Fortuna doet uitstekende zaken tijdens zenuwslopende kraker

Zondagmiddag heeft Fortuna/Delta Logistiek zichzelf een heel erg goede dienst bewezen. In een bloedstollende kraker werd er met 26-28 van LDODK/Rinsma Modeplein gewonnen.

Met een verre van fitte selectie startte Fortuna/Delta Logistiek zondag aan een zeer belangrijke wedstrijd met oog op de play-offs. Thomas Reijgersberg bleef ziek achter in Delft, terwijl Daan Preuninger en Mirjam Maltha nog niet fit genoeg waren bevonden voor een basisplaats. Kaj Esser, Sijmen van den Bergh en Sanne Alsem mochten om die reden hun opwachting maken.

De beginfase was overduidelijk voor de thuisploeg, via een zuivere Marjolijn Kroon, drie standaardsituaties en een afstandsschot van Andre Zwart stond het al vrij vlot 5-1. Geen enkele reden tot paniek, want nog in de eerste helft was de orde vrij snel hersteld. Sijmen van den Bergh speelde uitstekend tegen Friso Boode en zag de Delftse dames met scherp schieten. Mede dankzij Fleur Hoek (3), Jessica Lokhorst (2) en Claire van Oosten (1) kwamen de Delftenaren zelfs in het eerste bedrijf nog op een voorsprong van twee doelpunten: 10-12.

Maar ook bij LDODK was er nog geen sprake van paniek. Hoewel de Friezen van de laatste vijf wedstrijden er slechts een wonnen, waarvan de laatste drie zelfs verloren, speelde het wel degelijk met vertrouwen. Vooral oud-international Erwin Zwart leek ontketend. Voor rust herstelde hij de achterstand en voornamelijk na rust zou hij zijn kwaliteiten aan het thuispubliek tonen. Marloes Frieswijk tekende voor de ruststand met haar strafworp voor 13-13.

In de eerste helft had Kaj Esser al plaats gemaakt voor Daan Preuninger en ook Mirjam Maltha kwam vlot binnen de lijnen. Dat deed ze op 13-15, toen Hoek en Van Oosten allebei alweer trefzeker waren geweest. Ze verving tijdelijk Alsem, die nog enkele keren binnen de lijnen kwam in de verdediging.

De tweede helft werd voornamelijk opgetekend door Erwin Zwart en Nik van der Steen. Beide heren schoten met scherp. Zwart was echter de enige die dit namens de Friezen deed. Fortuna/Delta Logistiek kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en leek zelfs met een voorsprong van vier punten, mede dankzij een fraaie buzzerbeater van Van Nieuwenhuijzen, op een zekere overwinning af te stevenen. Echter was LDODK dermate goed bij de les, dat uitspelen geen optie bleek voor de bezoekers.

Langzaamaan knokte de ploeg zich terug in de wedstrijd, kwam met nog drie minuten te spelen op een marge van twee en kreeg weer geloof in een resultaat. Zeker toen Daan Preuninger in de laatste minuut op een volle schotklok een onnodige poging nam. Het balverlies dat volgde leverde direct een doelpunt op, waarna de international schuldbewust zijn excuses aanbood. Met nog 36 seconden te gaan, nam Erwin Zwart meerdere malen het risico door een strafworp te forceren. Meer dan twee vrije worpen en een groene kaart leverde het hem niet op. De ingevallen Marvin Pieper kreeg dat wel voor elkaar, echter was dat met nog drie seconden te spelen en had een Fries doelpunt uit een eventueel gemiste stip, waarschijnlijk onmogelijk geweest.

Nik van der Steen faalde echter niet vanaf tweeënhalve meter, waardoor Fortuna/Delta Logistiek met 26-28 won en de zekerheid geniet dat het onderlinge resultaat beter is dan de Friezen – die in Delft nog met 22-23 te sterk waren. Zondag wacht opnieuw een kraker, als KZ/Thermo4U op bezoek komt.