Blessures smetje op foutloze poulefase

Fortuna/Delta Logistiek is erin geslaagd om zich foutloos door de eerste groepsfase van de Korfbal League heen te spelen. In de laatste wedstrijd, op bezoek bij KZ/Thermo4U, wonnen de Delftenaren met 21-28. Smetje op de wedstrijd waren de twee vervelende blessures van Mick Snel en Renée van Ginkel.

Ard Korporaal verzocht om de inhaalwedstrijd tegen KZ/Thermo4U op een later moment te spelen in verband met de geringe hersteltijd voor zijn spelers. Zonder resultaat. Iets meer dan vijftig uur na het eindsignaal tegen LDODK/Rinsma Modeplein traden de Delftenaren echter toch aan voor de laatste wedstrijd in poule A van de Korfbal League. De brede selectie zorgde er onder andere voor dat Thomas Reijgersberg op de bank kon plaatsnemen. Daardoor werd de aanvoerdersband op de arm van de in de basis terugkerende Daan Preuninger geplakt. Hij werd in de eerste aanval geflankeerd door Celeste Split, Jessica Lokhorst en Harjan Visscher. In de verdediging namen Nik van der Steen, Mick Snel, Fleur Hoek en Renée van Ginkel de honneurs waar.

Snel stond het via Marjolein Schenk, Celeste Split en Mick Snel 1-2, waarna een korte doelpuntloze periode aanbrak. Uiteindelijk was het Nik van der Steen die in de beginfase aan het zoeken was, maar uiteindelijk wel de marge vergrootte naar twee. Van der Steen kende vervolgens een bijzonder productieve eerste helft. Van Ginkel stond vaak in de assist en mocht de geboren Rotterdammer even niet raak schieten, dan stond daar altijd nog Snel om de ballen af te vangen. Als een geoliede machine bracht dit vak haar tegenstanders tot wanhoop.

Schenk, die ook in de eerste wedstrijd tegen Fortuna/Delta Logistiek loepzuiver was, zorgde er nog enigszins voor dat de tussenstand dragelijk bleef. Bij 5-9 had zij vier van de vijf Koogse doelpunten voor haar rekening genomen. Tegelijkertijd liet Daan Preuninger zich ook weer gelden. Veel verdedigende rebounds en als een ware spelverdeler aanwezig in de aanval. Hij bezorgde met zijn actie bijvoorbeeld een niet te missen kans voor Visscher.

Visscher scoorde twee keer in het eerste deel van de wedstrijd, maar pakte met zijn directe tegenstander een negatieve hoofdrol. Lars Hoorn, die vlak daarvoor binnen de lijnen kwam voor Matté Lipke, duwde de voormalig speler van DOS’46 tegen de paal, waarop Visscher met een vergelijkbare duw verhaal kwam halen. Beide heren kregen de groene kaart voorgeschoteld, waarna ze in de eerste helft niet meer terug keerden binnen de lijnen.

Dat bleek vooral voor Fortuna/Delta Logistiek geen kopzorgen op te leveren. Van der Steen produceerde rustig door en eindigde in de eerste helft op zeven doelpunten, drie meer dan Preuninger. Hun elf doelpunten zorgden mede voor het verschil van 8-15 bij rust.

Visscher keerde na de pauze terug, naast zijn vervanger Joren van Nieuwenhuijzen. Preuninger, die nog terugkomt van een blessure, bekeek de tweede helft vanaf de bank. Daar zag hij een vergelijkbaar spelverloop als in de eerste helft. KZ was niet in staat om echt een vuist te maken tegen haar Delftse tegenstander.

Even leek Fortuna/Delta Logistiek een monsterscore neer te gaan zetten, want in rap tempo liep de ploeg van Ard Korporaal en Damien Folkerts uit naar een verschil van negen. Eerst was het Van Niewenhuijzen die deze marge bepaalde (12-21), waarna Mick Snel met een onehander voor het laatst de grootste marge van de avond noteerde. Het was een prachtig doelpunt, maar tegelijkertijd ook een vervelend doelpunt. De routinier leek namelijk een spierblessure op te lopen en moest zich gedwongen laten wisselen.

Met Reijgersberg op zijn plek veranderde de situatie echter niet. Nik van der Steen kon blijven herhalen en dus ook blijven scoren en eindigde – net als tegen Blauw-Wit – op elf treffers. Het andere vak had echter in fases meer moeite, waardoor KZ langzaam terug kroop in het spelbeeld. Echt spannend werd het dan weer niet.

Noemenswaardig was echter nog wel de invalbeurt van Kay van Vliet. De tiener verving Visscher en mag zich daardoor officieel Korfbal Leaguespeler noemen. Hoewel zijn medespelers hem vrij probeerden te spelen, gunde zijn directe tegenstander Alwin Out hem niet de ruimte om in zijn debuut een doelpunt te noteren. De rommelige slotfase leverde Fortuna/Delta Logistiek bovendien nog een tegenvaller op. Van Ginkel moest zich met een enkelblessure uit het veld laten tillen. Vanaf de bank zag zij dat het scheidsrechtersduo Ronald Buis en Jeffrey Miechels affloten bij een eindstand van 21-28.

Zowel Snel als Van Ginkel zullen hopen dat ze in anderhalve week toch weer fit genoeg zijn, want dan wacht confrontatie één in de kampioenspoule en het belooft direct een kraker te worden. Fortuna/Delta Logistiek gaat op 19 februari namelijk op bezoek bij DVO/Accountor, toch wel de positieve verrassing van dit seizoen. De Bennekommers kenden een ijzersterke eerste seizoenshelft en nestelen zich tussen de ploegen om rekening mee te houden.