Fortuna D1 zet reuzenstap richting NK

Na de overwinning van vorige week op Albatros D1 moest Fortuna/Delta Logistiek D1 aantreden tegen runner-up Oranje Wit D1. De ploeg uit Dordrecht sleepte in Delft een gelijkspel uit het vuur in een wedstrijd waarin ze beter veldspel vertoonden dan de onzen. Met een achterstand van 3 wedstrijdpunten op Fortuna/Delta Logistiek D1 was het duidelijk dat het gisteren voor Oranje Wit D1 erop of eronder zou zijn.

De mooie overwinning van vorige week op Albatros D1 met het goede veldspel in met name de eerste helft, had Fortuna/Delta Logistiek D1 natuurlijk het nodige zelfvertrouwen gegeven. In huize Boes werden aan de eettafel alle “wat als…..”-scenario’s doorgenomen en dat zal bij de anderen waarschijnlijk niet anders zijn geweest. Maar het scenario voor gisteren was glashelder: bij winst op Oranje Wit D1 zou het NK heel erg dichtbij komen.

Oranje Wit D1 liet meteen zien dat het voor haar laatste kans vocht want het eerste schot was direct raak (0-1). Fortuna/Delta Logistiek D1 begon wat rommelig maar van heel ver was het Merijn die de 1-1 maakte. Na de vakwissel nam de D1 het initiatief in de wedstrijd echter over. Twee mooie afstandsschoten van Lucas (1-3) en direct een vrije bal van Merijn er overheen (1-4) betekende dat het eerste mentale tikje aan Oranje Wit werd uitgedeeld. Die gaven zich echter niet zomaar gewonnen. Bij Fortuna zat er blijkbaar toch wat wedstrijdspanning op want een paar onnodige fouten bij het uitverdedigen liet Oranje Wit D1 weer terugkomen tot 3-4. Sluipschutter Tara werd eventjes vrij gelaten en prompt lag de 3-5 in het mandje.

Weer knullig balverlies bij het uitwerken (spanning??) en Oranje Wit D1 kon weer aansluiten. Direct aan de andere kant een mooie actie naar binnen van Milan waar iedereen een strafworp in zag. De scheidsrechter besliste echter anders en die kende een vrije bal toe. Maar bij Merijn is dit ongeveer een halve strafworp. Dus ook deze vrije bal ging er netjes in (4-6). De rust werd bereikt bij een 5-7 tussenstand.

Onze rood/witte-trots was wel de bovenliggende partij maar de wedstrijd was nog lang niet beslist. Direct na rust was het de watervlugge Chelsea die een strafworp versierde (5-8). De meegereisde supporters hoopten dat er nu definitief afstand genomen zou gaan worden maar kwamen helaas bedrogen uit. Het eerste aanvalsvak draaide in de tweede helft maar moeizaam. De Fortuna-dames kwamen tegen hun lange tegenstanders niet vrij voor een goed schot en de bal ging te langzaam rond om zonder bal gevaarlijk te kunnen worden. Ook de passing was erg slordig waardoor er nog wel eens een bal over de zijlijn verdween. Gelukkig stonden aan de andere kant Brad en consorten goed te verdedigen. Brad verdedigde zijn tegenstander als een tijger, gesteund door het goede voorverdedigen van Noek en Tara. Als er al een keer geschoten kon worden door Oranje Wit, was het direct Lucas die de bal in de meevang eruit haalde.

Kortom, waar de voorbije weken het verdedigen nog niet helemaal lekker ging, was dit nu zeker in het eerste verdedigingsvak helemaal top, waardoor de eerste aanval uiteindelijk toch de 5-9 kon maken. Toen Brad van afstand de 5-10 scoorde, was het definitief beslist. Vrij snel viel de 6-10 waarna het weer erg lang duurde voordat er doelpunten vielen. Merijn uit een rommelsituatie waarbij zijn tegenstander op de grond viel, maakte 6-11. Evelijn kwam Roos aflossen voor de laatste paar minuten en haar eerste schot van ver was direct raak (6-12). Oranje Wit was al vrij snel na de rust mentaal geknakt en kwam nauwelijks meer tot goede kansen.

Een ruime en verdiende overwinning die zeker te danken was aan het goede verdedigen!! Ook Albatros D1 liet weer punten liggen dit weekend, waardoor Fortuna/Delta Logistiek D1 nu vijf punten voorsprong heeft met nog vier speelronden te gaan. Theoretisch kan het natuurlijk nog mis gaan, maar in de wetenschap dat de mindere goden van deze poule allemaal nog naar Delft komen, moeten we toch durven zeggen dat het ticket naar het NK bijna niet meer kan worden misgelopen.

Volgende week komt Maassluis D1 naar Delft en samen met Oranje Wit D1 was dit de enige ploeg die Fortuna een puntje heeft afgesnoept. Ook zij hebben weer lange heren en dames en ook deze wedstrijd zal niet gemakkelijk zijn. Bij winst kan de week daarop tegen KOAG D1 het kampioenschap en een ticket naar het NK worden binnen gesleept!! Succes!!