Fortuna geeft DOS’46 een pak slaag in Nijeveen

Fortuna heeft in speelronde 12 in de Kenonz Korfbal League geweldig uitgehaald in Nijeveen tegen DOS’46. Na een 6-15 ruststand won ons vlaggenschip met 14-32.

Fortuna begon wederom met dezelfde basis acht. Daardoor zat Fabienne van Erk op de bank en met wederom Merijn Mensink in de basis. In de beginfase gingen beide ploegen nog redelijk gelijk op. Bij een 2-3 tussenstand begon de landskampioen van 2022 het verschil te maken. Fortuna liep snel uit na de 2-4 strafworp van Jessica Lokhorst. De 2-5 en 2-6 waren van Fleur Hoek (toen al haar 3e treffer) en Nik van der Steen. Bij een tussenstand van 4-9 namen de coaches Boode en Mulder van DOS’46 na 11 minuten hun eerste time-out, maar echt helpen deed dit niet.

De ploeg uit Nijeveen, die toch al zeer wisselvallig presteren, zag Daan Preuninger de 4-10 scoren (zijn 4e treffer), waarna Nik van der Steen met de 4-11 en 4-12 de wedstrijd al op slot gooide na 11 minuten. DOS’46 zakte steeds verder weg, verviel vaak in éénschotsaanvallen en zelfs na een aantal wissels zag het z’n Delftse opponent steeds verder weglopen. Alleen Tessa Lap en Willemien Kragt scoorden nog voor rust voor DOS’46, waardoor de ruststand werd bepaald op 6-15.

Na rust ging Fortuna vrolijk door met scoren. De 6-16 was van Joren van Nieuwenhuijzen. Door Fleur Hoek, Jessica Lokhorst (één van de uitblinkers), Merijn Mensink en wederom Fleur Hoek liep Fortuna verder uit naar een 8-20 voorsprong. Een wedstrijd was het toen allang niet meer. Fortuna was heer en meester in alle facetten van het spel en Nik van der Steen illustreerde dat door telkens de bal te onderscheppen als zijn tegenstander Dekkers de bal wilde ontvangen.

Na de 8-21 van Michelle van Geffen zorgde Jessica Lokhorst voor de mooiste treffer van de middag. Een one-hander uit de draai van ongeveer twee meter afstand. Na de 8-24 van Merijn Mensink gingen Renée van Ginkel en Michelle van Geffen naar de kant voor Fabienne van Erk en Roos van Groen. Slechts een aantal tellen had Van Groen nodig om direct op het scorebord te komen. Haar eerste afstandschot was direct raak. Ook de andere invaller in dat vak, Jimmy Swikker (hij was ingevallen voor de licht geblesseerde Van Nieuwenhuijzen), scoorde van afstand en zo liep de voorsprong nog verder op tot 8-26.

Na de 10-30 van Nik van der Steen kwam Fortuna zeer dichtbij de hoogste uitoverwinning ooit in de Kenonz Korfbal League. Op 21 januari 2007 won Fortuna van DOS-WK met 12-33. Een verschil van 21 doelpunten. Dat record werd vandaag niet verbroken want de ploeg van Korporaal en Folkers won uiteindelijk met 14-32. De laatste treffer was van opnieuw de ingevallen Tim van Oosten na een strafworp. Het verschil van 18 treffers was wel de grootste uitoverwinning in de Kenonz Korfbal League dit seizoen.

Na deze overwinning blijft Fortuna in de race voor een play-off plek. Met nog zes wedstrijden te gaan staat ons vlaggenschip 3 punten achter DVO/Transus, die nog wel een wedstrijd moet inhalen tegen PKC/Vertom. De ploeg uit Bennekom heeft de komende drie wedstrijden een moordend schema. Volgende week zaterdag tegen DOS’46. Een paar dagen later moet de ploeg van Richard van Vloten en Marc Verberk aantreden in Papendrecht tegen landskampioen PKC en weer een paar dagen later naar Gorredijk. Conclusie na vandaag: Fortuna speelde vandaag weergaloos, maar moet eigenlijk alle zes de wedstrijden die nog komen gaan winnen zodat het op 25 punten gaat eindigen. Deze 25 punten kunnen wel eens noodzakelijk zijn om de eventuele play-offs te behalen. Volgende week komt koploper LDODK op bezoek. Een hele belangrijke wedstrijd voor de Delftenaren. Er zal gewonnen moeten worden en met de steun van het publiek (vandaag in grote getalen aanwezig in Nijeveen) maakt Fortuna een goede kans!

Door: Joris Houweling