LDODK behoudt in Delft ongeslagen status

In een spannende wedstrijd heeft LDODK/Rinsma Modeplein haar ongeslagen status weten te behouden. De Friezen wonnen met minimaal verschil van landskampioen Fortuna/Delta Logistiek (22-23). Marjolijn Kroon werd, tegen haar oude ploeg, matchwinner door kort voor tijd de 21-23 te maken.

Ondanks een vrij matige prestatie op bezoek bij TOP/Solarcompleet was er van gebrek aan zelfvertrouwen geen sprake bij Fortuna/Delta Logistiek. Hoewel de bezoekers een voorsprong pakten van 2-3, was het de Delftse ploeg dat duidelijk de overhand had. Binnen acht minuten resulteerde dat ook in een terechte 8-4. Daan Preuninger en Nik van der Steen – herenigd als vakgenoten – waren onhoudbaar, waardoor Henk Jan Mulder genoodzaakt was een time-out te nemen. Die time-out pakte goed uit.

Fortuna/Delta Logistiek creëerde nog wel kansen, maar scoren deed het slechts nauwelijks. Dat gold overigens ook voor LDODK, dat ook nog Andre Zwart met een groene kaart naar de kant gestuurd zag worden. De bezoekers kwamen langzaamaan beter in de wedstrijd en kropen dichterbij. Via Erwin Zwart (twee keer) en Friso Boode werd de achterstand geminimaliseerd, maar Nik van der Steen en Jessica Lokhorst – drie keer trefzeker in de eerste helft – bleef Fortuna/Delta Logistiek op voorsprong.

De haperende doelpuntenmachine is een bekend fenomeen in Delft, waar de landskampioen vaak geroemd wordt om haar verdedigende kwaliteiten, kent het ook vaak structureel doelpuntloze fases. LDODK kon daar zondagmiddag van profiteren en deed dat ook. Via Marloes Frieswijk, Marjolijn Kroon en twee keer Lieneke Pries pakte LDODK wederom de voorsprong (11-13). Joren van Nieuwenhuijzen miste niet veel later een strafworp, waarna LDODK via Erwin Zwart de marge naar drie vergrootte. Desondanks had Fortuna/Delta Logistiek met minimale achterstand de rust op kunnen zoeken, ware het niet dat ook Thomas Reijgersberg vanaf de stip faalde: 13-15.

Direct na rust deed Marloes Frieswijk hetzelfde aan Friese zijde. Toch had de Friese formatie weinig moeite om Fortuna/Delta Logistiek op achterstand te houden. Elke keer wanneer de landskampioen dichterbij kwam, antwoordde LDODK vaak met een droog afstandschot. Damien Folkerts en Ard Korporaal trokken hun troeven (Jimmy Swikker en Claire van Oosten) en deze pakten door middel van doelpunten van beide invallers goed uit. Toch was het niet voldoende.

Marjolijn Kroon zette in de slotfase LDODK op 21-23, waarna Van Oosten met een kort schot de achterstand minimaliseerde. Voor het eerst stond LDODK, sinds haar voorsprong, echt met haar rug tegen de muur. Maar Fortuna/Delta Logistiek verzilverde haar goed uitgespeelde kansen niet. Een spelhervatting in de slotfase gaf de Delftenaren nog minimale hoop, maar een onderschepping van Friso Boode bracht aan alle hoop een einde: 22-23. LDODK won en behoudt haar koppositie, de Friezen wonnen tot nu toe al haar wedstrijden. Fortuna/Delta Logistiek blijft steken op plek vijf.