fbpx

Fortuna/Delta Logistiek is zaterdagmiddag kampioen van Nederland geworden. In een spannende finale in de Ziggo Dome werd PKC/SWKGroep met 21-19 aan de kant geschoven. Een teamprestatie in optima forma, met Nik van der Steen (zeven doelpunten) en Fleur Hoek (zes doelpunten) als belangrijkste doelpuntenmakers.

Dat het duo Ard Korporaal en Damien Folkerts voor elke wedstrijd een ander tactisch plan smeedt, werd ook in Ziggo Dome weer duidelijk. Ten opzichte van de play-offs was de opstelling flink aangepast. Een basisplaats voor zowel Nik van der Steen als Tim Heemskerk, waarbij laatstgenoemde al wel vrij vlot moest plaatsmaken voor Thomas Reijgersberg. Reijgersberg kreeg namelijk de taak om Richard Kunst uit de wedstrijd te verdedigen.

Nik van der Steen opende het bal, maar werd al snel gepareerd door Laurens Leeuwenhoek. Geen van beide ploegen kreeg echt de kans om een noemenswaardig gat te slaan, waardoor de gehele eerste helft gelijk opgaand was. En ondanks het sterke verdedigen van Reijgersberg stond er in die eerste vijfentwintig minuten geen maat op Kunst. De voormalig international was van grote afstand loepzuiver en was verantwoordelijk voor zes van de elf Papendrechtse doelpunten in het eerste bedrijf.

Fortuna/Delta Logistiek had vooral in het vak met Daan Preuninger en Fleur Hoek veel moeite met het vinden van de juiste kansen en kwam zelfs onder een schotpercentage van 10% in die eerste helft. Doordat Reijgersberg en Van der Steen aan de andere zijde wel loepzuiver waren, bleven beide ploegen echter dicht bij elkaar. De ruststand van 10-11 bood voldoende perspectief.

En ondanks dat Leeuwenhoek direct na de pauze de marge herstelde naar twee, voelde Fortuna/Delta Logistiek dat het PKC in haar greep had. Via Preuninger en Hoek werd het 12-12. Het geloof op de tribune begon groter en groter te worden. Na de 12-12 kwam PKC zelfs nooit meer op voorsprong. Sanne Alsem toonde zich niet alleen verdedigend sterk, maar liet ook blijken een waar ijskonijn te zijn. De twintigjarige jeugdinternational nam zaterdagmiddag drie strafworpen in successie (3-3, 13-12, 18-16).

Een blessure bij een belangrijke speler als Reijgersberg zou meestal elke coach doen wanhopen, maar de brede Delftse selectie noopte de coaches enkel tot tactisch wisselen. Reijgersberg moest gedwongen naar de kant, waardoor Preuninger van vak wisselde om Kunst in bedwang te houden. Joren van Nieuwenhuijzen kwam tegenover Leeuwenhoek te staan en deed dat uitstekend. PKC zag de wedstrijd uit haar handen glippen en verloor haar geduld en zelfvertrouwen. Ondanks dat Kunst nog de 16-16 wist te maken, had Fortuna/Delta Logistiek de Papendrechters in haar greep. Nik van der Steen wist met zijn zesde doelpunt van de middag maar weer eens een voorsprong te noteren, waarna niet veel later Fleur Hoek voor het eerste een marge van drie op het scorebord wist te zetten.

Olav van Wijngaarden bracht met nog anderhalve minuut nog even de hoop op Papendrechts succes terug, maar Fleur Hoek schoot die een aanval later weer volledig aan diggelen. Hoek kwam naar Fortuna om te spelen om de prijzen en realiseerde die ambitie al in haar eerste seizoen. Haar eerste seizoen was ook het laatste seizoen van Marcel Segaar. De aanvoerder was ook zaterdag weer van onschatbare waarde voor zijn ploeg. Pakte rebounds, verdeelde het spel en pepte zijn ploeg op op de belangrijke momenten. Een laatste hoofdstuk waar je u tegen zegt, in zijn toch al prachtige carrière. Onder toeziend oog van honderden uitgetogen Delftse fans mocht Segaar de beker na een 21-19 overwinning omhooghouden. Na vijftien jaar is Fortuna/Delta Logistiek weer landskampioen!

Foto: Winanda van Zwamen.

Share This