Daar zit je dan achter het tijd/scorepaneel, de schotklok of als voorzitter vijftig minuten zuivere speeltijd uit te zitten. Commentaar leveren, aanmoedigen van de eigen spelers, toezingen, jubelen, applaudiseren of zwaaien met je clubsjaal, vergeet dat allemaal maar: een goed jurylid bezondigt zich daaraan niet. Alhoewel, een enkele keer fluister je als bediener schotklok of de tijd/score wat woorden die niet verder reiken dan de oren van de voorzitter. Een kleine zonde nog juist binnen de marge wat is toegestaan!  De enige die de stem op bruikbaar volume hanteert is de juryvoorzitter.

Natuurlijk is bovenstaand een als grap op te vatten karikaturale benadering van dit bijzondere vrijwilligerswerk, want dat zijn alle jury-ouders van A1, A2 en B1, aangevuld met de juryleden bij de potjes van F1 en 2. Tijdens oefen- en competitiewedstrijden, de play off, het FKS en als extraatje een degradatieduel is dit zaalseizoen het indrukwekkende aantal van 130, zegge honderd-dertig, keer een jurylid voor een van de drie functies ingezet.

Het veldseizoen is al aangebroken, hopelijk met veel zon en frisse lucht om bij te komen van het zaalklimaat. Ja, daar zijn al die stille krachten wel aan toe. Bedankt, mensen.

Share This