Fortuna/Delta Logistiek verliest play-offplaats

Fortuna/Delta Logistiek heeft zichzelf zondagmiddag een slechte dienst bewezen. De Delftenaren hadden een gat kunnen slaan met directe concurrent voor de play-offs; KZ/Thermo4U. Echter liep de ploeg van Ard Korporaal en Damien Folkerts de gehele wedstrijd achter de feiten aan en verspeelde zelfs haar voordeel op onderling resultaat: 17-25.

Thomas Reijgersberg, die zich een week eerder ontpopte tot Blauw-Wit-killer, begon vanaf de bank. Dat betekende een basisplaats voor Joren van Nieuwenhuijzen die direct maar de openingstreffer voor zijn rekening nam. Marjolein Schenk pareerde vrijwel direct, waarna Mirjam Maltha Fortuna/Delta Logistiek voor het laatst op voorsprong schoot.

De dames van de Kogers kenden een wervelend begin en schoten KZ in het zadel. Al vroeg in de eerste helft leek Fortuna tegen een onoverbrugbare achterstand aan te kijken. De 3-8 van Esther Cordus noopte Korporaal en Folkerts tot een time-out, waarna de thuisploeg zich langzaam toch weer terug in de wedstrijd leek te knokken. Daan Preuninger tekende voor de aansluitingstreffer (8-9), maar dichterbij kwamen de Delftenaren niet.

KZ herstelde nog voor rust, nog steeds onder aanvoering van de dames, waardoor een volgende ingreep noodzakelijk was volgens de hoofdtrainers van Fortuna/Delta Logistiek. Fleur Hoek werd al in de eerste helft naar de kant gehaald voor Eva van der Zon, Hoek zag vanaf de kant hoe Joost Hofman voor een op het oog lichte overtreding een gele kaart incasseerde. De dames van KZ waren voor rust goed voor negen doelpunten, de mannen tekenden er vijf op, waardoor er een ruststand van 10-14 op het scorebord prijkte.

De break leek voor Fortuna/Delta Logistiek een redmiddel, want na de rust schoten de Delftenaren uit de startblokken. Claire van Oosten tekende voor twee van de vier doelpunten, waardoor het binnen vijf minuten weer een minimaal Zaans verschil werd (14-15). De time-out van Wim Bakker bleek echter ook van toegevoegde waarde, want KZ herstelde zich snel. Waar in de eerste helft voornamelijk de dames on fire waren, daar bleek Jordi Pasma de motor van de tweede helft.

Mede dankzij de Zaanse international kwam KZ eigenlijk nooit meer in de problemen. Het verschil werd gestaag groter en daarmee sloegen de Kogers nog een slag. In Zaandijk werd het 14-18 voor Fortuna/Delta Logistiek, waardoor een marge van meer dan vijf een beter onderling resultaat zou betekenen voor KZ. Dat leken Korporaal en Folkerts ook te beseffen, waardoor ze op 16-22 nog een time-out benutten. De wedstrijd was toen al beslist, en ook de time-out resulteerde niet in het gewenste resultaat. KZ verzilverde de vierde plaats en liet Fortuna/Delta Logistiek kansloos achter.