Fortuna A1 wint 1e playoff van Unitas A1 en staat 1-0 voor

Foto’s door: Frank Stollman

Afgelopen zaterdag was de eerste play-off wedstrijd van Fortuna A1. Tegenstander was Unitas/Perspectief A1 uit Harderwijk. Fortuna won, na een ruststand van 16-10, met 23-22.

Unitas nam brutaal de leiding met een 2-5 tussenstand, maar die voorsprong van Unitas verdween snel. Met name Levi van Nieuwenhuijzen schoot met scherp in het eerste kwart van de eerste helft met 4 treffers.

In het tweede kwart van de eerste helft liep Fortuna snel weg van de opponent uit Harderwijk. Rick Schravendijk en Seth Roeleven begonnen mee te scoren aan Fortuna zijde en zo eindigde de eerste helft met een 16-10 ruststand in het voordeel van de ploeg van Laurens Verbaan, Luca Dekker en Arline Hom-Preuninger. Het schotpercentage van de Delftenaren was 22%.

Beide ploegen begonnen stroef aan de tweede helft. Toch liep Fortuna verder weg van Unitas door treffers van Fedor Mensink en pas de tweede treffer van Roos Hom. Unitas miste op 17-10 nog een strafworp. Met nog 17 minuten te gaan leek de wedstrijd beslist na treffers van Seth Roeleven en Roos Hom en was de tussenstand 20-12.

Uitblinker aan Unitas-zijde Jeroen Boonstra scoorde met z’n derde van de middag de 20-13 waarna Demi Brand onder de korf weer het verschil op 8 zette. Toch begon Fortuna steeds meer moeite te krijgen om tot goede pogingen te komen. Lindsey Hendrickx maakt na de strafworp de 21-15 en Unitas begon steeds meer geloof te krijgen in een resultaat. Opnieuw aanvoerder Jeroen Boonstra, die zijn ploeg steeds meer bij de hand begon te nemen, bracht met twee prima goals de achterstand terug tot 21-17 en Fortuna nam direct een time-out om de spanning weg te halen bij haar ploeg.

Rick Schravendijk en Sjors Maes leken 8 minuten voor tijd opnieuw de wedstrijd te beslissen, maar Unitas gaf niet op. Fortuna bleef slordige aanvallen spelen en dat hielp Unitas in het zadel. Tot overmaat van ramp viel aan Fortuna-zijde Fedor Mensink uit met kramp en scoorde opnieuw Jeroen Boonstra de 23-19.

Met nog minder dan 4 minuten te spelen scoorde opnieuw Lindsey Hendrickx aan Unitas-kant en bracht daarmee 23-20 op het scorebord. Vlak daarna viel Demi Brand uit met een blessure en werd vervangen door Annemee van Dongen. Roos Hom had de wedstrijd definitief in het slot kunnen gooien, maar de international van Oranje onder 19 miste een doorloopbal. De treffer viel daardoor aan de andere kant. Opnieuw was het Hendrickx die trefzeker was en de spanning helemaal terug ondanks nog de geringe speeltijd.

Met nog 50 seconden te gaan maakte Emma Bakkenes de 23-22 en kreeg Seth Roeleven de opgelegde kans om opnieuw de wedstrijd te beslissen, maar hij faalde van 2,5 meter. Unitas kreeg nog één aanval, maar dat lukte niet.

Daardoor won Fortuna met het kleinst denkbare verschil en kwam het met de schrik vrij, maar leidt het wel met 1-0 in deze best of three serie. De tweede wedstrijd is op 6 april aanstaande in Harderwijk. Aanvangstijd is op het moment van schrijven nog onbekend.

Door: Joris Houweling