Heeft u dat ook weleens? Dat u wakker wordt en voelt dat het een bijzondere dag wordt? Dat had ik zondagochtend. Ik voelde aan alles dat er ‘iets’ ging gebeuren.

11.30 uur de auto in om vanuit Rosmalen naar Delft te rijden. Nog geen twee minuten was ik onderweg toen ik werd gebeld. Jos is ziek. Een flinke tegenvaller, want dat heeft niet alleen gevolgen voor de livestream, maar ook voor Ard, Damien en de rest van de technische staf. We zijn dus nogal afhankelijk van Jos. Het werk dat hij doet is van groot belang voor de kwaliteit van de livestream. Zonder Jos kunnen wij bijvoorbeeld geen statistieken laten zien. De reistijd van Rosmalen naar Delft is ongeveer één uur, dus terwijl ik rijd kan ik de tijd gebruiken om dit probleem op te lossen. Mijn dochter, die achterin zit, is minder blij. Zij kan niet haar favoriete muziek luisteren. Na telefoongesprekken met onder andere Damien, Leon Kulk en Korfballeague manager Jacco Verheezen, arriveren mijn dochter en ik om 12.35 uur bij Fortuna/Delta Logistiek. Gelukkig kwam mijn moeder tegelijkertijd aan om op Ilayna te passen, zodat ik direct aan de slag kon. Het was dus te meer een bijzondere dag, omdat Jos nog nooit een wedstrijd van Fortuna/Delta Logistiek 1 had gemist. Was dit dan het bijzondere gevoel? Enfin, van Jacco had ik gehoord dat de ‘statistieken mannen’ van KZ/Hiltex ons wel wilden helpen. De heren van KZ/Hiltex waren inderdaad bereidwillig, maar waarschijnlijk zouden we tegen een software probleem aanlopen, voorspelden zij. Niet ideaal dus. Na een tip van André Kager van TOP dhr. Joost Spierings van Dalto uit Driebergen gebeld. Dhr. Spierings begreep het probleem en was bereid direct naar Delft te komen om Jos te vervangen. Goed nieuws voor vooral Ard en Damien. Zij zouden in elk geval voorzien worden van statistieken. Vanaf deze plaats wil ik dhr. Spierings ontzettend bedanken. Fijn dat er mensen zijn met hun hart op de goede plaats.

De samenstelling van de livestream crew was afgelopen zondag anders. Danny, onze regisseur, is op vakantie. Bart is een uitstekende vervanger, maar je zal altijd zien dat de software dan ‘anders’ gaat doen dan normaal. Het scorebord en de tijdsbalk werkten niet in de livestream. Weer iets bijzonders. Danny is op Bonaire. Flink tijdsverschil om te bellen, maar we hebben hem eigenlijk direct nodig. Maar Danny was niet te bereiken. Ook best logisch. Hij had al aangegeven dat hij waarschijnlijk niet zou kijken. Opnieuw contact gezocht met André Kager van TOP om verder te zoeken naar een oplossing. Ondertussen is ook Marrien Ekelmans aangekomen. Hij stelt zich beschikbaar om de wedstrijd te analyseren. We maken vooraf goede afspraken en ik weet meteen dat onze samenwerking vlekkeloos zal verlopen. Marrien ken ik tenslotte al heel lang.

Terug naar het videodek. Daar bleek dat we definitief geen scorebord en tijdsbalk zouden hebben in de stream. Jammer maar helaas. Het is niet anders. Commentator Ferdinand geeft direct aan dat wij als commentatoren met dit euvel rekening moeten houden en tijdens de uitzending de tussenstand regelmatig moeten noemen. Houd ik van…..denken in oplossingen.

15.05 uur gaan we LIVE het ‘wereld-wijde-web’ op. Na de eerste interviews snel naar het videodek om ons ‘voorwoordje’ te doen. Gelukkig is al kort daarna het voorstellen van de teams. Kan ik even op adem komen, want ik merk aan mezelf dat het hectisch is geweest.

De wedstrijd is spannend, de eerste helft, maar Fortuna/Delta Logistiek is beter. Vooraf had Marrien al gezegd een ‘getergd’ Fortuna/Delta Logistiek te verwachten. Hij krijgt gelijk. Fortuna/Delta Logistiek i­s getergd en legt veel energie in de wedstrijd. Na een ruststand van 11-8 in het voordeel van Fortuna/Delta Logistiek weer terug naar de speelvloer om Marrien weer aan het woord te laten. Alles verloopt vlekkeloos. Ondanks dat dit pas onze zevende livestream is in deze samenstelling vertrouwen we elkaar en weten we allemaal wat we moeten doen om de uitzending goed te laten verlopen. Terwijl ik terugloop naar mijn commentaarpositie realiseer ik me dat we een geweldige ‘crew’ hebben. We zijn allemaal vrijwiligers, maar we doen het allemaal met ontzettend veel plezier.

De tweede helft is nog spannender. Wat een strijd, wat een passie en wat een goede wedstijd van ‘onze helden’. Schitterende doelpunten van Daan, Joren, Claire (die ogenschijnlijk helemaal terug is) en Sanne, die haar eerste competitiedoelpunten maakt in de zaal. Alles is schitterend en ervaar ik als bijzonder. Na afloop wederom een nabeschouwing met Marrien. Als eerste staat Esther Cordus van KZ/Hiltex ons te woord. Vervolgens Ard Korporaal en vanaf dat moment laten we alle afspraken die we gemaakt hebben los en maken we er een ‘dolle boel’ van. De afspraak is dat we vier interviews zouden doen: de coaches van beide ploegen en van beide ploegen een speler. Improviseren is normaal niet mijn sterkste punt, maar Bart (regisseur) zei twee weken terug al dat ik mag improviseren zoveel ik wil. Sanne en Claire interviewen we tegelijkertijd. Daarna Wim Bakker, de coach van KZ/Hiltex. Met name Marrien probeert goede inhoudelijke vragen te stellen. Wim Bakker houdt zich staande en terwijl de volgende wedstrijd alweer moet beginnen veranderen wij gewoon van positie en krijgen we Nik, Thomas en Jessica nog voor de camera. We maken er een bijzondere uitzending van waarin we langer nabeschouwen dan afgesproken. De uitzending zit erop na meer dan twee uur LIVE te zijn geweest. Iedereen is blij omdat ‘onze helden’ zo goed gespeeld hebben. Die blijheid slaat over op iedereen binnen de club. Het was geweldig om erbij te zijn geweest. Alles opruimen en daarna nog een drankje om vervolgens samen met mijn dochter richting Rosmalen te gaan. 19.30 uur komen we thuis. Op de bank ontvang ik ongeveer twintig minuten later in onze livestreamapp het volgende bericht: ‘Succes mannen!’. Bijzonder! Danny zal vast ruim voor de wedstrijd dit bericht verzonden hebben, maar we ontvangen het pas ruim na de wedstrijd.

Normaal gesproken kijk ik dezelfde avond de wedstrijd nog terug. Deze avond niet. Ik ben te moe om nog eens twee uur lang onze eigen uitzending te analyseren. Weer een leuk bericht op onze app: een record aantal kijkers! We hadden 1508 unieke kijkers. Weer een bijzondere gebeurtenis!

2 December a.s. de thuiswedstrijd tegen KCC. Hopelijk minder hectisch. Bijzonder mag het wel weer zijn!

Tot dan,

Joris Houweling

Livestream crew

Share This