Fortuna/Delta Logistiek stelt plek bij laatste vier veilig

Op dinsdagavond werd in Delft de beslissende play-off voor een plek bij de laatste vier gespeeld. Voor de derde keer in zeven dagen tijd troffen Fortuna/Delta Logistiek en LDODK/Rinsma Modeplein elkaar. Het was erop of eronder. Alles of niets.

Dat er veel druk op deze wedstrijd lag, was direct voelbaar. Fortuna maakte in de eerste helft veel plaatsfouten, raakte te vaak geen mand en kwam daardoor onder flinke druk van de schotklok te staan. Misschien speelden de Delftenaren vanavond wel de minst goede helft van dit seizoen. LDODK was dan ook de bovenliggende partij. De doelpunten waren schaars en bij 6-10 leken de Friezen een eerste gat te slaan. Vlak voor rust kon, de opnieuw sterk spelende, Jessica Lokhorst namens Fortuna wat terugdoen: 7-10. Op dat moment kwamen zes van de zeven Delftse goals uit handen van een dame. Daarnaast weerhield Lokhorst de normaliter gevaarlijke Marloes Frieswijk weer vakkundig van het maken van doelpunten. Uiteindelijk zou Frieswijk zelfs helemaal niet tot scoren komen.

In de tweede helft verandert het spelbeeld. Waar Fortuna in de eerste helft zeer moeizaam tot scoren kwam, zet Daan Preuninger direct na rust de toon. LDODK weet de voorsprong vervolgens opnieuw naar drie doelpunten te vergroten via ‘supersub’ Christian Dekkers (8-11). De andere oud-KCC’er, Nik van der Steen, verkleint het gaatje al gauw weer naar twee. Daan Preuninger drukt door en trekt de stand eigenhandig gelijk. Wanneer Fleur Hoek haar ploeg eindelijk weer eens op voorsprong zet, is het geloof in een goede afloop weer volledig terug. Gespeeld is de wedstrijd echter allerminst. De Delftenaren lopen uit naar 14-12, maar zien LDODK al gauw terugkomen tot 14-14.

De laatste tien minuten lijken bloedstollend spannend te gaan worden. Het initiatief ligt nog altijd bij Fortuna. Preuninger geeft zijn ploeg wat lucht, maar LDODK pareert (15-15). Vervolgens wordt de wedstrijd in het slot gegooid door vier goals op rij van de Delftse mannen. Eerst neemt Nik van der Steen twee belangrijke doelpunten voor zijn rekening. Vervolgens vergroot Harjan Visscher de voorsprong naar drie, waarna Daan Preuninger de wedstrijd in het slot lijkt te gooien (19-15). LDODK spartelt nog even terug wanneer Femke Faber de 19-17 maakt. Uitblinker Preuninger maakt een einde aan de Friese droom door zijn zevende en achtste goal in de tweede helft te laten noteren (21-17). Het laatste woord is aan Nik van der Steen. Hij bepaalt de eindstand op 22-17.

Fortuna heeft in de tweede helft laten zien zich knap te kunnen herpakken. Veel tijd om bij te komen van de drieluik tegen LDODK is er niet. Aanstaande zaterdag start alweer de volgende ronde van de play-offs. In eigen huis zal Fortuna het om 16:30 uur opnemen tegen KZ/Thermo4U. De inzet hierbij is een finaleplaats in Ahoy.