Voorafgaand aan de Europa Cup-finale in 2020 verlengden Ard Korporaal en Damien Folkerts hun contract bij Fortuna/Delta Logistiek met drie seizoenen. De gezamenlijke ambitie van de club en staf: Groeien naar de top van de Korfbal League door het optimaal faciliteren van een topsportomgeving. Met het bereiken van weer een finale maakte Fortuna/Delta Logistiek weer mooie stappen, maar er zit nog rek in. Daags na de finale bekrachtigden de beide keuzeheren hun samenwerking en kijken ze vol goede moed naar de toekomst. “We verwachten dat we nog anderhalf seizoen nodig hebben om de echte top continu aan te kunnen vallen”, geeft Folkerts aan.

Ontwikkelingen

In de laatste twee seizoenen plaatste Fortuna/Delta Logistiek zich voor de play-offs en behaalde het ook twee keer de finale. Ook dit jaar herhaalde de Delftse formatie dat kunststukje. Maar in vergelijking met voorgaande seizoen is er wel een belangrijk verschil. Voorgaande seizoen was Fortuna/Delta Logistiek de underdog toen het de degens kruiste met PKC/Vertom en TOP/Litta. Folkerts ziet die verandering ook. “Het is moeilijker om tevreden te zijn als de verwachtingen hoger liggen. Want als de verwachtingen hoger liggen, dan moet de prestatie ook nóg beter zijn. Wij moeten als ploeg nog leren om elke week vanuit de favorietenrol de kwaliteit te leveren om wedstrijden te winnen. We kunnen niet meer genoegen nemen met een wedstrijd die niet zo goed afloopt. De druk is hoog, want iedereen vindt ook van zichzelf dat we vanaf nu elke wedstrijd moeten winnen. Dat vindt de omgeving ook. Dus als je nu een wedstrijd niet wint, dan krijg je honderd vragen. Daar moeten we nog aan wennen en daarin moeten we nog groeien.”

Waar Korporaal op aanhaakt. “Ik zei het vorige maand ook in Insta Talks. Ik denk dat wij momenteel de derde ploeg van Nederland zijn. Het komende anderhalve seizoen moeten wij zorgen dat we TOP voorbijgaan. Ik geloof dat zij aan het einde van hun cyclus zitten met veel spelers, tenminste dat zij in ieder geval niet meer beter worden. En bij ons worden de mensen nog beter, gewoon alleen al op basis van het feit dat ze ouder worden. Daardoor worden ze fysiek en mentaal beter en bovendien sterker. TOP is dus de eerste ploeg die we moeten proberen om in te halen, en pas daarna komt de volgende stap richting PKC.”

Daarbij wil Korporaal ook nog enkele belangrijke nuances aanbrengen. “Heel veel mensen vergeten dat wij vorig seizoen nog speelden met Mirjam Maltha, Sanne Alsem – die beiden in de Ziggo Dome speelden – en Claire van Oosten, die ons er ook jarenlang doorheen heeft geholpen. Dat is veel wat we zijn kwijtgeraakt. Dat vangen we nu op met nieuwe meiden in het eerste. Dan denk ik: In hoeverre ben je dan echt favoriet? Ja, we hebben vier internationals, maar we spelen ook met drie meiden die vorig jaar nog niet continu op het hoogste niveau speelden, waarvan er twee ook nieuw zijn binnen de selectie. Lieneke, Marieke en Michelle hebben het dit seizoen echt super goed gedaan hè, laat daar geen misverstanden over bestaan. Alleen je moet ook niet verwachten dat ze direct de top van de Korfbal League zijn.”

Folkerts: “Om de echte top continu aan te kunnen vallen, met een constante prestatie, hebben we nog anderhalf jaar nodig. Daar ben ik van overtuigd. En ik denk daarnaast dat wij met het bestuur – los van de korfbaldingen – continu bezig zijn om de topsportomgeving voor de hele selectie te verbeteren. Hoe kunnen we ze nog beter faciliteren en hoe kunnen we ze nog beter begeleiden in de route naar de top? Ook met dat soort vragen zijn we bezig.

We proberen ook met deze groep een nog groter uithangbord te worden voor de club. We hebben een enorme potentie als club en als groep en kunnen onszelf ook nog beter in de regio profileren. Dat geeft de ambitie ook aan.”

Stappen zetten

Sinds dit seizoen trainde de selectie al drie avonden per week en daar plukte de selectie écht de vruchten van, vindt het trainersduo. Korporaal: “Kijk naar de play-offs. Zowel tegen LDODK als KZ houden we het uiteindelijk langer vol, dat heeft ook met fitheid te maken.” Waarop Folkerts aanvult: “We trainen drie avonden per week. Dinsdag, woensdag, donderdag. Dat is een extra moment ten opzichte van voorgaande jaren. Maar we kunnen de spelers nog helpen om het herstel te verbeteren, zorgen dat ze zich fit houden. De fysieke begeleiding kunnen we nog beter doen, al moeten ze daar zelf ook veel meer op investeren.”

In alle opzichten profileert de korfbalsport zich steeds meer als een professionele topsport. Daar wil Fortuna/Delta Logistiek altijd voorloper in zijn. “Toch zijn we er nog niet”, besluit Folkerts. “Om die volgende stap te maken, gaat het erom om nog meer voor de sport te leven. Dat proberen we onze groep al duidelijk te maken. Ik verwacht niet dat dit echt op korte termijn al tot ieders oren doordringt. Maar wat ik wel vind is dat we nog beter de aansluiting moeten maken tussen de junioren en de selectie. Dat doen we als club al als een van de beste, maar ik denk dat we daar nog meer uit kunnen halen. Hoe zorgen we er nu voor dat de jeugd een levensader is voor het eerste? En dat kunnen wij weer niet alleen.

Daar sluit Marcel Segaar zich bij aan. Segaar, bestuurslid Technische Zaken, onderschrijft de ambitie die door beide coaches wordt aangestipt. “We werken vanuit een meerjarenplan waarbij we ons breder focussen dan alleen de A-selectie. De samenwerking met de huidige trainers is zo krachtig omdat zij in staat zijn om naast deze focus zich ook richten op een sterke ontwikkeling van de organisatie rondom topkorfbal. Het meerjarenplan met een sterk eigen DNA waarin de jeugd een belangrijke rol speelt om uiteindelijk de kans op een aansluiting met de top te realiseren.”

Share This