Matig schietend Fortuna brengt zichzelf bijna in problemen

Fortuna/Delta Logistiek heeft zaterdagavond weer twee punten aan haar totaalaantal kunnen bijschrijven. In Bennekom werd DVO/Accountor met 16-18 verslagen. Wie de statistieken erbij pakte had wel door dat de bezoekers het zichzelf onnodig moeilijk hadden gemaakt. Waar de thuisploeg tot 76 pogingen kwam, was het Fortuna/Delta Logistiek dat met 116 pogingen naar huis ging. Toch werd de wedstrijd pas in de slotminuten beslist.

Ard Korporaal en Damien Folkerts hadden besloten om met Tim Heemskerk en Nik van der Steen in één vak te starten, vergezeld door de reboundpower van Mirjam Maltha en de geroutineerde Eva van der Zon. Joren van Nieuwenhuijzen, Daan Preuninger, Sanne Alsem en Fleur Hoek waren de andere vier Delftse basisspelers.

In een rommelige beginfase werd met enorm veel pressing werd de Bennekomse formatie soms tot wanhoop gedreven. Veel plaatsfouten en nulschotsaanvallen waren het gevolg, toch profiteerde Fortuna/Delta Logistiek maar mondjesmaat. Via Van Nieuwenhuijzen, Hoek en Van der Steen was het vlot 0-3, maar via voornamelijk Gertjan Meerkerk bleef DVO vrijwel altijd in de buurt van de bezoekers. De voormalig speler van KCC/SO natural was aanwezig met zijn doelpunten, maar moest ook al vroeg een gele kaart incasseren.

Fortuna/Delta Logistiek bleef weliswaar altijd op voorsprong, maar verzuimde het om uit te lopen. Verdedigend zat het echter weer goed, waardoor DVO in de eerste helft ook geen moment het idee moet hebben gehad dat er wat te halen viel tegen de Delftenaren. De ruststand: 7-10.

Maar met een kleine marge en de veel schietende en zuivere Meerkerk in de gelederen, kan een wedstrijd zo omslaan, bleek zaterdagavond. De kleine spits genoot zichtbaar van de sfeer in de DVO-hal en zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat in de eerste minuten na rust de stand weer gelijk werd getrokken: 11-11. Niet veel later was het Chris van Haren die met een vrije bal zelfs voor de eerste Bennekomse voorsprong van de avond zorgde. Meerkerk deed dat niet veel later voor de tweede keer, nadat zijn direct tegenstander Van der Steen de stand weer gelijk had getrokken.

Korporaal en Folkerts waren genoodzaakt om haar wisselmogelijkheden ten volle te benutten, waarvan Claire van Oosten er één van was. Vorig seizoen was ze belangrijk met een invalbeurt en ook zaterdagavond liet ze haar rol als supersub niet onbenoemd. Haar eerste poging – een doorloopbal – betekende de gelijkmaker, waarna haar tweede poging de beslissing bleek (16-17). Een beslissing die veel te lang op zich liet wachten.

Dat het namelijk tot twee minuten voor tijd een wedstrijd bleef, had voornamelijk te maken met het feit dat Fortuna/Delta Logistiek een bijzonder laag schotpercentage wist te produceren en dat DVO kon teren op Meerkerk. Verdedigend zat het namelijk weer bijzonder goed. Het eerste verdedigingsvak van de Bennekommers kwam namelijk geen moment onder de Delftse druk vandaan, bleek ook wel uit de statistieken die na afloop gretig aftrek vonden. Uit hun 28 aanvallen werden slechts 22 pogingen geproduceerd. Daaruit scoorde het echter wel zeven keer.

Enig smetje op de boeiende wedstrijd, waren de minuten na het laatste fluitsignaal. Terwijl Fortuna/Delta Logistiek haar publiek bedankte na haar 16-18 overwinning, ontstond er een opstootje tussen spelers en publiek.