Fortuna voert tactisch meesterplan fantastisch uit en wint

Fortuna/Delta Logistiek heeft PKC/SWKGroep in eigen huis verrast. De koploper uit de Korfbal League kon in de eerste play-off – net als vorig jaar tegen Blauw-Wit – weer niet winnen. De Delftenaren haakten in de eerste helft aan en sloegen in de tweede helft een beslissend gaatje. De marge van drie punten met nog even veel minuten werd niet meer gedicht. De nummer vier van de competitie won zodoende met 23-24.

Daan Preuninger begon deze week wel in de basis, Thomas Reijgersberg startte vanaf de bank. PKC wijzigde de opstelling ten opzichte van een week eerder niet. De thuisploeg, die als favoriet gold, begon overtuigend. Het dwong Fortuna tot het maken van fouten en pakte zeer eenvoudig een 3-0 voorsprong. Dat dit geen voorbode voor de wedstrijd was, bleek na vijf minuten toen de Delftenaren in een halve minuut de marge weer verkleinden naar één.

Toch leek PKC de overhand te hebben in die eerste fase. Met name onder aanvoering van Laurens Leeuwenhoek en een fenomenale Richard Kunst leek het de Papendrechters weinig moeite te kosten om elke keer weer op voorspring te komen. Beide heren schoten een zeer hoog percentage, maar PKC moest verdedigend te vaak aan de noodrem trekken, waardoor Fortuna via vier strafworpen kon aanhaken. Richard Kunst dacht met zijn 11-8 in ieder geval te zorgen voor een voorsprong bij rust, maar via Segaar en Preuninger vanaf de stip en een kort schot van Joren van Nieuwenhuijzen werd het alsnog 11-11.

Fortuna merkte dat er wat te halen was zaterdagmiddag, al had het nog steeds moeite om Kunst van het scoren af te houden. De voormalig international toonde zijn klasse en eindigde de wedstrijd uiteindelijk op tien doelpunten, uit enkel dynamische pogingen. Mirjam Maltha, die vaak uitblinkt in de rebound, liet zaterdag ook haar aanvallende kwaliteiten blijken. De lange Fortunees zou later een hoofdrol opeisen en was tevens verantwoordelijk voor de eerste goal na rust.

De bezoekers namen brutaal de leiding (12-14), maar ook de Delftenaren konden geen definitief gat slaan. Waar Fortuna in de eerste helft weer vlot aanhaakte na een achterstand, deed PKC dat in de tweede helft. De doorloop van Kunst was van ongekende klasse, even later scoorde hij weer, maar werd deze afgekeurd wegens lopen. Dat deerde de oud-HKC’er niet. Een aanval later trok hij de stand met een afstandsschot alsnog gelijk: 14-14. En dat deed hij bij 15-16 nog eens dunnetjes over. Preuninger kreeg geen grip op de topscorer van de Korfbal League.

Het waren sowieso de heren van PKC die het voortouw namen. Olav van Wijngaarden, normaal niet de meest scorende speler, zorgde weer voor een Papendrechte voorsprong: 17-16. Dat was alweer zijn derde treffer van de middag. Het bleek het einde van een fase met veel doelpunten. Alsof de spanning een extra rol ging spelen in de toch al beladen wedstrijd, bleven de doelpunten een lange periode uit. In een tijdsbestek van tien minuten werd er slechts drie keer gescoord. Twee keer door de bezoekers, waardoor de stand weer helemaal gelijk getrokken was.

Het duo Korporaal/Folkerts besloot verdedigend Reijgersberg in te brengen om een antwoord te vinden op de veelscorende Kunst. Dat had direct effect, Kunst werd van het scoren gehouden. Reijgersberg pakte rebounds en zorgde met nog tien minuten ook nog eens voor een nieuwe Delftse voorsprong. De wedstrijd schoot werkelijk alle kanten op. Inmiddels werd duidelijk dat Preuninger en Van Nieuwenhuijzen elkaar zouden afwisselen in de verdediging (Preuninger) en aanval (Van Nieuwenhuijzen). Dat gold ook voor Michelle van Geffen, die de aanvallend onzichtbare Claire van Oosten verving en verdedigend weer plaats zou maken.

En hoewel Reijgersberg Kunst van het scoren afhield, moest hij een strafworp incasseren. De eerste van PKC, daar waar Fortuna er al zeven in had liggen. Johannis Schot, eindigend zonder velddoelpunten, was feilloos en trok de stand gewoon weer gelijk. En hoewel Kunst aanvallend de sporthal domineerde, was hij het wel die lijdzaam moest toezien hoe zijn directe tegenstander Van Nieuwenhuijzen met nog 4,5 minuut te spelen Fortuna naar 20-21 en 20-22 schoot. Een vakwissel betekende uiteraard ook weer een dubbele wissel aan Delftse zijde, waarvan één van de twee achteraf nooit goedgekeurd had mogen worden. Van Oosten en Preuninger betraden het veld, wat wissel acht en negen betekende.

En daar waar Mirjam Maltha reboundend haar steentje bijdroeg, daar was het Maltha ook die voor het eerst de marge op drie zette in Delfts voordeel. Op moment suprême schoot zij bijna vanaf de zijlijn de 20-23 raak.

Een play-offsyndroom? Daar wilde Kunst niks van weten, nog geen vijf seconden na Maltha’s treffer liet hij zien waarom hij de topscorer van de Korfbal League is en ongetwijfeld ook gaat blijven dit seizoen. Die andere grote meneer, Laurens Leeuwenhoek, bracht de spanning en Papendrechte hoop weer volledig terug door anderhalve minuut voor tijd de aansluitingstreffer te maken: 22-23.

Echter was de Papendrechte verdediging niet attent genoeg op een doorbraak van Jessica Lokhorst, die de laatste weken in vorm blijkt te zijn. Marco van der Lucht kon niets anders doen dan een strafworp geven, waarop Detlef Elewaut besloot twee time-outs te nemen. Dat bracht Preuninger niet van zijn stuk, waardoor hij de winnende treffer leek te maken: 22-24.

Met nog iets meer dan een minuut te spelen was het toch wederom Kunst die de trekker overhaalde: 23-24. De volledig uitgespeelde aanval van Fortuna leverde geen doelpunt en geen rebound op, waardoor de Papendrechters nog 35 seconden kregen om gelijk te maken. Uiteraard werd Kunst gezocht, maar Reijgersberg zat er bovenop. Kunst zijn twee schoten troffen geen doel, waarna Van Wijngaarden nog één kans kreeg om in ieder geval een verlenging af te dwingen. Dat lukte niet. Reijgersberg pakte de rebound en wist het zeker: 1-0 voor Fortuna.

Na afloop bestormde het meegereisde Delftse publiek de hal alsof de finale al gewonnen was. PKC droop af en tekende nog een terecht protest aan tegen de negen wissels van de bezoekers. Daar bleek geen gehoor aan gegeven te kunnen worden. PKC zal op bezoek bij Fortuna haar laatste strohalm moeten pakken om het vervolgens op dinsdag 3 april af te maken. Fortuna bereidde een meesterlijk tactisch plan voor, voerde het uit en bedwong, net als Blauw-Wit een jaar eerder, de Papendrechters in eigen huis. De Delftse sporthal zal op zaterdag 31 maart uitpuilen van bezoekers, met een ongetwijfeld net zo zinderende wedstrijd als deze zaterdag.