Arnoud Kok volgend seizoen nieuwe trainer/coach van Fortuna 2

Arnoud Kok wordt met ingang van volgend seizoen de nieuwe trainer/coach van Fortuna 2. Daarmee halen we iemand in huis met niet alleen veel korfbalervaring, maar ook beroepshalve veel ervaring met het bevorderen van de individuele sportontwikkeling van mensen.

Zelf heeft Arnoud op hoog niveau gekorfbald bij TOP Sassenheim en op een gegeven moment is hij door verhuizing overgestapt naar VEO, waar hij een aantal jaar in de selectie heeft gespeeld. Na het spelen heeft hij een tijdje niets gedaan in de korfbalwereld. Uiteindelijk ging het toch kriebelen en begon hij in 2019 eerst als coach van het team van zijn zoon. Leuk detail: dat was samen met onze voorzitter Jan Jaap van Leusden, ook geen onbekende dus!

In de loop van datzelfde seizoen sloot Arnoud aan als tweede coach bij de selectie van VEO, wat hij ruim twee seizoenen heeft gedaan. Omdat er op dat moment een leuke juniorengroep stond met potentie, koos hij er aansluitend voor om de A1 op zich te nemen. 

Voor hetzelfde seizoen werd Arnoud benaderd voor een mooie rol die ook nog eens perfect aansloot bij zijn beroepservaring: “Daniël Harmzen gaf aan dat ze iemand zochten voor de individuele coaching en training van de selectiespelers bij Groen Geel. Dat sluit enorm goed aan bij mijn beroepservaring: ik heb namelijk in 2003 de HALO afgerond en ben sindsdien jarenlang als gymleerkracht werkzaam geweest. Daarvan heb ik 17 jaar lang lesgegeven in het Speciaal Onderwijs, waar ik me heb gespecialiseerd in de sportontwikkeling van met name autistische kinderen. Nu kreeg ik de kans om korfballers op hoog niveau individueel beter te maken, en die kans heb ik met beide handen gegrepen.” Naast de training en coaching van VEO A1 nam hij dus deze rol met individuele coaching en training van spelers bij Groen Geel op zich. In het tweede deel van het seizoen kwam daar een actievere rol als coach van Groen Geel 2 bij. Deze dubbelrol nam veel tijd in beslag; na het coachen van VEO A1 op zaterdag reed Arnoud dan door naar Wormer of waar Groen Geel dan ook speelde.

Dit seizoen doet Arnoud qua coachen even een jaartje niks. Dat beviel in het begin prima, maar al snel ging hij het missen. Het telefoontje van Damien namens Fortuna kwam dus op een perfect moment: “Ik ben vrij recent een eigen bedrijf gestart als extern vertrouwenspersoon. Eerst deed ik dat een jaar in deeltijd, terwijl ik daarnaast ook nog werkzaam was als gymleerkracht. Sinds een jaar ben ik nu volledig zelfstandig werkzaam als vertrouwenspersoon, waardoor ik voor het eerst niet bezig ben met de individuele sportontwikkeling van mensen. Dat mis ik echt in mijn werk, dus ik kijk er enorm naar uit om mijn kwaliteiten op dat gebied bij Fortuna komend seizoen weer te kunnen inzetten. Het was alleen nog even kijken of we het thuis goed konden organiseren in combinatie met mijn bedrijf, maar al gauw hebben we besloten dat ik ervoor kan gaan.”

Het trainen/coachen van Fortuna 2 ziet Arnoud als een hele mooie uitdaging: “Ik combineer sowieso graag mijn kennis en ervaring op werkgebied met uitdagingen in de sport. Ik ben heel graag bezig met de sportieve ontwikkeling van mensen en dan is het verder helpen van talenten natuurlijk bij uitstek een mooie uitdaging. Daarom ben ik ook zo gecharmeerd van het verhaal van Fortuna. Fortuna heeft momenteel een zeer talentvolle lichting in 2 en 3 (met bovendien veel talent in de junioren dat er op een gegeven moment ook aan komt), dus daar speelt enorm de vraag: ‘Hoe kunnen we zorgen dat die talenten de stap kunnen maken naar de top van het korfbal?’ Dat is echt een aspect dat ik heel leuk vind en waarvoor ik ook iets kan bijdragen om de talenten individueel en als team naar een hoger plan te brengen.”

Arnoud kijkt ernaar uit om met de rest van de trainingsstaf te gaan samenwerken: “Ik heb er echt zin in en kijk enorm uit naar de samenwerking met Damien, Joost en de rest van de staf. Joost en Damien hebben natuurlijk enorm veel ervaring en beiden veel meegemaakt als speler en/of als coach waar ik veel van kan leren, zodat ik mezelf ook weer verder kan ontwikkelen. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat het ook qua gevoel goed zit, want je gaat natuurlijk enorm veel tijd met elkaar doorbrengen. Damien kende ik al van VEO, waar we nog even samen in de selectie hebben gespeeld. We hebben altijd goed met elkaar overweg gekund. Door de gesprekken met zowel Damien als Joost heb ik echt een goed gevoel gekregen over onze samenwerking en over Fortuna als vereniging om bij te vertoeven.”

Arnoud gaat dit overigens in duovorm doen. De andere trainer/coach wordt later nog bekend gemaakt. “Ook die duovorm van trainen/coachen spreekt mij erg aan omdat je elkaar dan qua sterke punten en invalshoeken kan aanvullen. Ik ben, naast dat ik me graag met de individuele ontwikkeling van spelers bezighoud, bijvoorbeeld echt iemand die alles graag analytisch bekijkt. Zo brengt iemand anders weer andere invalshoeken mee.”  

Ook Fortuna kijkt uit naar de samenwerking met Arnoud. Marcel Segaar van de Technische Commissie zegt hierover: “Fortuna is erg blij met de komst van Arnoud, met zijn sterke empathische vermogen en zijn vaardigheden om spelers individueel te helpen zichzelf sneller te ontwikkelen en hun hoogste doelen te bereiken.”

Arnoud, we heten je van harte welkom bij Fortuna. Tot aan de lijn komend seizoen!

Lees meer nieuws