Iedereen is scheidsrechter!

Het mag voor niemand iets nieuws zijn dat het leveren van scheidsrechters zowel binnen als buiten de vereniging de laatste jaren niet vanzelf gaat. We zijn blij met iedereen die hier een bijdrage aan levert en aan heeft geleverd. Gelukkig ligt er een goed beleidsplan ‘arbitrage’ op de plank! Als we dat uitvoeren, maken we het steeds normaler om voor onze vereniging een wedstrijd te leiden en fluiten.

Dat begint bij het vergroten en certificeren van spelregelkennis. Ook maken we het bij de jeugd steeds gewoner om een trainingspartijtje te fluiten. We hopen meer mensen op te leiden tot jeugdscheidsrechter én zelfs KNKV scheidsrechter. Hoogste tijd om met dit plan binnen onze vereniging fundamenteel aan de slag te gaan!

Wat gaan we doen?

– Fluiten op trainingen

Kinderen gaan elkaar fluiten partijtjes op trainingen, vanaf de D-jeugd zal dit actief door trainers worden aangeboden. Doel: gewend raken aan het leiden van wedstrijdvormen.

We zullen hiervoor fluitjes overhandigen aan de teams en trainers. Zo kan het een vast onderdeel zijn binnen de trainingen.

– Korfbalmasterz Spelregelbewijs

Vanaf de B-jeugd (14 jaar) zullen we ieder spelend lid vragen het Korfbalmasterz spelregelbewijs te halen. Dit kan online en vormt de basis voor ieders spelregelkennis. Daarnaast zullen we ook spelregelavonden herintroduceren voor spelende leden, ouders en andere geïnteresseerden. Zet daarvoor alvast maandag 17 april in de agenda en meld je aan via jeugdscheidsrechter@fortuna-korfbal.nl.

Met terugwerkende kracht zullen we nog dit jaar een inhaalslag maken met alle leden die inmiddels deze leeftijd gepasseerd zijn. Eigen initiatief hierin wordt gewaardeerd en je kunt dit per direct al zelf behalen en registreren in Sportlink via: https://www.korfbalmasterz.nl/

– Jeugdscheidsrechter

Na het behalen van het spelregelbewijs starten we met het opleiden tot jeugdscheidsrechter. Je kunt hiermee jeugdwedstrijden leiden binnen de vereniging. Belangrijker nog: je maakt jezelf comfortabel met het fluiten van wedstrijden. Hiervoor hebben we binnen de vereniging begeleiders beschikbaar die elk seizoen de nieuwe lichting zullen coachen. Natuurlijk hebben we hier ook een inhaalslag te maken en is dit traject beschikbaar voor alle leden. Wij zullen leden actief benaderen, maar je bent ook welkom om zelf je interesse kenbaar te maken via jeugdscheidsrechter@fortuna-korfbal.nl.

– KNKV Scheidsrechter

Na het doorlopen van bovengenoemde stappen verwachten we meer interesse en zekerheid in het fluiten bij onze leden. Graag willen we in gesprek om hen tot KNKV-Scheidsrechter op te leiden. De (beperkte) kosten hiervoor neemt Fortuna/Delta Logistiek op zich. De begeleiding en de benodigde examenwedstrijden kunnen we volledig binnen de vereniging faciliteren. Ook voor deze stap geldt: we zullen actief benaderen, maar voel je ook vrij om zelf je interesse hierin kenbaar te maken via jeugdscheidsrechter@fortuna-korfbal.nl.

We zullen een actieve administratie bij houden waarmee we de ontwikkeling van onze scheidsrechters kunnen volgen. Daarmee krijgen we goed zicht op de behoefte aan training en opleiding, en kunnen we die flexibel aanbieden.

We hopen natuurlijk op zoveel mogelijk medewerking en een positieve vibe binnen de vereniging rondom het leiden van wedstrijden. Alle spelers, coaches, ouders en supporters zijn daarom ook medeverantwoordelijk voor een veilige en positieve omgeving hiervoor!

Dank voor ieders medewerking, namens de werkgroep Arbitrage en Jeugdscheidsrechterscommissie:

Gabrielle Uitbeijerse, Marco Dukker, Jeroen Preuninger en Marcel Segaar

Lees meer nieuws