Fortuna/Delta Logistiek zet goede stap richting finale

In een niet al te hoogstaande wedstrijd heeft Fortuna/Delta Logistiek gedaan wat het moest doen: winnen van KZ/Thermo4U. In Delft werd het een wedstrijd met weinig doelpunten. Na de 11-10 ruststand kon Fortuna de controle in de tweede helft behouden. Eindstand: 18-15.

Opnieuw werd Jessica Lokhorst in eerste instantie langs de kant gehouden om in dit geval international Marjolijn Schenk lam te leggen. Die missie slaagde. Schenk kwam er aanvallend niet aan te pas. De beginfase was voor de Delftse dames. Fleur Hoek zorgde voor de 1-0. Lieneke Pries, dankzij de wisseltruc in het andere vak terechtgekomen, kende vervolgens een loepzuivere fase. De eerstvolgende vier Delftse doelpunten waren afkomstig uit haar handen. Schoten, strafworpen of vrije ballen, het maakte Pries vandaag weinig uit. Alles ging raak. De 6-3 kwam uit handen van Fleur Hoek. Vervolgens gingen ook de Delftse mannen zich bemoeien met de score. Daan Preuninger, Nik van der Steen en Harjan Visscher brachten hun ploeg op 9-7. KZ weet vervolgens terug te komen tot 9-9. Met nog anderhalve minuut te spelen tot rust is Pries opnieuw trefzeker van afstand. Met vijf goals uit zeven kansen behaalt zij een enorm hoog percentage. Preuninger lijkt zijn ploeg daarna met een voorsprong van twee punten de rust in te schieten. KZ verkleint het gaatje zes seconden voor rust echter naar één: 11-10.

Na rust komt KZ direct op gelijke hoogte en zorgt Alwin Out zelfs voor de eerste voorsprong voor de Koogers. Dit bleek achteraf ook de enige keer te zijn dat de uitploeg aan de goede kant van de score zou staan. De zesde van Pries en de derde van Hoek zorgen ervoor dat Fortuna het heft weer in eigen handen neemt. KZ maakt gelijk. De 13-13 tussenstand doet een spannende wedstrijd vermoeden. Toch heeft Fortuna de controle, mede dankzij uitstekend reboundwerk van Thomas Reijgersberg, volledig in handen. Geduldig spel en scoren op de juiste momenten blijkt in deze wedstrijd de sleutel tot succes. Er moet alleen nog worden doorgedrukt. Dat gebeurt zo’n tien minuten voor tijd. Pries verzilvert maar weer eens een vrije bal. Met haar zevende van de avond zorgt ze op dat moment voor de helft van de Delftse doelpuntenproductie. Van der Steen en Lokhorst gooien de wedstrijd in het slot (16-13). KZ komt via Out nog wel terug tot 16-15, maar niets wijst erop dat Fortuna de overwinning uit handen gaat geven. Preuninger profiteert onder de korf van risicovol positioneren van Jordi Pasma. Met nog ruim zes minuten op de klok komt KZ niet meer tot scoren. Fortuna wel en daardoor wordt de eindstand door Van der Steen bepaald op 18-15.

In deze fase van het seizoen hoopt het publiek uiteraard op mooi en goed korfbal. Toch draait het maar om één ding: winnen. Fortuna doet dat en komt op een 1-0 voorsprong in de play-offserie tegen KZ. Op zaterdag 10 april kan de ploeg van Folkerts en Korporaal deze klus afmaken in Koog aan de Zaan. Bij winst plaatst Fortuna zich voor het derde jaar op rij voor de finale. Gaat het onze hoofdmacht opnieuw lukken?