Fortuna/Delta Logistiek A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1: 23-22 (n.v.) GOUD!

Nadat de A1 twee eerdere Ziggo finales verloor was het dit jaar wel raak. En het werd een thriller waarbij Fortuna in de beginfase even een gaatje sloeg maar daarna voor rust ver wegzakte. De tweede helft werden er meer duels gewonnen, bleef de A1 aanhaken en konden ze vlak voor tijd bij 22-22 alsnog gelijk maken. In de verlenging werd slechts 1x gescoord en dus werd het voor Fortuna een 23-22 overwinning en een groot feest met de ruim 550 meegereisde supporters: GOUD!

Fortuna begint sterk aan de wedstrijd. Een snelle steal en een eerste aanval waarbij ze meteen de 1-0 binnen knallen. Fortuna zet dit goede begin door en na vijf minuten spelen staat het 3-1. Dalto haakt aan bij 3-2 en 5-4 en dan kantelt de wedstrijd. Fortuna wint minder duels en de A1 loopt te weinig en heeft weinig energie. Dalto speelt ondertussen prima door en met veel druk naar binnen en een goed percentage lopen ze weg. Met nog iets meer dan negen minuten te spelen neemt Dalto bij 6-9 een voorsprong van drie goals. De A1 heeft een te lange periode dat de ballen niet vallen. Dalto kan daardoor met nog zes minuten te spelen zelfs de 6-10 maken en dus neemt Fortuna een time out. Deze werpt zijn vruchten even af want binnen iets meer dan een minuut staat het 8-10. Vervolgens vallen meteen de 8-11 en 9-11 maar daarna stokt het weer bij Fortuna. Dalto kan uitlopen naar 9-12 en twee seconden voor rust valt door onnodig balverlies zelfs de 9-13 en dus is er voor Fortuna flink veel werk aan de winkel in de rust.

Gelukkig stond de muziek hard in de Ziggo want anders hadden we het gedonder in de kleedkamer wellicht in de zaal kunnen horen. Het gedonder heeft wel zijn uitwerking want grote delen van tweede helft zien we een scherper Fortuna met meer energie en meer duelkracht. De 10-13 valt meteen maar daarna is het met name in de passing slordiger. Beide teams scoren een paar minuten niet en Dalto mist zelfs een strafworp. De aanval erna valt de 10-14 wel en dus heeft Fortuna nog flink wat werk te doen. Gelukkig valt meteen de 11-14 waarna Dalto een time out neemt. Fortuna wisselt wat met de dames wat uiteindelijk in beide vakken goed uitpakt. Dalto scoort met nog achttien minuten te spelen de 11-15 en dus countert Dalto de iets toegenomen dadendrang van Fortuna nog goed. De wedstrijd is nu wel echt losgebarsten want de goals vallen nu snel achter elkaar. Eerst komt de A1 eindelijk weer eens op twee goals verschil bij 13-15 maar twee aanvallen later heeft Dalto twee afstandsschoten binnengeschoten en dus staat het met nog iets minder dan zestien minuten 13-17 en kan Fortuna weer opnieuw beginnen. Deze wedstrijd werd er veel gescoord na de vakwisselling en ook nu valt de 14-17 meteen. Dan valt de 15-17 snel en gaan we de laatste vijftien minuten in. Dalto countert weer bij 15-18 maar een mooie doorloop zorgt voor de 16-18. Maar ook nu valt meteen weer een goal bij Dalto en dus weer drie goals verschil: 16-19. Fortuna geeft meer druk naar binnen en dat levert in deze fase korte kansen en strafworpen op en de score gaat weer naar twee verschil bij 17-19. Een volgende strafworp voor Dalto zorgt toch weer direct voor 17-20. Met nog negen minuten te spelen rondt de A1 een vrije bal af voor de 18-20 maar weer scoort Dalto meteen en ze houden dus Fortuna nog knap op afstand: 18-21. Er zijn nog een kleine negen minuten te spelen. Na deze goal begint de fase dat Fortuna echt de rug recht en Dalto met name aanvallend in de problemen komt. Met nog acht minuten te spelen zet Fortuna door de 19-21 de druk er bij Dalto weer op. Als vervolgens Dalto niet meteen scoort en het aanvallend lastiger krijgt door de goede druk en met name de verdedigende rebounds die nu wel voor Fortuna zijn ruikt Fortuna bloed. De vele supporters laten zich weer luidkeels horen waarna mede door die energie de 20-21 valt en met nog minder dan vijf minuten knalt de A1 onder druk van de schotklok ook de 21-21 binnen. Vervolgens scoren beide teams zo’n twee minuten niet totdat Dalto met nog 2,5 minuut te gaan via een vrije bal de 21-22 maakt. Fortuna mist vervolgens enkele kansen en een vrije bal. Dalto gaat door de schotklok heen waarna Fortuna een strafworp krijgt en die benut met nog 1.26 op de klok. Een spannend slot volgt met in de slotseconden nog twee schoten van de A1 die net niet binnen vallen. Er volgt dus een verlenging van vijf minuten. Fortuna wint de toss maar de eerste aanval valt de goal niet. Verdedigend is de rebound meteen voor de A1. En de tweede aanval is het wel raak voor Fortuna. Als de schotklok in de laatste seconden zit neemt Dalto teveel risico en kan Fortuna via een actie naar binnen een strafworp forceren. De stip wordt afgerond en dus is het 23-22 met nog 3.50 op de klok. De aanval erna krijgt ook Dalto een strafworp waarna Fortuna een time out neemt om de druk er nog iets meer op te zetten. Na de time out wordt de strafworp door Dalto gemist en dus grote opluchting bij Fortuna. Spannende minuten volgen waarin beide ploegen kansen krijgen maar de afronding niet vinden. Met nog 40 seconden is het balbezit voor Fortuna en na het eerste schot wordt met nog zo’n 20 seconden te spelen de rebound gewonnen waarna de A1 de wedstrijd uitspeelt en in de slotseconden een strafworp krijgt. Deze wordt gemist maar dat is niet meer belangrijk want de tijd is op. Dolle vreugde bij de A1, de staf en de supporters. FORTUNA/ DELTA LOGISTIEK A1 IS KAMPIOEN VAN NEDERLAND en wat fantastisch is het voor deze ploeg om dat met zoveel Fortunezen te kunnen vieren. De beker en de gouden medailles worden opgehaald en het feestje in de zaal gaat daarna nog even door.

Fortuna pakt dus de wedstrijd in de eindfase en dat hebben ze dit seizoen vaker gedaan. Dalto zal vooral terugdenken aan de laatste 14 minuten (inclusief de verlenging) waarin ze geen veldgoals meer maken (alleen een vrije bal) en een strafworp missen. Fortuna bracht net op tijd genoeg energie in de wedstrijd (mede door de supporters die er achter bleven staan) om hem winnend af te sluiten.

Na de A1 kon Fortuna 1 helaas een mooi seizoen niet afsluiten met een titel maar ondanks dat verlies was er in Delft een fantastische ontvangst en werd er een mooi en gezellig feest gevierd.

Spelers en speelsters, Ed, Niels, Odette, Francy en Jessica: GEFELICITEERD. We hebben van jullie genoten. Wees trots dat jullie dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen!

Aanstaande zaterdag wacht de eerste veldwedstrijd. Ook het veld is leuk! Succes A1!