Fortuna Delta/ Logistiek A1 – Oranje Wit A1: 21-20 (n.v.) Prolongatie, dubbel en 3x op rij!

Op de terugweg van Bennekom naar Den Haag dacht ik in de auto terug aan eind vorig seizoen en begin van dit seizoen. Meerdere gesprekken gingen over het niveau van de huidige A1. Zou de ploeg weer mee kunnen doen om de bovenste plekken? Ik ben blij dat ik toen tegen de soms licht negatieve inslag ben ingegaan. Ik heb niet altijd gelijk (wel vaak…..) ………. maar dit keer zeker wel. De A1 levert heel het jaar teamprestaties met uiteraard grillige fases of wedstrijden. Logisch bij kinderen van 16 t/m 18 jaar. De ene week scoort iemand het cijfer 9, de week erna kan het zomaar een 6 zijn. Maar deze ploeg had dan de gogme om te schakelen naar degenen die wel in de wedstrijd zaten. Complimenten aan de spelers en de staf!

Ik dacht ook terug aan alle spannende wedstrijden die de A1 heeft gespeeld. Hoeveel gingen er verloren in de eindfase? Weinig! Denk aan DVO uit, PKC uit, Groen Geel thuis (!) in het jaar 2015-2016. Of aan Deetos uit en Oranje Wit thuis in 2016-2017. En dit jaar natuurlijk aan de twee finales tegen Dalto en Oranje Wit. Het is toch geen toeval dat ze de potjes er vaak nog uitslepen.

Drie jaar lang heb ik Fortuna A1 gevolgd. Met veel plezier denk ik hieraan terug. Veel mooie en goede spelers zijn voorbij gekomen. Vriendschappen zijn gemaakt en teamprestaties geleverd. En dan de ouders: altijd aanmoedigen, altijd samen, soms een beetje mopperen, altijd actief als er iets gedaan moest worden en ook zeker niet altijd alleen gericht op hun eigen kind. En ook al heeft het maar een procentje invloed, ook dat heeft meegeholpen aan de mooie wedstrijden die we de laatste drie jaar gezien hebben.

En nu naar de wedstrijd. De VELDFINALE. De wedstrijd werd weer gespeeld in de mooie arena op het complex van DVO. En weer een puike organisatie en dat is een groot compliment naar DVO en al die vele vrijwilligers. Het was weer een feestje voor alle ploegen die er speelden en alle supporters die kwamen. Het was perfect weer om te spelen. Wellicht iets te veel wind maar die ging in de loop van de wedstrijd wel iets liggen. Fortuna start niet sterk. Het staat vrij snel 0-2 en aanvallend is het wat stroperig. Na de 1-2 wordt een stip gemist en meteen valt de 1-3. Nadat de score naar 2-4 gaat komt de A1 beter in de wedstrijd. Fortuna verdedigd goed, heeft precies door wat Oranje Wit aanvallend wil en heeft snel de bal weer in bezit. Aanvallend gaat het dan ook beter. Er wordt meer gelopen en meer energie in de wedstrijd gestoken en de ballen gaan vallen. De score gaat naar 5-4 en weer mist Fortuna een stip. Even later wordt gelukkig toch de 6-4 binnengeschoten. Er zijn nog achttien minuten te spelen tot de rust. Oranje Wit vindt al minutenlang de afronding niet en Fortuna heeft enkele mooie onderscheppingen. Oranje Wit moet het toch vooral hebben van de twee spitsen en die worden in deze fase goed verdedigd en de toevoer wordt goed verstoord. Als de 7-4 ook valt neemt Oranje Wit een time out. Deze lijkt te helpen maar ook Oranje Wit mist een gekregen strafworp. Fortuna profiteert en knalt de 8-4 binnen. Oranje Wit scoort dan al meer dan 15 minuten niet. Knap is dan wel dat uiteindelijk na de 8-4 Oranje Wit in korte tijd twee keer scoort en dat tekent ook weer de grilligheid van A-junioren waar ik het eerder over had. De scores gaan dan over en weer en via 9-7 en 10-8 komt de rust bij 10-9. Een stand waar Oranje Wit gezien de lange droogte in de aanval nog het meest blij mee zal zijn geweest.

In de tweede helft heeft Fortuna eigenlijk dertig minuten controle. Soms is het aanvallend wel lastig en duurt het lang voordat de A1 scoort maar Oranje Wit heeft het in de aanval ook niet makkelijk. De dames steunen goed aan (waarbij aangetekend dat een van de dames aanvallend gevaarlijk kan zijn) en de twee andere heren spelen een prima seizoen maar deze finale komen ze er eigenlijk niet aan. De A1 start na rust ook goed. Elke keer pakken ze via 12-9 en 13-10 een drie punten voorsprong en even later gaat het met nog ruim dertien minuten te spelen naar 16-12. Als de score met nog acht minuten te spelen naar 17-13 gaat lijkt het erop dat Fortuna de wedstrijd in de reguliere tijd gaat beslissen. Maar dan schiet een van de twee spitsen van Oranje Wit binnen een minuut twee ballen binnen: 17-15. Met nog zeven minuten te spelen is de wedstrijd weer open. Na de 18-15 (vrije bal) scoort Fortuna de laatste vijf minuten van de reguliere tijd niet meer. Fortuna lijkt wat te twijfelen: vol doorspelen of langer en trager gaan spelen en de tijd weg laten tikken. Het lage tempo geeft Oranje Wit de kans flink wat ballen snel te onderscheppen en Oranje Wit pakt de laatste strohalm door in de laatste minuut de 18-18 te maken. Fortuna geeft het weg en Oranje Wit zit vol energie.

Die energie bij Oranje Wit zien we terug in de 1e verlenging van vijf minuten. De eerste twee aanvallen van Oranje Wit zijn raak en met nog een kleine drie minuten in de 1e verlenging staat het 18-20. Fortuna loopt er verslagen bij en heeft weinig energie. De ballen vallen niet en duels gaan verloren. Gelukkig scoort ook Oranje Wit niet meer. Sommigen denken na de 1e verlenging dat de wedstrijd afgelopen is (waaronder ikzelf, sorry Adri……) maar er is nog een 2e verlenging. Tussen deze verlengingen zit wellicht het belangrijkste halve minuutje van de dag. De coaches hebben de kans om in deze fase nog invloed te hebben op de wedstrijd en die kans pakken ze aan. Achteraf hoor ik meerdere spelers over de (korte) peptalk van Ed en Niels en de nieuwe energie die daardoor vrijkwam. En dat was te zien.

In de 2e verlenging knalt de A1 namelijk meteen in de eerste aanval de 19-20 binnen en het geloof is er weer. Grilligheid……… Nu zie je Oranje Wit twijfelen: vertragen of vol doorgaan? Alle aanvallen van Oranje Wit in de 2e verlenging worden meteen statisch neergezet en dat levert twee 0-schotsaanvallen en vier 1-schotsaanvallen op. Dit is in het voordeel van Fortuna dat daardoor meerdere aanvallen krijgt en dertig seconden voor tijd de 20-20 binnenschiet. Oranje Wit gaat vervolgens te snel naar het schot voor de winst en dat levert Fortuna balbezit en een ultieme kans op de winst op. Een door de spelers zelf afgesproken beginbal (die al meerdere keren in de wedstrijd is geprobeerd) levert een korte kans op en die wordt tien seconden voor tijd afgerond. Een laatste schot van Oranje Wit is voor Fortuna en het is afgelopen. De A1 sleept de wedstrijd die ze eigenlijk in de reguliere tijd hadden moeten winnen er toch nog uit na de 18-20 achterstand in de verlenging. Of het toeval is……….. Uiteraard veel blijdschap bij alle spelers en supporters (bedankt allemaal weer!!).

Gefeliciteerd spelers en staf. Bedankt reserves. Fortuna A1 prolongeert de veldtitel, wint de dubbel en wint drie keer op rij een NK-finale. Bijzonder en knap.

Manon, Mirthe, Michelle, Angelo, Merijn en Tom succes in de senioren. Alle anderen: succes volgend jaar in de A1!

Een fijne vakantie allemaal en tot snel op een korfbalveld!