Fortuna/Delta Logistiek B2 wint, ondanks verlies

Kan dat eigenlijk? Winnen terwijl je de wedstrijd verliest? Jazeker. Het kan niet als je het winnen van wedstrijden als doel stelt. Maar als vooruitgang boeken, het beter doen dan vorige week of dingen waar op getraind wordt terug zien in de wedstrijden het doel is, dan is het zeker wel mogelijk dat je “wint” terwijl de wedstrijd feitelijk wordt verloren.

Fortuna/Delta Logistiek B2 heeft het zwaar in de 1e klasse. We zitten in een zeer sterke poule waarin ploegen als ONDO B1, Valto B1, Achilles B1 en HKV/Ons Eibernest B1 zeker niet onderdoen voor de mindere ploegen in de Hoofdklasse. Dan blijven er maar twee ploegen over waar we mogelijk een puntje van kunnen snoepen en dat zijn KVS B1 en Refleks B1. Van laatstgenoemde ploeg werd thuis nipt met 12-14 verloren omdat onze aanval stokte. Bij KVS B1 waren we delen van de wedstrijd gelijkwaardig maar liep KVS in de slotfase nog weg naar een ietwat geflatteerde 19-12 overwinning. Ook tegen Achilles B1 konden we 1 helft mee komen (7-6 bij rust), maar was de pijp in de tweede helft leeg (16-7 verlies). Van ONDO B1 en Eibernest B1 werd met zeer ruime cijfers verloren (31-9 en 21-6) en waren we volstrekt kansloos.

Het gevolg: Fortuna/Delta Logistiek B2 staat met 0 punten troosteloos onderaan. Raken we daar van in de war? Nou, nee…. handhaven is niet heel erg belangrijk. Er wordt op de training keihard gewerkt en iedereen doet in de wedstrijd zijn stinkende best om het zo goed mogelijk te doen. En waar ik nog het meeste trots op ben? Dat er onderling nog geen onvertogen woord is gevallen en dat we iedere wedstrijd weer als team proberen om het beter te doen dan de week daarvoor.

Tegen ONDO B1 werden we vorige week aan alle kanten voorbij gelopen. Gisteren tegen Valto B1 was dus sowieso het doel om veel beter te verdedigen. Trainer/coach Damien Folkerts van Fortuna/Delta Logistiek 1 riep zaterdagavond telkens “hou je aan de regels” richting zijn verdediging in de wedstrijd tegen TOP/Solar Compleet. Om aan te geven dat ze een aantal basisafspraken hebben waar iedereen zich aan moet houden in de verdediging. Ook bij Fortuna/Delta Logistiek B2 hebben we dergelijke afspraken. Ons verdedigende bouwwerk heeft echter 1 zwak punt waar we eigenlijk vrij weinig aan kunnen doen. En dat zwakke punt is onze verdedigende rebound. Ten opzichte van onze tegenstanders hebben we zo ontzettend weinig lengte dat de tegenstander veel te lang in balbezit blijft. Het gevolg is dat we ongeduldig worden in de verdediging, de bal willen gaan stelen, onze tegenstander loslaten….. en dan is het hek van de dam. Dat gebeurde vorige week tegen ONDO B1.

Tegen Valto B1 ging ons dat geen tweede keer gebeuren. Aansluiten, aangesloten blijven, dreiging op de ballijnen en goed voorverdedigen…. Dat waren de basisafspraken en dan moesten de afketsende ballen voor ons zijn. Bij het opbrengen van de bal mochten we geen enkele fout maken. Dit ging tegen ONDO B1 in de eerste helft vijf keer fout wat ongeveer even zoveel doelpunten opleverden. In de aanval willen we wel graag snel spelen en de bal regelmatig verleggen. Vertragen zou een gemakkelijke keuze zijn maar daar worden we niet beter van dus dat gaan we niet doen.

De snelle 1-0 achterstand werd direct door Martijn van afstand gepareerd (1-1) en daarna ging het eigenlijk de gehele eerste helft redelijk gelijk op. Zoals gebruikelijk hadden we moeite in de verdedigende rebound. Martijn en Lars & Lars stonden tegen drie reuzen en Olaf speelde tegen de kleinste heer van Valto maar ook die was groter. Maar we hielden ons aan de afspraken!! De meiden stonden als een kei voor te verdedigen en haalde er veel ballen uit. En de heren hielden de druk er redelijk goed op bij de afstandsschoten zodat we ook veel afketsende ballen eruit konden halen. Mooie doelpunten van onder andere Lars van Peij en Chloë zorgden voor een 6-6 tussenstand maar vlak voor rust wist Valto het verschil toch weer te vergroten naar 8-6.

8-6 achter in de rust tegen Valto B1 dat HKV/Ons Eibernest B1 wist te verslaan…. een ploeg waar wij met 21-6 van verloren…. Kortom, tevredenheid bij de kinderen en de coaching in de rust. Korte peptalk met hoofdzakelijk complimenten. Blijven knokken ook als het gat groter wordt en aanvallend iets beter selecteren om de meevang van de Valto-reuzen eruit te halen.

In de tweede helft gingen we door met goed verdedigen. De meiden hadden moeite om onder de pressing van de Valto-dames uit te komen, waardoor we moeite hadden om vaart in ons spel te houden maar regelmatig kwamen we toch nog tot goede kansen. Ondanks het missen van 2 strafworpen kwamen we bij 12-11 dichtbij.

Nog wel een discussie tussen de scheidsrechter en de sympathieke coach van Fortuna/Delta Logistiek B2 omdat eerstgenoemde denkt dat een scheidsrechter de spelregels moet handhaven en niet door heeft dat hij spelleider is. Trainers/coaches die zich totaal niet met de man in het zwart bemoeien maar alleen langs de kant staan om de kinderen aanwijzingen te geven naar de bank terugsturen, is conform de spelregels juist. Alleen heb je dan van het begeleiden van jeugdwedstrijden niet zo heel erg veel begrepen. Maar goed…. ook in het scheidsrechterskorps hebben we te maken met kwaliteitsverschillen dus daar moeten we het mee doen.

Terug naar de wedstrijd. 12-11 achter en een vrije bal voor ons. Snel Esther ingezet (die in de B1 lekker op schot was) om de vrije bal af te ronden. Helaas lukte dit niet en viel aan de andere kant direct de 13-11. In de laatste minuten kreeg Valto B1 nog een paar strafworpen en liepen ze weg naar 16-11. De pijp was leeg bij de onzen maar zeer tevreden verlieten we het strijdtoneel. Deze week weer hard trainen en op naar de volgende wedstrijd. Als we weer tegen fysiek gelijkwaardige ploegen spelen gaan we de vooruitgang zien, dus we hebben er alle vertrouwen in dat dit seizoen er nog wedstrijden gewonnen gaan worden.