Fortuna/Delta Logistiek laat zich aanvallend zien

In een goedgevulde Fortuna/Delta Logistiek-hal liet de thuisploeg zien dat het ook kan aanvallen. DOS’46 was niet in staat om voor de tweede keer dit seizoen te stunten. De Nijeveners boden weliswaar lang weerstand, maar kwamen uiteindelijk niet dichterbij dan een 28-23 nederlaag.

Jessica Lokhorst werd zaterdagavond bewust langs de kant gehouden. De international wist dat zij in de eerste minuut het veld zou betreden om Nienke Hintzbergen aanvallend in bedwang te houden. Tegenover puntspelers Harjan Visscher en Jelmer Jonker stonden Daan Preuninger en Nik van der Steen.

Amper tien seconden na het eerste fluitsignaal liet Nik van der Steen blijken dat hij zich aanvallende wilde laten gelden. Zijn eerste balcontact bekroonde hij met een doelpunt, iets wat hij nog vier keer over zou doen de eerste helft. DOS’46 liet zich in de eerste fase vooral zien via de dames. Leander Zwolle scoorde weliswaar de 1-1, maar daarna waren het Nienke Hintzbergen (twee keer), Kim Petersen en Lara Kreikamp die DOS’46, samen met een strafworp van Harjan Visscher, in de wedstrijd hielden.

Beide ploegen speelden fysieke duels, maar waren vooral in de verdedigende rebound erg sterk. Bovendien bleek het aanvallende vizier niet op scherp te staan. Fortuna/Delta Logistiek produceerde in de eerste helft dertien (!) doelpuntloze eenschotsaanvallen en wist zelfs drie keer helemaal niet tot schot te komen. DOS’46 kwam iets beter voor de dag, al zijn de elf doelpuntloze eenschotsaanvallen ook geen statistiek om over naar huis te schrijven.

Alleen Nik van der Steen leek zich dus enigszins aan de aanvallende malaise te onttrekken, in het eerste deel van de eerste helft scoorde hij vijf keer. Ook daarna haperde zijn schot. Desondanks veel doelpunten voor wedstrijden waarin Fortuna/Delta Logistiek deelneemt: 12-11 rust.

Na rust was het DOS’46 dat de klok sloeg, via wederom twee keer Nienke Hintzbergen en eenmaal Kim Petersen pakte DOS’46 de leiding, maar afstand nemen deed het niet. Nik van der Steen hield de Delftenaren in de race, alsmede Daan Preuninger die op belangrijke momenten opstond. Zijn doelpunt in combinatie met Thomas Reijgersberg was een van de hoogtepunten van de avond. Om die prijs dongen overigens ook Nik van der Steen en Leander Zwolle mee.

Kantelpunt in de wedstrijd was misschien wel het inbrengen van Tim Heemskerk. De puntspeler verving in de aanval Marcel Segaar en met zijn eerste schot liet hij direct blijken waarom hij van toegevoegde waarde is voor dit Fortuna/Delta Logistiek. Zijn eerste schot betekende namelijk ook direct het eerste gaatje van drie doelpunten. DOS’46 kwam nog twee keer terug tot een, bracht Fenna de Jong in om de gelijkmaker te forceren, maar zag Nik van der Steen de deur keihard dicht gooien. De grote kleine man vond het wel lekker gaan en produceerde acht velddoelpunten.

De slotfase was volledig voor de Delftenaren, die via Nik van der Steen, Tim Heemskerk en Roos van Groen de laatste drie doelpunten voor hun rekening namen: 28-23. In een veel betere tweede helft, waarbij het aantal doelpuntloze eenschotsaanvallen beperkt bleef tot zes. Voor DOS’46 wederom een wedstrijd waarin het lang meedeed, maar waarin het weer geen punten pakte. Het loodzware programma lijkt voor de Nijeveners daarmee ten einde. Al is KZ/Thermo4U-uit niet zomaar een zekerheidje. Fortuna/Delta Logistiek mag op bezoek bij DVO/Accountor, dat stuntte tegen Blauw-Wit en haar eerste overwinning van het seizoen pakte.