Fortuna/Delta Logistiek is er zaterdagavond overtuigend in geslaagd om de finale te behalen. Ook in haar tweede play-off bedwong het landskampioen TOP/SolarCompleet (22-17). Zaterdag wacht de grote finale in Ziggo Dome, waar PKC/SWKGroep de tegenstander zal zijn.

Beide ploegen begonnen in dezelfde opstellingen als een week eerder, waarbij het direct duidelijk werd dat TOP verdedigend de duimschroeven wilden aandraaien. Fortuna/Delta Logistiek had enorm veel moeite om tot goede kansen te komen, waarbij Nick Pikaar een hoofdrol vervulde. Aanvallend hadden de Sassemers echter minstens net zoveel moeite, waardoor het eerste doelpunt lang op zich liet wachten.

Uiteindelijk waren het Sanne Jousma en Sanne Alsem die de ban braken namens beide ploegen, waarna een fase van stuivertje wisselen zich aandiende. TOP vocht voor een derde duel, terwijl Fortuna/Delta Logistiek de klus al zaterdagavond wilde klaren, dat leverde een energiek en gedreven duel op. Onder leiding van een uitstekend fluitende Peter van der Terp werden de grenzen opgezocht, maar nooit overschreden.

Heel even werd het muisstil in de uitverkochte Fortuna/Delta Logistiek-hal, toen Fleur Hoek na een ongelukkige botsing met Paul Anholts naar haar knie greep. De international leek even de strijd te moeten staken, maar kon uiteindelijk toch verder. Ze scoorde de 6-5, zag haar ploeggenoot bij Oranje Barbara Brouwer nog één keer gelijkmaken. Daarna grepen de Delftenaren de landskampioen bij de strot, om niet meer los te laten.

Waar TOP zinspeelde op de kwaliteiten van Mick Snel, Nick Pikaar en Celeste Split, was het Fortuna/Delta Logistiek dat meer dan ooit een teamprestatie op de mat legde. Alle spelers eindigden met een doelpunt, maar belangrijker, voerden hun taken optimaal uit. Waarbij Marcel Segaar in zijn laatste wedstrijd in de Fortuna/Delta Logistiek-hal de ruststand op 12-10 bepaalde.

Het aanwezige thuispubliek begon langzaam te geloven in een ‘clean sweep’ tegen de ploeg die er altijd leek te staan op de momenten dat het moest. Maar de ploeg van Jan Niebeek gaf niet thuis. Niebeek, die voorafgaand aan dit seizoen met TOP nog nooit verloor van Fortuna/Delta Logistiek, poogde nog verschil te maken door in de tweede helft Split van vak te laten wisselen met Jousma, maar ook dat leek niet voor het gewenste resultaat te zorgen.

Jessica Lokhorst liet al eerder dit seizoen weten dat Celeste Split haar favoriete tegenstander is om tegen te spelen en liet ook zaterdagavond zien waarom. Ze hield de Haagse in de tang, maar was ook zelf trefzeker. Direct na rust sloeg zij een gaatje naar drie (13-10), TOP kwam een aantal keer terug tot twee, maar dichterbij zou het niet komen. In aanvallend opzicht besloten Ard Korporaal en Damien Folkerts om Nik van der Steen te brengen voor Segaar. En dat resulteerde direct in een fraai doelpunt.

Joren van Nieuwenhuijzen en Thomas Reijgersberg draaiden vervolgens het duo Paul Anholts/Mick Snel helemaal dol, met de heerlijke 18-14 als hoogtepunt. Van Nieuwenhuijzen passeerde met nog twee seconden op de schotklok Anholts en rondde in de zoemer met een onehander heerlijk af. Het was het einde van een doelpuntrijke fase. Vervolgens begon een periode waarin zowel Fortuna als TOP maar niet tot scoren kwamen. Het verschil was echter dat Fortuna dankzij een heersende Mirjam Maltha in de reboundzone kon blijven herhalen. En op de momenten dat Maltha hem even niet had, dan was daar altijd nog Sanne Alsem die als een ware stofzuiger door haar vak raasde.

Ondanks de continue marge van vier doelpunten, gingen de Delftenaren pas in de laatste twee minuten over tot feestvreugde. Op het gezicht van Reijgersberg was duidelijk zichtbaar dat hij zelf ook nog niet helemaal geloofde wat er gebeurde, gecombineerd met een grote lach. Reijgersberg, met misschien wel de wedstrijd van zijn leven, kroonde zich in de slotseconden nog als topscorer – samen met Segaar – met een heerlijke tip-in; 22-17.

Het was voor pas voor de tweede keer in de Korfbal Leaguegeschiedenis dat Fortuna/Delta Logistiek in eigen huis won. Wederom werd de nummer één van de competitie verslagen in de play-offs, waardoor de Delftenaren opnieuw naar Ziggo Dome mogen. Daar treft het PKC, dat ook in twee wedstrijden wist af te rekenen met LDODK/Rinsma Modeplein.

Share This