Op de avond dat Mark Rutte bekendmaakte dat Nederland werd geacht binnen te blijven, wilde Kaj Esser de spelersgroep van Fortuna/Delta Logistiek bekendmaken dat hij gaat stoppen. Die avond liep anders, geen training, geen bijeenkomst. Donderdagavond heeft Esser de selectie – via een conference call – toch in kunnen lichten. Hij stopt. Zijn motivatie is duidelijk: “Korfballen op het hoogste niveau vergt veel tijd en energie. Hier krijg je uiteraard ook veel voor terug, iets wat de meeste mensen niet meemaken, dat is natuurlijk geweldig. Dit heb ik er de afgelopen twintig jaar voor over gehad. De laatste periode merkte ik echter dat ik meer moeite had om mezelf op te laden voor trainingen en wedstrijden. De balans was weg.”

“Ik wilde ook graag andere dingen waarbij korfbal in de weg zat en hetzelfde gold andersom. De focus lag steeds minder op korfbal, waardoor ik daar ook niet de volle 100% meer kon geven. Dit hoort er natuurlijk af en toe bij, maar als je steeds vaker dat gevoel krijgt, dan ga je toch nadenken hoe dat komt en wat je daaraan kan doen”, vervolgt Esser. “Uiteindelijk ben ik tot de beslissing gekomen dat er op dit moment andere dingen zijn waar ik meer tijd en energie in wil steken.”

We hoeven Esser echter niet te missen. “Ik verwacht dat ik sowieso vaak aanwezig ben bij uit- en thuiswedstrijden, daarnaast blijf ik actief in de sponsorcommissie. Fortuna/Delta Logistiek is echt één grote familie en het voelt heel gek als dit in één klap weg zou vallen. Daarom wil ik er ook nog graag blijven komen, maar dan voorlopig zonder de korfbal verplichtingen. Ik heb zelf gemerkt hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor de vereniging, alleen al om überhaupt een Korfbal League-wedstrijd te kunnen organiseren. Daar heb ik veel waardering voor en blijf ik ook graag aan bijdragen!”

In de afgelopen twintig jaar maakte Esser veel moois mee. Hij maakte de overstap van Refleks naar Fortuna/Delta Logistiek en behaalde succes na succes. “Ondertussen heb ik bij Fortuna alles meegemaakt wat je kan bereiken op het hoogste niveau. De vele veld en zaal NK’s, de gewonnen finale in Ahoy met de A1, de play-offs van de afgelopen jaren met het eerste, de twee finales in de Ziggo Dome en de Europacup finale van afgelopen januari. Mede hierdoor kan ik met een tevreden gevoel terugkijken op mijn tijd als speler. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren veel tripjes mogen maken met de selectie naar het buitenland, dit is dan misschien geen sportief hoogtepunt, maar dit zijn altijd geweldige momenten geweest.”

Ook bestond zijn carrière uit persoonlijke hoogtepunten. “De basisplaats en winst in de Europacupfinale waren voor mij een hoogtepunt in de afgelopen jaren. Wat er persoonlijk toch wel uitspringt is het seizoen dat we Nederlands Kampioen werden met de A1 in Ahoy. Daarnaast vind ik het ook echt geweldig dat we met het tweede weer bovenin meedoen en ons voor het tweede jaar op rij wisten te plaatsen voor de play-offs staan. Dat is voor mij ook erg belangrijk, aangezien dat ook jarenlang anders is geweest. Ik had graag gehoopt dat ik met twee landstitels afscheid kon nemen. Met het tweede zijn we inmiddels uitgespeeld, helaas. Al vind ik de reden daarvoor hartstikke logisch, gezondheid staat voorop.”

Ten slotte, blijf gezond en tot snel!

Share This