Fortuna/Delta Logistiek boekt ruime overwinning in eerste play-off

Na het reguliere seizoen zonder kleerscheuren te zijn doorgekomen, stond woensdagavond de eerste play-off op het programma. In Delft nam Fortuna/Delta Logistiek het op tegen LDODK/Rinsma Modeplein. De 11-10 ruststand doet wellicht anders vermoeden, maar in de tweede helft liet Fortuna duidelijk zien dat er voor de Friezen niets te halen viel. De wedstrijd eindigde in 22-16.

Dankzij een vrije bal van Lieneke Pries en de vierhonderdste Korfbal Leaguetreffer van Fleur Hoek kwam Fortuna goed uit de startblokken. Het andere vak had aanvankelijk wat meer moeite met scoren. Pas na tien minuten viel daar de eerste goal. Nik van der Steen maakte de 4-3 en tekende vervolgens ook voor de 5-3. Bij LDODK worden Ran Faber en Julian Frieswijk van vak gewisseld om zo meer grip op het reboundoverwicht van de Delftenaren te krijgen. Veel effect heeft deze wijziging echter niet. Het spelbeeld van de eerste helft is aanhoudend hetzelfde. Fortuna slaat meerdere malen een gaatje, maar ziet LDODK steeds weer aanhaken. Bij rust is het verschil dan ook minimaal: 11-10.

Na rust vergroot Daan Preuninger de voorsprong direct naar twee punten. De sterk spelende Jessica Lokhorst laat zich deze avond in scorend opzicht meerdere malen zien. Van behoorlijke afstand schiet zij haar derde doelpunt van de avond binnen. Terwijl LDODK de grootst mogelijke moeite heeft om tot het maken van doelpunten te komen, trakteert Thomas Reijgersberg de kijkers op een weergaloos doelpunt. De aanvoerder komt hard naar binnen en lijkt geen doorloop meer te kunnen nemen, maar weet de bal achterwaarts en met één hand toch nog door de mand te krijgen: 16-11.

De ontspannen lach op het gezicht van Fleur Hoek na het maken van de 18-11 spreekt boekdelen. De wedstrijd is gespeeld. LDODK heeft uiteindelijk twintig minuten nodig om tot een tweede doelpunt na rust te komen. Aan Delftse zijde krijgt Jimmy Swikker wat speeltijd. In de slotfase is het vijfde doelpunt van Nik van der Steen niet alleen de 21-14, maar ook zijn vierhonderdvijftigste doelpunt in de Korfbal League. Lieneke Pries zorgt tegen haar oude club voor het slotakkoord. Vlak voor het einde van de wedstrijd scoort zij de 22-16.

Al met al komt Fortuna op een 1-0 voorsprong in deze play-offronde. Hierdoor bevindt de ploeg van Folkerts en Korporaal zich in een goede uitgangspositie. Zaterdag om 17:30 uur staat de return in Gorredijk op het programma. Winst betekent plaatsing voor de halve finale.