Fortuna/Delta Logistiek doet prima zaken in Sassenheim

Fortuna pakte zaterdagmiddag belangrijke punten in Sassenheim. Door TOP/LITTA met 18-23 te verslaan, verzekerde de ploeg van Folkerts en Korporaal zich van de eerste plaats in poule B. Hierdoor treft Fortuna de nummer vier uit poule A in de kwartfinales.

Vanaf het eerste fluitsignaal legden beide ploegen veel energie en felle duels op de mat. Het duurde enige tijd voor de wedstrijd echt op gang kwam, maar dat er dure punten op het spel stonden werd direct duidelijk. De coaches lieten zien hun huiswerk, zoals altijd, gedaan te hebben. Al vroeg in de eerste helft werd Joren van Nieuwenhuijzen in het veld gebracht naast Thomas Reijgersberg. Vervolgens kwam Harjan Visscher op de plaats van Nik van der Steen naast Daan Preuninger. Verder maakte Jessica Lokhorst haar rentree in de basis. In een gelijkopgaande eerste helft werd aanvankelijk weinig gescoord. Zes minuten voor rust waren beide ploegen pas zes keer trefzeker. Fortuna nam vervolgens steeds de leiding, maar kon deze voorsprong niet behouden of zelfs uitbreiden. De rust kwam bij 11-11.

Na rust gaat Visscher door met hetgeen hij in de eerste helft ook al prima deed: een hoog percentage schieten. Mede dankzij prima reboundend werk van Preuninger kan de aanwinst excelleren in de spits. Het andere vak heeft meer moeite om tot scoren te komen. Er moet hard worden gewerkt en de doelpunten komen vandaag niet zo zeer uit handen van beoogde spits Fleur Hoek. Misschien ligt de kracht van Fortuna dit seizoen ook wel in het scoren over alle schijven. Zo is het eerst Lieneke Pries die een opgelegde kans koelbloedig weet af te ronden. Vervolgens staat Van Nieuwenhuijzen op. Onder zeer hoge druk van zijn tegenstander en de schotklok schiet hij zijn ploeg naar een voorsprong van twee punten (14-16).

TOP gaat in de achtervolging en blijft Fortuna in het spoor. Met zijn zesde van de middag geeft Visscher de Delftenaren opnieuw wat lucht. Niet veel later staat het echter alweer gelijk. Een spannende slotfase lijkt aan te breken. Met het vak van Visscher in de aanval wordt natuurlijk gezocht naar de man in vorm. Uit alle hoeken en standen weet hij vandaag te scoren, zo ook nu. Wanneer Lokhorst de 17-19 voor haar rekening neemt, heeft Fortuna de beste papieren voor de overwinning. Direct na dit doelpunt wordt Van der Steen in het veld gebracht. Dit blijkt een gouden wissel te zijn. De kleine, grote man maakt niet alleen de 17-20, maar heeft in deze fase van de wedstrijd slechts vijf kansen nodig om tot drie doelpunten te komen. Zijn laatste goal bepaalt de eindstand op 18-23.

Dankzij een geweldige invalbeurt van Nik van der Steen en een ontketende Harjan Visscher wint Fortuna in Sassenheim. Laatstgenoemde wordt bovendien verkozen tot player of te match. Met nog één reguliere speelronde te gaan, kan Fortuna zich rustig aan gaan voorbereiden op de play-offs. Volgend weekend komt DVO/Accountor op bezoek in Delft. En daarna gaat het eigenlijk pas echt beginnen…