Fortuna/Delta Logistiek B1 was de laatste weken de wedstrijden tegen de mindere goden in de poule zonder kleerscheuren door gekomen.

Nu komen we echter in de beslissende fase van de competitie waarin we met DeetosSnel, Eibernest, KCC en Nieuwerkerk vier ploegen uit de top 5 treffen. Vier finales in onze jacht op de felbegeerde tweede plek, die recht geeft op het spelen van een kwartfinale wedstrijd om het Kampioenschap van Nederland.

Dat laatste is allemaal nog heel ver weg en staat pas voor begin maart op het programma. Eerst proberen om in deze zware poule tweede te worden wat op zich al moeilijk genoeg is. Gisteren troffen we met DeetosSnel een tegenstander die alle 10 haar wedstrijden in winst wist om te zetten en telkens met minimaal 6 goals verschil wist te winnen. Het doelsaldo van +108 was ten opzichte van ons doelsaldo (+45) redelijk indrukwekkend te noemen.

Sanne zijn we door een knieblessure voorlopig kwijt. Afgelopen donderdag heeft ze een MRI-scan gehad en laten we hopen dat de schade meevalt. Op haar plaats werd Pien uit de B2 ingepast. Pien speelde vorige week, na 10 weken met een enkelblessure aan de kant te hebben gezeten, weer haar eerste wedstrijd in de B2. Ze is nog niet op 100% maar gaf deze week wel aan dat ze er vol voor zou gaan!! Dat is de spirit die we graag zien!

Deze week met de ploeg alleen op dinsdag volledig kunnen trainen omdat we op donderdag, door schoolverplichtingen, een paar afwezigen hadden. Uitgebreid de sterke en zwakke kanten van DeetosSnel B1 doorgenomen en vooral benadrukt dat we van eigen kracht moesten uitgaan. In de voorbespreking met de Playmobile-poppetjes (die neem ik voortaan iedere week mee) de laatste details doorgesproken en gaan met die banaan!!
Het gaat te ver om te zeggen dat ik vooraf het gevoel had dat we zouden winnen, maar ik merkte wel in de groep een bepaalde verbetenheid om een goede prestatie met elkaar neer te willen zetten. Daar begint het allemaal mee.

Het eerste schot van DeetosSnel was na 10 seconden al raak (1-0) en onze eerste aanval werd snel afgebroken. Niet echt een lekker begin maar we haalden telkens snel de bal uit hun aanval en via Yona en Silila kwamen we op 1-2. Bij 3-2 stonden we weer achter maar dit was direct de laatste keer dat we tegen een achterstand aankeken. Alleen wisten we dat toen nog niet….

Langzamerhand kregen we steeds meer vat op de aanval van DeetosSnel. Druk geven op de juiste mensen, goed voorverdedigen waar nodig en mee durven vangen waar mogelijk. Het strijdplan werkte en bij 3-3 nam DeetosSnel al een time-out. Dat gaf ons mooi de gelegenheid om ook aanvallend nog een paar kleine aanpassingen te doen en via vijf (!!) verschillende doelpuntenmakers (Nick, Yona, Michelle, Farian, Silila) liepen we weg naar een 3-8 voorsprong. Bij DeetosSnel begonnen de frustraties al een beetje toe te nemen maar uiteindelijk gingen ook zij weer scoren. Ook doordat wij een aantal onhandige keuzes in de verdediging maakten. Een doelpunt van hun werd echter telkens direct door ons beantwoord en om en om scorend ging het naar 7-11. Vlak voor rust deelden we nog een mentaal tikje uit. Eerst Silila van afstand (7-12) en vervolgens Farian met een doorloopbal als buzzer-beater (7-13). Actie vol naar binnen, met nog 1 seconde de bal loslaten en de bal precies in het rustsignaal door de korf zien ploffen!! Lekker!

In de rust benadrukt dat we op de goede weg waren maar dat de tegenstander van vandaag te goed was om zich naar de slachtbank te laten leiden. Vasthouden aan de verdedigende afspraken en aanvallend niet te voorzichtig gaan spelen. Vaart erin houden en druk op de ketel houden. Dat was in een notendop het plan voor de tweede helft.

Na rust was direct weer het eerste schot van DeetosSnel raak (9-13) en de treffer werd met een aantal oerkreten begeleid in de hoop om wat los te maken. Fortuna/Delta Logistiek B1 was echter totaal niet onder de indruk en drie droge afstandschoten verder stond het 9-16. Om en om scorend naar 10-17 waarna Farian en Michelle ons naar de maximale voorsprong van 10-19 schoten. Met negen treffers voorkomen in het hol van de leeuw. Wie had dat gedacht??

DeetosSnel ging nog één keer voor alles of niets. Veel commotie en gedoe langs de kant en vanaf de tribune. Fysiek een tandje er bij. Kortom, de gebruikelijke reacties van een kat in het nauw. Snel een time-out nemen om te benadrukken dat dit een ploeg is die in vijf minuten 6 goals kan maken en dat we met name verdedigend de concentratie moesten behouden. Achteraf had ik de time-out beter niet kunnen nemen, want het bood ook DeetosSnel de gelegenheid tot een tactische omzetting.
Uiteindelijk kwamen ze, met nog 6 minuten op de klok, bij 17-21 erg dichtbij maar het was Farian die met twee droge afstandschoten de wedstrijd in het spreekwoordelijke slot gooide (17-23). In de slotminuten gaven we nog wat doelpunten weg omdat we met ons hoofd al bij het feest na afloop waren, waardoor DeetosSnel de stand nog een dragelijker aanzien kon geven (20-23).

Na afloop veel frustraties aan Dordtse kant en alleen maar blije gezichten aan de kant van Fortuna. Een terechte overwinning op een hele goede ploeg die goed is voor ons zelfvertrouwen.

Het is altijd gevaarlijk om uitblinkers te noemen, omdat dit heel duidelijk een teamprestatie was. Pien die plotseling in een andere korfbalwereld moest aanhaken en precies het juiste cement tussen de stenen was. Onze stoicijnse aanvoerdeFortuna B1 teamfoto kleedkamerr Victor met zijn passing en zijn reboundkracht. Yona en Silila in de ondersteuning en hun dodelijke korte kansen. Mark met zijn super belangrijke goals op 14-20 en 16-21 waarmee hij een scoring-streak van DeetosSnel onderbrak. Farian die zijn dodelijke schot weer in de sporttas had meegenomen en in de tweede helft nauwelijk heeft gemist. Maar voor mij waren Nick (vier goals, veel steals en verdedigend foutloos) en een fenomenale Michelle (goals en een berg steals) de uitblinkers in een ploeg die gisteren boven zichzelf uitgroeide en daardoor goede zaken heeft gedaan.

Maar goed. Een finale winnen is leuk maar we hebben er nog drie te gaan. HKV/Ons Eibernest komt volgende week op bezoek en na de nipte 27-28 overwinning in Den Haag weten we dat we ook tegen deze ploeg goed moeten zijn om te winnen.

Nu even genieten van het moment en vanaf dinsdag weer de focus op de volgende wedstrijd!!

Super trotse coaches Peter en (op afstand) Cindy.

Share This