Fortuna/Delta Logistiek legt PKC/SWKGroep vakkundig lam

Met de play-offs van afgelopen seizoen én de overwinning van vorige week in het achterhoofd werd in Delft vol vertrouwen uitgekeken naar de clash tegen PKC/SWKGroep. Natuurlijk was het de grote vraag of de Delftenaren ook vandaag weer in staat bleken om tegen een titelkandidaat de punten uit het vuur te slepen. In een verdedigend sterke pot gaf Fortuna/Delta Logistiek de goede seizoensstart een vervolg: de Papendrechters werden met 18-14 verslagen.

Ten opzichte van vorige week voerden Korporaal en Folkerts een aantal wijzigingen door in de opstelling. Zo bleek de jarige Eva van der Zon niet fit genoeg om überhaupt minuten te maken en waren er geen basissplaatsen weggelegd voor Roos van Groen en Joren van Nieuwenhuijzen. Tim Heemskerk speelde, net als vorige week, een hele wedstrijd in het tweede. Zodoende werd in de aanval gestart met aanval Marcel Segaar, Nik van der Steen, Sanne Alsem en Mirjam Maltha. Het eerste verdedigingsvak bestond uit Thomas Reijgersberg, Daan Preuninger, Jessica Lokhorst en Fleur Hoek. De wedstrijd stond onder leiding van de jonge en talentvolle scheidsrechter Rick Voskamp.

Na een moeizame start kon PKC/SWKGroep vrij gemakkelijk uitlopen naar een 0-3 voorsprong. Fortuna/Delta Logistiek had na acht minuten nog altijd niet gescoord. De Delftse coaches namen een time-out om de boel op scherp te zetten. Na de 0-4 van Olav van Wijngaarden hielp Mirjam Maltha de thuisploeg eindelijk van de nul af dankzij een knap schot vanaf de zijlijn. Toen Van der Steen er in de daarop volgende aanval 2-4 van maakte, leek de wedstrijd pas echt te zijn begonnen. Ook het andere vak kwam er nu aanvallend een stuk beter uit. Twee goals van Daan Preuninger zorgden voor een 4-4 tussenstand. Hulzebosch zag zijn ploeg even later zelfs tegen een 6-4 achterstand aan kijken en probeerde met behulp van een time-out een einde te maken aan de doelpunenreeks van Fortuna/Delta Logistiek. In de daarop volgende aanval van PKC/SWKGroep werd de bal echter direct over de zijlijn gegooid. Dit gebeurde zaterdagavond overigens opvallend vaak aan Papendrechtse zijde. Na het zevende doelpunt op rij van de ploeg uit Delft kwamen ook de Papendrechters weer eens tot scoren (7-5). De ploegen zochten de kleedkamers op bij een gelijke stand (8-8).

Na rust was het Nik van der Steen die met een prachtige onehander zorgde voor de 9-8. Een paar minuten later kwam Thomas Reijgersberg in de buurt van de paal ongelukkig terecht op de voet van zijn tegenstander. De man die Richard Kunst tot op dat moment van scoren wist te houden moest het veld geblesseerd verlaten. Hij werd vervangen door Joren van Nieuwenhuijzen. Even vreesde het publiek in Delft dat dit wel eens het kantelpunt in de wedstrijd kon gaan worden, maar niets bleek minder waar. Het waren Nik van der Steen (schot) en Fleur Hoek (fraaie doorloop) die Fortuna/Delta Logistiek weer wat lucht gaven (11-8). Van Wijngaarden deed iets terug door van afstand raak te schieten. Hierdoor bleef het gaatje bij twee doelpunten, maar niet voor lang. Dankzij een heerlijke doorloop van Nik van der Steen en een knap afstandsschot van Marcel Segaar kwam de Delftse formatie voor het eerst deze avond op een voorsprong van vier doelpunten.

Met nog een kwartier op de klok zorgde Fleur Hoek zelfs voor een gaatje van vijf. Een strafworp bracht PKC/SWKGroep weer terug tot vier doelpunten. Bij Fortuna/Delta Logistiek werd Tim Heemskerk vervolgens in het veld gebracht voor Marcel Segaar om zo de aanvallende dreiging verder te vergroten. Heemskerk gaf zijn visitekaartje direct af door de 15-10 binnen te schieten. Toen Daan Preuninger de bal bij een 16-12 tussenstand op spectaculaire wijze binnenhield, reageerde Olav van Wijngaarden in het andere vak het meest alert. Hierop volgde een enorme kans voor Richard Kunst, maar hij wist zelfs de mand niet te raken. Zo kon Fortuna/Delta Logistiek de jacht op de overwinning voortzetten.

De sterk spelende Van der Steen schoot kort daarna vanuit de hoek van het veld raak (17-12). Hij vierde zijn zevende doelpunt op prachtige wijze met zijn trouwste fan. Voskamp floot uiteindelijk af bij een eindstand van 18 tegen 14. Fortuna/Delta Logistiek legde, ook nu weer, verdedigend de basis voor de overwinning door PKC/SWKGroep op een zeldzaam aantal van veertien doelpunten te houden. Daarnaast werd het belang van een sterke reservebank geïllustreerd door de invalbeurten van Heemskerk en Van Nieuwenhuijzen.

Hulzebosch wilde na afloop van de wedstrijd niet al teveel woorden vuil maken aan het vertoonde spel van zijn ploeg. “Het was simpelweg niet goed genoeg. Aanvallend hebben we zowel in de afronding als in ons spel verschrikkelijk veel laten liggen. Fortuna/Delta Logistiek is momenteel de te kloppen ploeg. Als je uit van TOP/Solar Compleet en thuis van PKC/SWKGroep weet te winnen dan doe je het gewoon heel goed.”

Korporaal vindt dat zijn ploeg het zaterdagavond prima heeft gedaan. “In de beginfase vergat de ploeg zich in aanvallend opzicht aan de opdracht te houden. Verdedigend ging het vanaf minuut één wel oké. PKC/SWKGroep haalde vanaf de 1-0 even een vrij hoog schotpercentage, maar ondanks de 0-4 tussenstand zaten wij gewoon nog in de wedstrijd. Na de gelijke stand bij rust heeft de ploeg zich in de tweede helft beter aan ons plan gehouden. Vooral verdedigend hadden we het weer goed voor elkaar.”

Fortuna/Delta Logistiek is al met al bijzonder goed aan dit seizoen begonnen. Volgende week zondag wacht opnieuw een zware wedstrijd tegen AKC Blauw Wit in Amsterdam. Zal de ploeg van Korporaal en Folkerts ook dan weer in staat zijn de wedstrijd naar zich toe te trekken?