Bron: Tom de Zutter, NLKorfbal

Ook volgend seizoen staan Joost Preuninger en Ard Korporaal weer voor de groep bij Fortuna/Delta Logistiek. De beide oud-spelers van het Delftse korfbalbolwerk gaan daardoor hun zesde seizoen in als coach van de huidige nummer zeven van de ranglijst.

Na Ben Crum, die momenteel voor het achtste seizoen op rij actief is bij PKC/SWKGroep, zijn Korporaal en Preuninger de langst zittende trainers in de Korfbal League. Crum stopt na dit jaar, de beide Fortunezen plakken er nog een jaar aan vast. “We worden zo langzamerhand de Arsène Wenger van het korfbal”, doelt Korporaal lachend op de coach van voetbalclub Arsenal, de langstzittende manager in de Engelse competitie. “Het is natuurlijk wel bijzonder dat we zo lang blijven. Joost en ik zijn beiden als speler actief geweest bij Fortuna, we zijn er nu ook al een poosje coach. Het is niet zo dat ik alleen verbonden ben aan Fortuna. Ik zie mezelf in de toekomst zeker nog wel ergens anders training geven.”

Zoals elk seizoen maakte Korporaal ook nu de afweging: nog een jaar bij Fortuna of eens kijken of het gras ergens anders net zo groen is? “We hebben elk jaar te maken met veel vernieuwingen. Tot nu toe zijn er elk jaar wel een paar topspelers vertrokken. Daar krijgen we continu nieuwe mensen voor terug. De nieuwe energie die dat met zich meebrengt, verlengt ook onze houdbaarheid als trainers.”

Ontwikkeling bij Fortuna
Desondanks waren er wel dingen die het duo van de club wilde zien. “Fortuna is nu een paar jaar bezig met het aanhaken bij de echte top. In de afgelopen jaren zijn TOP/Quoratio en PKC natuurlijk verder weggelopen van de rest, mede doordat bijna alle internationals bij die twee clubs spelen. PKC heeft dat vooral bewerkstelligd met mensen die al in de jeugd naar de club zijn gehaald, bij TOP halen ze de mensen van buitenaf wat later”, doelt Korporaal op bijvoorbeeld een Barbara Brouwer. “Natuurlijk zou zij de absolute ster zijn bij een Dalto/BNApp.nl, maar ik begrijp ook heel goed dat zij op een hoger niveau wil spelen als ze bij het Nederlands team ruikt hoe dat is. Daar kan je als andere clubs wel over klagen, maar dat helpt niet. Volgens mij moet je actie ondernemen om zelf goed te blijven.”

Korporaal ziet dat Fortuna daar mee bezig is. “We maken grote stappen, zowel met de technische commissie als met het bestuur. De TC is al druk bezig voor volgend seizoen. Her en der zijn al gesprekken aan de gang. Ik ben er van overtuigd dat er volgend seizoen gewoon weer een mooie selectie staat die om de bovenste vier plaatsen meedoet.” Meer wil Korporaal er op dit moment niet over zeggen. “De komende tijd zal daar meer over naar buiten komen.”

Top 4
Maar eerst dit seizoen nog. “We zijn pas halverwege. Ik zie ons niet als topkandidaat voor plek vier. Wij moeten eerst maar eens onze wedstrijden winnen, dat is al moeilijk genoeg. Ik denk wel dat wij met KZ/Hiltex en LDODK/AH Gorredijk gaan uitmaken wie er vierde wordt. En als wij de rest van het seizoen ons niveau halen, geef ik ons een goede kans.”

Share This