Zo loop je je interval optimaal

DOOR

MARC GERLINGS
3 JULI 2017 07:15
Zo loop je je interval optimaal

Zuchtend en steunend staan ze bij de startlijn als het groepje hardlopers hoort dat het tijd is voor een intervaltraining. Zeker, interval is zwaar. Maar het is ook een van de fijnste trainingen. Blijf scherp en met deze tips loop je die interval heerlijk uit.

Wat maakt de interval zwaar? Je loopt afstand ‘x’ een aantal keer met tussenin een pauze. Voor de meeste hardlopers betekent het dat die afstand stevig boven de gemiddelde loopsnelheid wordt gelopen. Je kruipt dicht tegen het maximaal mogelijke. Dat betekent heel hard werken. Hoe overleef je de interval?

Relax man
Wie een interval loopt, gaat van start met het idee om een stevige prestatie neer te zetten. Alleen al die gedachte maakt dat je heel hard gaat proberen. Dat kan een onnatuurlijk loopgedrag opleveren. Daarom staat deze tip op plaats 1: blijf relaxed, ook tijdens die supersnelle interval.

Schouders naar achter
Om lekker relaxed te blijven lopen, wordt op hoge snelheid je techniek steeds belangrijker. Blijf goed rechtop. Nog beter, rechtop met schouders die ontspannen zijn. Je armen drijven ook je benen aan. Als je in een interval wilt versnellen, let dan op de combinatie van armen en benen. Door je armen iets sneller te laten bewegen, kun je je tempo nog iets verder verhogen.

Houd je hoofd recht op je schouders. Denk maar aan Paula Radcliffe die nog beter ging lopen toen ze leerde haar hoofd stil te houden.

Remmend lopen
Door al die inspanning loopt menig hardloper met een grotere pas dan gebruikelijk. Dan kan je remmend lopen. Dat gebeurt als je pas zo lang wordt dat die ver voor je de grond raakt. Je stapt dan al snel over op de haklanding. Dat werkt als een rem. Probeer de pas te vergroten maar wel zo dat de pas precies onder je lichaam de grond raakt. Dan rol je lekker door en leer je efficiënter te lopen.

Van vlot naar snel
Je hoeft niet te blijven hangen in het systeem van een bloedsnelle ronde, of afstand, en dan pauze. Je kunt de interval ook in 3 secties verdelen. Ga van vlot, naar snel en door naar heel snel.

Lunges
Een groot voordeel van de intervaltraining is niet alleen dat je conditioneel wordt uitgedaagd. De intervallen leren je ook sneller lopen. Je voelt het hogere ritme. Dat leer je met een aantal trainingen steeds beter beheersen. Om sneller hard te lopen, moet je lichaam ook een grotere pas kunnen maken. Doe daarom vooraf twee tot drie series met uitvalpassen (lunge). Door goed er op te letten dat je pas groot genoeg is en je buigt met je knie van het achterste been naar de grond, vergroot je de bewegelijkheid rondom de heupen. Daar zit voor veel lopers de begrenzende factor om efficiënte langere stappen te maken.

Pick your battle
Je kunt je verslikken in een interval. Kies een tijd uit voor de afstand ‘x’ die scherp is, maar niet onhaalbaar. 5 keer, of wat op je programma staat, een onhaalbare tijd proberen te lopen is niet leuk. Je haakt af en je schrapt de intervaltraining uit je planning. Dom, want intervaltrainingen kunnen je veel opleveren. De kunst is om bijvoorbeeld ieder half jaar even te kijken of je net weer een seconde van je tijd kunt afhalen. Dan wordt interval een leuke strijd.

Lees meer nieuws

Verdrietig Nieuws

Zondag 21 april bereikte ons het verdrietige nieuws dat Ebba Lens, vrouw van onze verzorger Pieter Reedijk, is overleden. Hoewel bekend dat Ebba ziek was,

Lees meer »