die je tegen komt. De ene poel is de andere niet en voor je het weet glijd je uit. Wees voorzichtig, zeker in steile afdalingen en op onbekend terrein. Overigens glij ik zelf nog al eens op mijn kont hellingen af. Niet alleen hartstikke leuk (of de steentjes die je niet ziet na), maar zo is de kans op ongecontroleerd vallen nagenoeg nihil.? Hardlopen in de modder is een heel andere belasting dan je vaak gewend zult zijn. Net als het lopen in mul zand is rennen door de modder zwaar. Je lichaam is constant alert, alle grote en kleine spiertjes worden optimaal ingezet voor een juiste lichaamsspanning en het behouden van je balans. Je lichaam raakt eerder vermoeid en dit kan ten koste gaan van je coördinatie en alertheid. Pas je te lopen tijd of afstand aan aan deze zwaardere omstandigheden. Kijk dus ook niet raar op als je na een modderige trailrun ineens heel andere spieren gaat voelen! Je core, rugspieren en stabilisatoren hebben hard moeten werken. Maar het grote voordeel: je wordt hier een sterkere trailrunner van!
Schoenverzorging?
Terug van je modder avontuur? Dan heb je wel een warme douche verdiend! Maar je schoenen vragen ook verzorging, zodat ze langer mee gaan. Meestal spuit ik de toch al zeiknatte schoenen met een tuinslang schoon, zodat de modder er zo goed als af is. Vervolgens laat ik ze eerst even in een emmer uitlekken, voordat ik ze op kamertemperatuur langzaam laat drogen. Dat proces kun je versnellen door (nee, niet je schoenen op de verwarming zetten!) er kranten in te proppen en die regelmatig te verversen. Krantenpapier absorbeert goed water en onttrekt zo het water aan je schoenen. Nog meer tips om je schoenen in topconditie te houden kun je hier vinden
Omarm de modder?
Wilde jij als kind ook altijd buitenspelen als het pijpenstelen regende en stampte je ook tot vervelens van je ouders door de modderpoelen? Ik verbaas me er vaak over dat tijdens een trailrun hele groepen lopers óm een modderpoel heen gaan. Is er dan toch een trailrunner die wel door de modder stampt en er vliegen wat spetters rond, kan die rekenen op gemopper. Modder hoort gewoon bij trailrunnen. Omarm het! Kleding kun je wassen. Wel eerst even goed het zand er uit spoelen voor je het in de wasmachine gooit. De wasmachine zal je dankbaar zijn.
Nog een laatste puntje
?Ook al belemmerd een onmetelijke modderplas de doorgang op je trail, loop liever niet door de begroeiing om je voeten zo lang mogelijk droog te houden. De paden liggen er niet voor niets, gebruik ze ook. Zo kan de natuur zijn eigen gangetje gaan zonder dat het vernield wordt.
See you at the trails!

Lees meer nieuws

Verdrietig Nieuws

Zondag 21 april bereikte ons het verdrietige nieuws dat Ebba Lens, vrouw van onze verzorger Pieter Reedijk, is overleden. Hoewel bekend dat Ebba ziek was,

Lees meer »