Debutanten laten zich gelden in openingsduel

In Delft heeft Fortuna/Delta Logistiek haar Korfbal Leagueseizoen winnend geopend. In een lege sporthal ontving het Blauw-Wit, dat uiteindelijk met 31-25 werd verslagen. Debutant Mick Snel werd topscorer met negen treffers. Ook nieuwkomers Renée van Ginkel en Celeste Split maakten hun eerste Korfbal Leagueminuten voor Fortuna/Delta Logistiek.

Ard Korporaal en Damien Folkerts kozen voor een aanvalsvak met daarin Daan Preuninger, Joren van Nieuwenhuijzen, Celeste Split en Roos van Groen. Van Groen was één van de jongelingen die twee jaar geleden haar definitieve doorbraak leek te gaan maken, totdat een vervelende knieblessure roet in het eten gooide. Bijna een jaar na haar laatste operatie is ze definitief terug. Ze verdiende haar basisplaats na een sterke voorbereiding en dat vertrouwen betaalde ze haar coaches terug door haar eerste twee schoten direct tot doelpunt te promoveren.

En daarmee kwam het verdedigingsvak in de aanval, waarin Mick Snel, Thomas Reijgersberg, Michelle van Geffen en Fleur Hoek waren opgesteld. Een debuut voor Snel dus, die geen plankenkoorts kende. Na 33 aanvalssecondes voor de Amsterdammer wist hij zijn eerste doelpunt al te noteren. Een afgekeurde buzzerbeater voor rust voorkwam dat de afgezwaaid international direct in de dubbele cijfers zou belanden. Ook Celeste Split debuteerde met een basisplaats en ook zij had niet lang nodig om haar status van doelpuntenmaakster waar te maken. Via twee strafworpen en een vrije bal was ze al voor rust goed voor drie treffers.

Toch was het een allerminst makkelijke eerste helft voor de thuisploeg. Blauw-Wit, dat Jordi van Elburg en Roos Verheugt in de basis liet debuteren, kon de snelle Delftse 3-0 voorsprong pareren naar 3-4 en bleef tot aan de 10-10 stuivertje wisselen met de verliezend finalist van vorig seizoen. Randell van der Steen was een van de kartrekkers bij de hoofdstedelingen. De Surinaams international wist zelfs zijn eerste drie schoten om te zetten in een doelpunt.

Voor rust was er echter toch een tweede versnelling van Fortuna/Delta Logistiek. Het waren de spelende internationals die daarin het voortouw namen. Split, Hoek, Snel en Preuninger tekenden voor 14 van de 16 doelpunten in het eerste bedrijf. Blauw-Wit kwam tot 11, waardoor de ruststand logischerwijs 16-11 in het voordeel van de thuisploeg was.

Korporaal gaf voorafgaand aan de wedstrijd aan dat Fortuna/Delta Logistiek tot aan de Korfbal Challenge met zes mannen en vrouwen zal spelen. Toch brachten de hoofdcoaches nog geen vervangers in het veld direct na rust.

Na de theepauze werden de kijkers op de livestream getrakteerd op twee fraaie doelpunten. Eerst was daar de assist van Randell van der Steen op Kenny Lauf die hem onder de korf beheerst binnentikte. Daarna zorgden Van Nieuwenhuijzen en Preuninger voor een schitterende combinatie, die door laatstgenoemde werd gescoord.

Zes minuten na rust werd het wederom tijd voor een debutant, ditmaal Renée van Ginkel, die DVO/Accountor verruilde voor Fortuna/Delta Logistiek. Ze verving Van Groen. Zij kwam in het veld op het moment dat Blauw-Wit haar zinnen had gezet op een terugkeer. Vissers vertolkte in deze comeback een hoofdrol, zij maakte de 19-17. Dichterbij kwamen ze echter niet, want via Celeste Split werd het 20-17 en vervolgens deed Van Ginkel hetzelfde als Van Groen in de eerste helft, bij haar eerste poging direct scoren (21-17).

En terwijl aan de ene zijde van het veld Stephanie van Geffen bij Blauw-Wit het veld betrad, was het haar zus Michelle die aan de andere kant van het veld haar eerste doelpunt liet noteren. En daarmee de wedstrijd, halverwege de tweede helft, toch redelijk in het slot schoot. Ondertussen betrad ook de vijfde international aan Delftse zijde het veld. Harjan Visscher verving Van Nieuwenhuijzen. En na zijn negende treffer werd Snel vervangen voor Nik van der Steen. De stand op dat moment: 28-21.

Beide ploegen wisten hun aantallen nog wat op te vijzelen, waarbij het slotakkoord voor Thomas Reijgersberg was. Zijn schot vanaf zijn geliefde zijlijn betekende 31-25 en dat werd de uiteindelijke eindstand. Snel scoorde negen keer, Hoek was goed voor zes treffers. Zij werden de topscorers bij de mannen en vrouwen in deze doelpuntrijke wedstrijd op zondagmiddag.