Fortuna/Delta Logistiek boekt professionele overwinning in Nijeveen

In een volle Eendracht herstelde Fortuna/Delta Logistiek zich na een matige openingsfase. Via een 8-7 ruststand, werd in de tweede helft de overwinning relatief eenvoudig veilig gesteld. De Delftenaren kunnen vol goede moed afreizen naar Boedapest; 16-18.

Voor de Fortuna/Delta Logistiek-selectie zijn er weinig momenten van rust. Daags na de verloren Korfbal Challengefinale stond de confrontatie met outsider DOS’46 op het programma. Woensdag vertrekken de spelers en staf naar Boedapest om de Europa Cup te spelen, om een week later weer twee Korfbal Leaguewedstrijden af te werken.

In Nijeveen begon de thuisploeg sterk, mede dankzij twee treffers van Jelmer Jonker. Diezelfde Jonker incasseerde echter niet veel later een groene kaart na inspringen. Nik van der Steen profiteerde van de strafworp die daarbij verkregen werd. Fleur Hoek deed niet veel later hetzelfde, maar zag DOS’46, voornamelijk via de dames, zuiver schieten; 7-2.

Pas na tien en halve minuut kon Fortuna/Delta Logistiek haar eerste velddoelpunt noteren via een onehander van Claire van Oosten. Via Thomas Reijgersberg werd het snel 7-4, waarna een lange doelpuntloze fase aanbrak. Zeker tien minuten werd er niet gescoord. Aanvoerder Reijgersberg brak de Delftse ban (7-5). Bij DOS’46 werd pas in de slotminuut – via Geertje Hoekstra – de korf wederom gevonden. Jessica Lokhorst bepaalde de ruststand op 8-7.

In de eerste aanval direct na rust trok Reijgersberg de stand gelijk, waarna Joren van Nieuwenhuijzen zijn achtste schot tot zijn eerste doelpunt wist te promoveren en daarmee voor de eerste Delftse voorsprong van de avond zorgde. Zijn negende schot zorgde niet veel later voor het verschil van twee. Ook zijn vakgenoot Daan Preuninger had acht schoten nodig om zijn eerste doelpunt te noteren.

Waar de thuisploeg in de beginfase van de wedstrijd het initiatief nam, nam Fortuna/Delta Logistiek de overhand in het tweede bedrijf. Het moest weliswaar toezien hoe Fleur Hoek een groene kaart ontving, doordat ze te opzichtiger haar frustratie deelde. Lange Delftse aanvallen tegenover korte aanvallen van DOS’46. Harjan Visscher, normaal erkend topschutter, had veel moeite tegen Van Nieuwenhuijzen. Liefst dertien pogingen had hij nodig om tot scoren te komen. Ook die andere topspits Jelmer Jonker – vorig jaar nog dertien keer trefzeker tegen de Delftenaren – gaf niet thuis.

Overigens was het ook niet de wedstrijd van de Delftse spits, Van der Steen. Hij had zeventien pogingen nodig om tot een velddoelpunt te komen. Echter waren de doelpunten van de oud-speler van KCC/SO natural niet noodzakelijk.

Als een geroutineerde ploeg speelde de Delfenaren de wedstrijd eenvoudig uit, waar DOS’46 steeds meer moeite kreeg om zelfs maar tot goede pogingen te komen. Het slotakkoord was voor Geertje Hoekstra, die de marge die ooit zes doelpunten bedroeg, verkleinde tot twee (16-18).

Dankzij de 16-18 overwinning blijft Fortuna/Delta Logistiek aansluiting houden met de topvier en kan het met vertrouwen afreizen naar Boedapest om daar op jacht ge gaan naar een internationale titel. De Delftenaren hopen zaterdag 11 januari de finale winnend af te sluiten, die ze in een poulefase vanaf donderdag willen bereiken. DOS’46 sluit haar eerste seizoenshelft af in Papendrecht met een bezoek aan koploper PKC/SWKGroep.